Šakal obecný aneb šakali vyjí i v Česku

autor: Lenka Kadlíková
Když se řekne šakal, můžeme si přestavit divně zbarvenou lišku nebo menšího, štíhlého vlka. Žije na jih od nás. Česko je jeho nejsevernějším místem výskytu.


Menší vlk jako konkurent pro lišky

Stejně jako vlk, patří i šakal obecný mezi psovité šelmy a to mezi ty nejrozšířenější. Na rozdíl od vlka je menší, mají delší trup, kratší nohy a má užší tlamu. Největším konkurentem jsou u nás pro něj lišky.

Šakalů je několik druhů – šakal obecný je ale víc příbuzný jiné psovité šelmě Šakalů existuje po světě několik druhů, nicméně nejbližším příbuzným šakala obecného je kojot.

„Divná liška“

Šakala by většina z nás asi správně zařadila výrazně jižněji než je ČR. Nicméně nejspíš i vlivem klimatických změn se šakalové začínají pravidelně objevovat i u nás v České republice. Děje se tak v posledních desetiletích. První neověřené pozorování pochází z roku 1998. V Česku jde stále spíše o náhodná setkání, kdy řidiči v noci hlásí setkání s „divnou liškou“. Tvarem těla totiž lišku šakal může připomínat nicméně zbarvení má vlčí. Jako poslední médii prolétla zpráva o pozorování šakalů na Pálavě.

ČR jako nový domov

První přímý důkaz stálého výskytu a rozmnožování pochází z roku 2017 z rezervace velkých kopytníků v Milovicích u Prahy. Krajina v této lokalitě se podobá balkánským stepím odkud pochází. Česká republika je jeho zatím nejsevernějším domovem, kde prokazatelně založil rodinu a daří se mu tady. K rozšíření mu nahrávají mírné zimy, které v ČR poslední roky panují. Protože neumí tak dobře lovit hlodavce pod sněhem jako třeba lišky, vítá zimy bez sněhu a dlouhých holomrazů.


Jediným predátorem je pro něj u nás vlk.

Vzhledem k tomu, že vlků je u nás stále málo a jejich většímu rozšíření nespíš brání i pohádky typu Červená Karkulka, které z vlka udělali krvelačnou šelmu, která zaútočí na vše živé. I tak se zatím přemnožení šakala u nás bát nemusíme. To by musela přijít nějaká masivnější migrační vlna, což se nepředpokládá, protože ve státech na jih od nás, odkud se k nám šíří, je běžně loven. Jedná o přirozenou migraci, nikoli zavlečení jako tomu je například u mývala či norka.

Bát se ho nemusíte

Podobně jako je tomu u vlka, střety s člověkem jsou závislé na intenzitě hospodaření v dané lokalitě. V Evropě zatím nebyl zaznamenám žádný útok šakala na člověka (stav k roku 2015). Nicméně, stejně jako jiné šelmy, i šakal přichází o své přirozené prostředí a je nucen stále více se přibližovat k člověku.

Predátor a mrchožnout

Šakal má rád maso zvířat, která si uloví. Nepohrdne ani zbytky, které mu nechá jiný lovec. Stejně tak si ale pochutná i na ovoci. Co se týče jídelníčku, velmi dobře se dokáží přizpůsobit místní nabídce.

Pokud se mu naskytne příležitost, dokáže ulovit, podobně jako liška, drůbež. Jinak loví hlavně drobné hlodavce, zajíce a na zemi žijící ptáky, jako jsou bažanti. Stejně jako je tomu u vlků, i u šakalů tvoří domácí zvířata jen velmi minoritní část potravy a to pouze v oblastech, kde je přemnožený. I tam je ale větším problémem liška a vlk.

Šakala můžeme naopak považovat za zdárného likvidátora hlodavců a odpadků v okolí lidských sídel.

„V jihovýchodní Asii šakalové při lovu spolupracují s dhouly (Cuon alpinus).[18] Šakalové jsou schopni získat prospěch i od svých nepřátel a konkurentů. V Indii byly pozorovány případy, kdy šakalové sledovali při lovu vlky a pak se přiživovali na jejich kořisti bez známek jakékoliv agrese ze strany vlků.[68] Šakalové samotáři zvaní kol-bahl někdy vytvářejí komenzálský vztah s tygry. Připojí se k určitému tygrovi, kterého z dostatečné vzdálenosti následují a přiživují se na zbytcích jeho kořisti. Tygři obvykle tyto šakaly tolerují. Byl zaznamenán i případ, že se šakal procházel mezi třemi tygry, kteří si ho nevšímali.[69] „ píše se na wikipedii.

Šakalí pár na celý život

Šakali žijí primárně v celoživotním páru a nejmladším vrhem. Nicméně jsou i případy samotářů a naopak i větších smeček. Samička hárá jednou ročně. Pokud nemá partnera může čekat zástupy nápadníků, kteří o ni bojují. Samotné období páření probíhá většinou od podzimu až do jara. Po několikaminutové svázané kopulaci (stejně jako u jiných psovitých šelem je samička březí asi 63 dní. V závislosti na hojnosti potravy. Samec pomáhá s budováním doupěte i péčí o mladé. Mláďata se rodí slepá. Matka je kojí 8 – 10 týdnů. Samičky dospívají před jedním rokem, samci v poslední třetině druhého roku.

Zdroje:
www.natur.cuni.cz
lesní práce.cz
wikipedia Česká krajina



autor:
datum vydání:
23. července 2024


Diskuze k článku „Šakal obecný aneb šakali vyjí i v Česku“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!