Vřes obecný – přísada do piva, koště, okrasa a lék v jednom

autor: Lenka Kadlíková
Vřes obecný nebo taky břes, břasa, erika, řes, jindavec, chvojčina, břesňák, hnidavec, hyndavec, modrý rozchod, suchotinka, vřes skotský nebo vědecky Calluna ( z řeckého výrazu pro zametání) vulgaris (latinsky obyčejný) nesloužil jen pro okrasu a k zametání, pomůže i s některými neduhami vašeho těla. Ve středověku se používal i k výrobě piva, místo chmele.


Calluna vulgaris obyčejná rostlina určená k zametání

Vědecký název naznačuje, že hospodyňky rády využívali dlouhé tenké dřevité větvičky vřesu k výrobě metliček, které jim pomáhaly s úklidem.

Do piva místo chmele

Pánové však pro něj měli lepší využití. Vřes se ve středověku běžně využíval jako přísada do piva místo chmele.S vřesovým pivem se lze setkat i dnes a to i u nás.

Účiky vřesu znali už Keltové, ale i Řekové a Římani. Vřes se kamarádí s houbami, které produkují halucinogenní a toxické látky. Dnes se do vřesového piva používají pečlivě očištěné vrchní části rostlin tak ,aby nedošlo ke kontaminaci těmito látkami.

Rostlina, která má ráda kyselo

Vřes v přírodě najdete zejména na kyselých půdách rašelinišť a vřešovišť ve středních a vyšších polohách. Najdete ho i v kyselých borových a dubových lesích, které zdobí svými růžovými kvítky od srpna až klidně do konce října.

Právě pro svůj velmi dekorativní vzhled se stal oblíbenou rostlinou pro podzimní aranžmá. V květinářství ho najdeme v mnoha barvách od bílé, světle žluté, přes přirozenou růžovou až po temně fialovou a modrou.

Vřesový med

Jedno takové velké vřesoviště se nachází v německé Provence v chráněné oblasti v okolí Lüneburgu. V polovině srna tam můžete potkat auta včelařů, kteří tam navážejí úly aby včelám dopřály úžasnou pastvu na vřesu a po té dostali vřesový med. Jinak se tam autem ale nesmí :-). Velká vřesoviště jsou pak typická pro Skotsko.

U nás se s většími vřesovišti setkáte v Podyjí, Jizerských a Krušných horách a Brdech. Roste hojně i v Krkonoších .

Vřesový med má specifickou barvu, konzistenci i chuť. Je ceněn hlavně pro vysoký obsah lidskému zdraví prospěšných biologicky aktivních sloučenin, které do něj včely přenáší z vřesového nektaru. Jako jeden ze tří druhů medu je tixotropický, v klidu má konzistenci želatiny, když s ním prudce zatřesete, stává se tekutým. Nejspíš je to způsobeno vyšším množstvím proteinů než u ostatních tipů medu. Takováto konzistence komplikuje práci včelařům, protože se podstatě nedá stáčet.

Vřes v léčitelství

Tradičně byl využíván jako mírné sedativum, při nemocech močových cest, artritidě a revmatismu.

Zdroje:
Wikipedia
Kniha Bylinná piva
seznam vřesových piv
www.researchgate.net



témata článku:
autor:
datum vydání:
25. října 2024


Diskuze k článku „Vřes obecný – přísada do piva, koště, okrasa a lék v jednom“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!