Tesařík alpský – nevybíravý a přesto ohrožený

autor: Lenka Kadlíková
Nedávno médii proletěla velmi dobrá zpráva. Byla nalezena nová lokalita, kterou tenhle krasavec osídlil. Je to oblast Křivoklátska. Ano přesně tam, kde se chystá vyhlášení národního parku. Takže o důvod více, proč by to mělo klapnout.


Jeden z nejkrásnějších našich brouků

Tesařík alpský je nápadný, jasně modrý brouk s černými skvrnami na křídlech. V České republice nyní žije jen v Ralské pahorkatině, Bílých Karpatech a na jižní Moravě. Ačkoli se na jižní Moravě zřejmě v souvislosti s postupující změnou klimatu nyní šíří, stále patří mezi kriticky ohrožené druhy.

Samičku od samečka lze na první pohled poznat podle tykadel. Sameček je má výrazně delší. Samičí dosahují sotva délky těla.

Listnaté porosty s dostatkem mrtvého dřeva

Tesařík potřebuje pro svůj rozvoj především tvrdé suché listnaté dřevo. Nejlépe buk, ale líbí se mu i v mnoha jiných dřevinách. Vyhýbá se pařezům. V tomto není sám. Právě kvůli broukům můžete v lesích vidět čím dál častěji vyšší stojící torza pokácených stromů a popadané tlející kmeny.. Podle všeho není tolik vybíravý ani co se týče podnebí a oslunění. Dokáže osídlit sušší řidší bukový listnatý les i podmáčené luhy kolem řek. Vyhýbá se přímému slunci. Dokonce to vypadá, že díky tomu, že samička klade vajíčka hodně hluboko do dřeva dokáží vajíčka i larvy přežít zatopení.

Rozutečou se a nenajdou

V čem je tedy problém? Když pomineme dřívější vykácení bukových lesů a nahrazení stejnověkými smrkovými monokulturami, je to ve způsobu jeho života. Tesařík alpský je hodně aktivní brouk a za svůj 4 – 7 denní život ve stádiu dospělce dokáže urazit poměrně velkou vzdálenost, což snižuje možnost, že se potká s jiným tesaříkem a spáří se. Tahle strategie je výhodná v místech, kde je velká populace. Malou populaci to však může zdecimovat.

Předmět ochrany dvou chystaných velkoplošných chráněných území?

Kromě populace v Ralsku a Bílých Karpatech se vyskytuje v lužních lesích chystané CHKO Soutok na Moravě a nově byl objeven na Křivoklátsku, kde se chystá národní park.

Zdroje:
AOPK ČR
Časopis Živa



autor:
datum vydání:
6. srpna 2024


Diskuze k článku „Tesařík alpský – nevybíravý a přesto ohrožený“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!