První „převaláci“ ze ZOO Praha v Kazachstánu už se páří!

autor: Lenka Kadlíková
Návrat koní Převalského do stepí v Mongolsku a Číně je dlouhé roky známý projekt, který organizuje ZOO Praha. Letos, doslova před pár dny, koně zamířili do stepí v Kazachstánu. Vrací se tam pod dlouhých 200 letech Máme skvělé zprávy.


Troška historie

Kůň Převalského kertak je údajně jediný přeživší divoký kůň na planetě. Pochází ze stepí Střední Asie . Je pojmenovaný po Nikolai Przewalském, který jej představit evropské vědecké komunitě. V době, kdy koně Przewalski „objevil“ (1879) se nacházely na malé části západního Mongolska. V 60tých a 70tých letech byli téměř vyhubeni.

Právě Przewalski se zasadil o to aby byli někteří jedinci odchyceni a převezení do Evropských ZOO v Praze a Mnichově. Praha koně převalského chová od roku 1921. Od roku 1960 vede jejich plemennou knihu. Právě potomci těchto 13 ti koní přivezených z Mongolska do Evropy se nyní vrací na místa, kde jejich předci žili.

Po letech úspěšných transportů do Mongolska a Číny přišel letos na řadu Kazachstán. Z původních osmi koní z Prahy a Německa jich nakonec běhá po Kazašské stepi 7.

Neobešlo se to bez problémů

Záplavy
Na jaře dorazily z Kazachstánu zprávy o ničivých záplavách, které se nevyhnuly ani „Zlaté stepi“, kde měli být koně vypuštěni, a přístupovým cestám k ní. Nakonec si ovšem Kazachstánci zaslouží pochvalu, protože vše se podařilo. Včetně obávaného brodu kousek od cíle. Finančně pomohlo i Ministerstvo zahraničních věcí ČR a společnost Bidfood.

Medvěd Tom

Stín na celou akci vrhla i zpráva o úmrtí ledního medvěda Toma, který byl nedávno převezen do jedené ze ZOO v Kazachstánu bez známek jakékoli nemoci. Naštěstí se vše podařilo vysvětlit.

Jeden z hřebců zpátky v ZOO

Podle Miroslava Bobka, ředitele ZOO Praha byl jeden z hřebců vrácen z cesty na letiště zpět do ZOO. V přepravním boxu si začal sedat, což bylo pro něj životu nebezpečné.

Porucha letadla
Koně cestovaly už tradičně letadly Casa Armády České republiky. Jedno z ČR a druhé z Německa. To Německé mělo poruchu a dorazilo do Kazachstánu s několika denním zpožděním až ve čtvrtek.

Letadlo vypravené z Prahy přistálo v Kazachstánu v pondělí 3.6. za přítomnosti vládních představitelů Kazachstánu. „Na nějaké uvítací formality ovšem nebyl moc čas“. Koně byly naloženy na auta a konvoj se vydal směr Zlaté stepi.

Takto si cení této akce běžní Kazachstánci:

„Když jsem zašel na espresso, hosté kavárničky mě poznali, začali se mě vyptávat a fotografovat se se mnou. Když se jeden z vojáků šel nechat ostříhat, nemusel nic platit, protože přece přivezl divoké koně. A když kolegové navštívili místní muzeum, měli vstup i průvodce zadarmo.“ píše ve svém sobotním ZOOpisníku Miroslav Bobek.

Aktuální zprávy ze soboty

„Začínal jsem mít obavy, co se mohlo stát. David vzlétl dronem, aby zkontroloval části ohrady, kam jsme nedohlédli. Opět nic. A pak se k mé radosti z vysokého rákosí u napajedla vynořily tři koňské hlavy. Zorro, Ypsilonka a „moje“ Zeta II. Všichni tři „převaláci“ se na nás podívali, přišli blíž, jako by si nás chtěli lépe prohlédnout, a rozvážně odběhli. Po dvou dnech a třech nocích byli v ohradě jako doma.

To čtyři „berlínské“ klisny, jež jsme do druhé ohrady vypustili předchozí podvečer, byly ještě hodně nesvé a držely se u plotu. Nechali jsme je na pokoji a šli nakládat zavazadla,“ Píše Miroslav Bobek na webu ZOO Praha.

Ještě v letadle cestou domů do Prahy dostal Miroslav Bobek zprávu o prvních pokusech o páření :-).

Víc info:
ZOOpisník Miroslava Bobka
Facebook profil Miroslava Bobka a ZOO Praha



témata článku:
autor:
datum vydání:
17. června 2024


Diskuze k článku „První „převaláci“ ze ZOO Praha v Kazachstánu už se páří!“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!