Tiplice obrovská - neškodný obří „komár“, který vám nebude chtít vysát žádnou krev

autor: Anna Nebeská
Je smutný (ale pochopitelný) osud komárů, že je nikdo nemá rád. A co teprve, když se někde objeví strašidelně velký obří „komár“! Problém ale je, že onen obrovský komár je ve skutečnosti lidem zcela neškodná tiplice obrovská, která nejenom že nepije krev, ale dokonce je lidem i prospěšná.


Tiplice obrovská (Tipula maxima)

Tiplice obrovská (Tipula maxima) je největší druh tiplice v Česku a jeden z největších dvoukřídlých hmyzů vůbec. Je to mírumilovný a prospěšný tvor, který se živí rostlinnou stravou a vůbec nijak neobtěžuje lidi. Na rozdíl od komára pisklavého, který je známý svým bodáním a sáním krve, nemá tiplice obrovská sosák ani jed a není schopná kousat a bodat.

Vzhled tiplice

Tiplice obrovská má dlouhé a štíhlé tělo, které měří 2,7 až 4 cm. Rozpětí křídel je 5,5 až 6,5 cm. Hlava je oproti zbytku těla nápadně malá a má velké složené oči. Tělo bývá světle šedé a samec od samice se odlišuje tak, že samice má na konci zadečku špičaté kladélko.

Křídla má lehce mléčně zakalená nebo průhledná a mohou na nich být černé, šedé nebo hnědé vzory. Velmi dlouhé nohy jsou křehké a snadno se odlomí. Larvy mají až 5 cm a jejich zbarvení se pohybuje ve škále od bílé až po světle šedou barvu. Larvy mívají také poměrně silnou pokožku.

Rozšíření

Tiplice obrovská se vyskytuje v Evropě, zejména ve středních nadmořských výškách. V Česku je běžná a lze ji najít na vlhkých lokalitách, nejčastěji kolem potoků, rybníků nebo rašelinišť.

Způsob života a potrava

Dospělci se objevují v období květen – červenec a jsou aktivní večer při soumraku. Přes den se rádi pohybují na místech ve stínu, například pod listy nebo mezi trávou. Křehké nohy mohou využívat i jako ochranu před predátory.

Pokud jsou dospělé tiplice uchopeny za nohu, část končetiny se velmi snadno odlomí a tiplice obrovská tak může snadno uprchnout. Na nohách dospělce je několik určitých míst, ve kterých se noha odlomí, aniž by došlo k vážnějšímu zranění.

Larvy se živí rostlinnými zbytky a žijí ve vodním prostředí, obvykle je lze najít na dně. Dospělci mohou přijímat jen tekutou stravu, vodu a nektar.

Prospěšnost pro člověka a ekosystém

Tiplice obrovská je prospěšným hmyzem, který pomáhá udržovat rovnováhu v přírodě. Larvy jsou důležitou součástí potravního řetězce, neboť slouží jako potrava pro ryby, obojživelníky nebo ptáky.

Dospělci jsou opylovači rostlin a také lákají další hmyzožravé živočichy. Tiplice obrovská není škodlivá pro člověka ani pro zemědělství. Naopak, může být užitečná pro biologickou ochranu proti škůdcům, jako jsou například slimáci nebo housenky.

Rozmnožování

Tiplice obrovská se rozmnožuje jednou za rok. Samice klade vajíčka do vlhké půdy nebo do vody. Z vajíček se líhnou larvy, které se vyvíjejí po dobu jednoho roku. Larvy přezimují ve vodě nebo v půdě a na jaře se kuklí. Z kukel se po několika týdnech vylíhnou dospělci, kteří žijí jen několik týdnů.


Ochrana

Tiplice obrovská není ohroženým druhem a není zařazena do žádné kategorie ochrany. Je to běžný a hojný hmyz, který není ohrožován ani lidskou činností ani přirozenými nepřáteli. Přesto je vhodné ji chránit a nezabíjet ji zbytečně, neboť je to užitečný a krásný tvor.

Srovnání tiplice velké s komárem pisklavým

Tiplice obrovská (Tipula maxima) a komár pisklavý (Culex pipiens) jsou oba zástupci řádu dvoukřídlých hmyzů, ale mají mnoho rozdílů. Tiplice obrovská je mnohem větší než komár pisklavý, který má jen 4 až 10 mm dlouhé tělo a 10 až 15 mm rozpětí křídel.

Tiplice obrovská má také jinak tvarované křídla, která jsou širší a mají více vzorů. Komár pisklavý má úzká a průhledná křídla s tmavými skvrnami. Tiplice obrovská nemá sosák ani jed a není schopná kousat ani bodat.

Komár pisklavý má ostrý sosák, kterým bodne svou kořist a saje její krev. Samice komára pisklavého potřebuje krev pro vývoj vajec, zatímco samec se živí rostlinnou stravou. Tiplice obrovská je pro člověka neškodná a prospěšná, zatímco komár pisklavý je obtížný a nebezpečný, protože může přenášet různé nemoci.


Český název Tiplice obrovská
Latinský názevTipula maxima
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenšestinozí (Hexapoda)
Třídahmyz (Insecta)
Podtřídakřídlatí (Pterygota)
Řáddvoukřídlí (Diptera)
Podřáddlouhorozí (Nematocera)
Čeleďtiplicovití (Tipulidae)


Zdroje: Wikipedia: Tiplice obrovská, Wikipedia: Komár pisklavý, odborná literatura



témata článku:
autor:
datum vydání:
28. června 2023


Diskuze k článku „Tiplice obrovská - neškodný obří „komár“, který vám nebude chtít vysát žádnou krev“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!