Rubrika: UDRŽITELNÝ ŽIVOTNÍ STYL
Američtí farmáři, PFAS a soudní spor, který hýbe i legislativou v EU
13. únor 2025, Lenka Kadlíková[ téma: PFAS, věčné chemikálie, zemědělství ]
Věčné chemikálie PFAS (per- a polyfluoralkylové látky) se začaly využívat v širokém měřítku od 60tých let minulého století. Na jejich škodlivost pro životní prostředí i člověka se přišlo až v posledních desetiletích. Nebyla tomu ovšem věnována patřičná pozornost.
Česnek setý – pomocník už od pravěku
12. únor 2025, Blanka HolzäpfelováČesnek znali lidé už v pravěku. Nevěděli samozřejmě tenkrát, z jakého důvodu na určité věci funguje, ale důležité bylo, že pomáhal. Dnes již toho o česneku víme mnohem víc, a tak se na něj můžeme podívat pořádně zblízka.
Cibule u masa nesmí chybět, nejen kvůli chuti
5. únor 2025, Blanka HolzäpfelováCibuli zná každá kuchařka, a znali ji dobře už i naši předkové. Používá se téměř od pravěku, kdy samozřejmě ještě nebyly přesně známé její mnohonásobné léčebné účinky, ale lidé zkrátka věděli, že je velkým pomocníkem. Kuchyňskou stránku dnes vynecháme a podíváme se blížeji na její léčebné účinky.
„Měl větší vliv na stav zemské atmosféry, než jakýkoli jiný organismus v historii Země“
3. únor 2025, Lenka Kadlíková[ téma: Freaony, olovnatý benzín, ozonová vrstva, montreálský protokol ]
Takto mluví environmentální historik J. R. McNeill o jednom konkrétním člověkovi, o Thomasi Midgleym Jr. Thomas Midgley byl americký strojní inženýr a chemik, který objevil blahodárné účinky tetraethylolova na chod motoru. A také má na svědomí „zdravější“ chladící medium - Freony.
Brukev zelná, babička košťálové zeleniny
29. leden 2025, Lenka Kadlíková[ téma: vitamíny, zelenina, nadýmání, bylinky ]
Ano, květák brokolice ale také kedlubna, hlávkové zelí či kapusta mají společného předka. Brukev zelnou. Pěstují se už tisíce let.
Jíte teď hodně citrusů? V zimě s nimi opatrně
22. leden 2025, Blanka HolzäpfelováVšichni známe citrusy jako výbornou pochoutku nebo doplněk k pokrmu, jejich léčivý účinek však není o nic menší než ten kulinářský. Ať už je to samotný citron, pomeranče, mandarinky, grep nebo pomelo, každý dokáže specificky poskytnout nemalý léčebný účinek. Pojďme se tedy na jednotlivé kousky podívat trochu podrobněji.
Jak funguje suchý poldr aneb urputný boj o přehradu
16. leden 2025, Lenka KadlíkováLoňské povodně velmi dobře ukázaly jak účinná jsou přírodě blízká protipovodňová opatření jako jsou suché poldry. Uznává to i Povodí Odry, které je realizuje v balíku protipovodňových opatření, do kterých ale patří i megalomanský projekt přehrady v Nových Heřminovech. Pojďme se podívat jak tyto, nejen ekology ale i hydrology, prosazované stavby fungují a proč je lepší suchý poldr než klasická přehrada – retenční nádrž.
Hlíva ústřičná jako pomocník proti různým neduhům
15. leden 2025, Blanka HolzäpfelováHlíva je známá dřevokazná houba, často komerčně dostupná téměř ve všech supermarketech. Je totiž výbornou kulinářskou pochoutkou, a pokud jsme vášniví zahrádkáři, můžeme si zkusit vypěstovat i vlastní sadbu. V přírodě lze hlívu nalézt také, ale je snadno zaměnitelná s jedovatými druhy, proto sbíráme, jen pokud jsme si stoprocentně jistí, že se skutečně jedná o hlívu.
Oteplení o 1,5 stupně? Udělejme pomalu pápá sněhu, prázdninám na jihu, českým meruňkám. Přivítejme jižany
10. leden 2025, Lenka Kadlíková[ téma: globální oteplování ]
„Bájná“ hranice globálního oteplení o 1,5 stupně Celsia, oproti předindustriálnímu období, překonána, hlásí Copernicus. Letní dovolená u moře na jihu? Zimní lyžovačka a sáňkování na přírodním sněhu třeba přímo v Praze? České meruňky a jablka? Rozlučme se a přivítejme jižany.
Technický sníh, příroda a lidé
9. leden 2025, Lenka KadlíkováV posledních letech, kdy sílí klimatická změna je čím dál větší problém najít v naší zemi místo, kde se dá lyžovat čistě jen na přírodním sněhu. Níže položené areály se přírodního sněhu nedočkají během zimy mnohdy vůbec a i ty výše položené musí zasněžovat aby uspokojili zájem lyžařů a byly ekonomicky rentabilní. Co to znamená pro přírodu?