Hřib kaštanový - Gyroporus castanaeus

autor: Mgr. Jana Hájková
Díky sporadickému rozšíření se nález této houby dá směle označit jako trofejní nález. Kaštanové zbarvení klobouku, jak již sám název napovídá, bije do očí. Takže by pro houbaře, byť laika, neměl být problém tento druh hřibu správně zařadit.

třída stopkovýtrusé - basidiomycetes
řád hřibotvaré Boletales
čeleď hřibovité Gyroporaceae
rod hřib Gyroporus

Charakteristika

Klobouk má 3-8 cm v průměru, bývá sklenutý, později plochý nebo ve středu až mírně prohloubený. Někteří hřiby jsou naopak vypouklý. Barva se pohybuje v rozmezí červenohnědé až kaštanově hnědé a podle intenzity slunečního záření může být i dosti vybledlá. Okrajové části mají jemné chloupky, povrch je sametový až jemně plstnatý. Není problém najít i zcela lysého jedince. Vždy je suchý, nikdy není slizký. V době sucha praská. Osmimilimetrové rourky jsou nejprve bílé, časem získávají krémovou barvu a zbarvují se dožluta. Při poškození mírně zhnědnou. Jsou od třeně odsedlé a v jeho blízkosti kratší. Drobné póry jsou jednolitě zbarvené. Podobné zbarvení jako klobouk má válcovitý nebo kyjovitě rostlý třeň. Má 3,5-8 cm na výšku a 1-3 cm do šířky. Je jemně plstnatý, zbrázděný nebo rýhovaný. Bývá plný. Starší houby jsou naprotitomu duté. Bílá a křehká dužnina nikdy nemění barvu. Má mírnou chuť bez jakéhokoliv zápachu. Výtrusný prach je nažloutlý.

Rozšíření

Kaštanový hřib najdeme na prosvětlených, tím pádem sušších a teplejších místech. Převážně ji najdeme v lesních porostech teplejších oblastí mírného pásu severní polokoule. Doba výskytu je od července do listopadu.

Možné užití

Jedlá houba, kterou ale nedoporučuji vařit, protože tím zhořkne. Proto je vhodná spíše na sušení.

Možnost záměny

Není.

český název hřib kaštanový
latinský názevBoletus castanaeus
hlavní znakykaštanová barva, místy popraskaná pokožka, bílé nebo nažloutlé rourky
rozšířenímírný pás severní polokoule
doba sběru červenec-listopad
poživatelnostjedlá houba

zdroje:
Doc. ing. Antonín Příhoda, Kapesní atlas hub 1



autor:
datum vydání:
1. srpna 2017


Diskuze k článku „Hřib kaštanový - Gyroporus castanaeus“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!