Známý „kominíček“ jako živná rostlina pro vzácného motýla

autor: Lenka Kadlíková
Mnoha neposečeným podmáčeným loukám právě dominuje rozkvetlý kominíček, přesněji krvavec toten. Tuto velmi rozšířenou a známou rostlinu si vybral pro svá vajíčka a housenky drobný motýl modrásek bahenní. Jeden z celoevropsky chráněných a ubývajících druhů. Entomologové prosí: „Dejte nám o něm vědět“.


„palička na bubnování“, která zastavuje krvácení

Vznik českého názvu pro tuhle rostlinu, které se lidově neřekne jinak než kominíček je docela zajímavý. Rodové jméno, krvavec, získala tahle rostlina díky své schopnosti zastavovat krvácení. To druhové, toten, podle toho jak vypadá. Připomíná totiž paličku k bubnu. Toten je staročeský výraz pro bubnování. Právě tuhle zvláštní rostlinu si vybral modrásek bahenní.

Jedny z nejsilnějších evropských populací modráska bahenního jsou v ČR

I když těchto modrásků v rámci ČR ubývá stále se jedná o jedny z nejsilnějších populací tohoto druhu v Evropě.

Tenhle modrásek miluje vlhké extenzivně využívané louky a pastviny, které jsou pravidelně jednou ročně koseny. Proto druhové jméno bahenní. Právě na těchto lokalitách tenhle nádherný motýlek našel krvavec toten, který se stal živnou rostlinou pro jeho vajíčka a housenky.

Jak modráska babeního poznám?

Od jiných modrásků ho poznáte podle jedné řady tmavých hnědých skvrn a hnědého lemu na horní straně křídel. Spodní stranu křídel má podobnou dalším českým modráskům, například u nás ještě vzácnějšímu modrásku očkovanému, který se vyskytuje na podobných lokalitách. Narazíte na něj i ve vyšších polohách, kde se modrásek bahenní vyskytuje jen vzácně. Modrásek bahenní se podobá i samici modráska lesního. Rozdíly jsou velmi hezky viditelné v odkazech níže.

Modrásek bahenní
Modrásek očkovaný
Modrásek lesní

„Hlaste nám ho“

Vyzývají vědci. Pokud jej tedy někde spatříte, ideálně i vyfotíte, můžete váš objev nahlásit například přes aplikaci Inaturalist, která má jak webovou tak mobilní verzi.

zdroj:
Toulcův dvůr
lepidoptera.cz



autor:
datum vydání:
31. července 2024


Diskuze k článku „Známý „kominíček“ jako živná rostlina pro vzácného motýla“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!