Odhalení - novinky 3

autor: Lenka Kadlíková
Kamba je mezi našimi soutěžícími.


Co se dělo v pavilonu

Jaká asi bude?

Jak jsem psala již minule, do Pavily se nastěhovala staronová obyvatelka. I když do kontaktu se stávajícím osazenstvem se dostala až včera, všichni o sobě moc dobře věděli. Hlavně Shinda stále Kambu sledovala přes okno přípravny. Vypadala nervózně. Má proč, Kamba jako nejstarší samice v tlupě určitě bude usilovat o její vedoucí postavení.

Tahanice o Moju, aneb jak to chodí v přírodě
Pokud Odhalené sledujete, zajisté víte, že Moja se dost často stává předmětem tahanic její matky Kijivu a tety Shindy, která stále nechápe, jaktože taky nemá mládě, i když se s Richardem páří. Někdy tyto scény bývají dost drsné a mnozí z nás, včetně mě, si říkají, jestli to Moja může vydržet.

Jak se můžete dočíst v jednom z článků na internetových stránkách Odhalených, v přírodě by Moje jako mláděti hrozilo mnohem větší nebezpečí a to v podobě mladých osamocených stříbrohřbetých samců, kteří si hledají své území a vlastní harém. Pokud by se stalo, že by v boji o území zvítězil cizí samec, dopadlo by to s Mojou velice zle. Vítězný samec se snaží co nejrychleji předat svoje geny, tedy oplodnit samice. Pokud však některá kojí mládě a nenastal u ní ovulační cyklus, mládě je zlikvidováno. Dost často se stane, že tato samice začne v důsledku žalu velice rychle ovulovat a spáří se s novým vůdčím samcem.

Všední den
Jak takový klasický všední den v gorilím pavilonu vypadá? O tom vyprávěla ošetřovatelka našich gorilek Michaela Holečková.

Po tom, co se v sedm rozsvítí světla a gorily se probudí (většinou jsou vzhůru již dříve), následuje rozdělení do ložnic, kde každá dostane svoji porci žrádla o kterou se nemusí bát. Jedná se většinou o zeleninu. Po nakrmení jsou gorily puštěny k sobě a hrají si. Nejsou však ve velké expozici, ale stále v ložnicích. V této době se velká expozice uklízí a rozhazuje se po ní další krmení. Gorily tak mají alespoň nějakou zábavu, když potravu hledají. Opět se jedná o zeleninu.

Gorilky jsou najedené kolem jedenácté. V tuto dobu se opět ukládají ke spánku. V jednu hodinu dostávají v ložnicích oběd. K obědu dostávají i láhev s vodou. V expozici sice mají napajedlo, ale dostávají ji proto, aby si na lahev zvykly, kdyby bylo nutné je uspat. Je totiž lepší dát uspávací prášek do lahve než použít foukací pistoli. V tuto chvíli opět probíhá čištění ubikace a rozmístění dalšího žrádla. Dost často to bývají granule, vyrobené přímo pro opice, poschovávané v různých skulinách. Odpoledne pak ještě dostávají ovoce a větve. Po půl sedmé večer se zhasíná a gorily jdou spát. Díky projektu odhalení se ošetřovatelé dozvěděli, že věčně nenažraná Shinda se ještě jednou v noci vstává a chodí se dojíst zbylými větvemi. To bylo pro ně překvapení.

Kijivu samozřejmě kromě jídla tráví spoustu času staráním se o Moju. Před tím, než se Moja narodila, celá tlupa trávila den jen poleháváním a jídlem. Nyní když Moja odrostla do věku, kdy si hraje, dokáže s sebou strhnout celou tlupu. Můžeme tak být svědky divokých honiček, cenění zubů, nikoli z důvodu nějakých neshod, ale her. Přes léto, a pokud je pěkně tak i v zimně, tráví gorily část dne venku, kde mají více příležitostí jak se zabavit.

Chystá se vstup Kamby do tlupy
Jak již bylo řečeno, všechny gorily byly po celou dobu Kambiny izolace v kontaktu přes sklo. Shinda byla asi nejagresivnější - bouchala na sklo. Kamba si zvyká velmi dobře, přeci jen už je jí nějaký ten rok a má pár převozů za sebou. Ostatní gorily sleduje s ledovým klidem. Stejně jako Kambu sleduje Richard. Aby to nevypadalo, že převoz proběhl plně bez obav, Marek Ždánský řekl, že stejně jako u obou samic, které převáželi po povodních ze Dvora, měli všichni obavy z toho jak Kamba zareaguje na prostředí, které opouštěla když bylo plné vody. Další obavy mají nejen ošetřovatelé z toho, jak Kamba zareaguje na Moju a jak se snese s Richardem. Se Shindou a Kijivu se již Kamba zná, takže tam snad problém nebude. Jen asi propuknou šarvátky při vyjasňování hierarchie v tlupě.

Na otázku Martina Smrčka na Marka Ždánského: "Vy Kambu znáte už z minulosti. Můžete nám ve stručnosti říct, jaká vlastně je?" se v jednom z rozhovorů Marek rozpovídal o tom, jak to bylo s Kambou před povodní. "Byla výborná. Skupinu velmi dobře vedla. My jsme tu tenkrát měli malého samečka, kterého jsme dávali dohromady, a ona stála za ním a pomáhala mu vracet se zpátky mezi gorily. Protože on v šesti letech vůbec nevěděl, že je gorila, vychovávali ho bohužel jen lidi. Takže to bylo velmi náročné. Nám se ho nakonec podařilo zapojit, ale bohužel zemřel při povodni, utopil se. Ale podařilo se nám to právě zásluhou Kamby. Ona ho chránila, když na něj tehdejší neustále vůdčí samec útočil, neustále ho napadal. Ona stála za ním a vlastně k tomu strhla Shindu i Kijivu, takže vlastně v tu chvíli proti samci stály čtyři gorily. Díky tomu se to nějak ustálilo."

Tak uvidíme, jestli Shindě spadne nebo naopak povyroste hřebínek.

Přenosky létaly vzduchem aneb Vypuštění Kamby na vlastní oči

Tak je to tady. Včera kolem půl desáté byla Kamba vpuštěna do výběhu.

Zhruba po deseti minutách se otevřely dveře druhého výběhu a po chvilce váhání vyběhl Richard, za ním pak následovaly Shinda a Kijivu s Mojou pevně přilepenou na zádech. Richard se zarazil a zůstal stát na místě. Někdo mu narušil jeho teritorium a na to on není zvyklý. Shinda a Kijivu se spojily a postavily se Kambě hned od počátku. Na jedné straně tak stála osamocená Kamba a na straně druhé skupina, která je na sebe zvyklá a žije spolu již delší dobu.

Pomalu začalo všem docházet, že tady jde o postavení a že si je každý musí vydobýt sám. Richard však postupoval jako moudrý muž a rozhodl se, že problémy samic řešit nebude. Ať si to mezi sebou dohodnou holky samy. Začal tedy "boj" o postavení první dámy, který bude mít pravděpodobně několik kol. V tom prvním jsou ve hře všechny tři, neboť s krátkými přestávkami stále pokračuje. Řvaní, rvačky a sledování, či zahánění se do kouta nemá konce. Nejagresivněji se chová Shinda, která se své vedoucí pozice rozhodně nemíní vzdát. Dokonce naprosto drsně kousla Kambu do ruky.

Všichni předpokládali, že Richard si už holky srovná. Zatím se však stáhl a před Kambou utíká. Asi v něm budí respekt. Anebo je to taktika? To se zřejmě uvidí v nejbližších dnech....

Hlasování

Otázka č.4 - S kým byste nechtěli sdílet domácnost?
Největší počet hlasů dostal opět Richard. Tentokrát to ale byli pro něj hlasy negativní. Nejméně hlasů dostala Kijivu. S tou by tedy chtělo sdílet domácnost nejvíce diváků.

Pokud nejste s tímto stavem spokojení a fandíte tedy jiné gorile, pošlete jí na číslo 9033306 SMS ve tvaru:
Pro Richarda: HRA GR A
Pro Kijivu: HRA GR B
Shindu HRA GR C

Z každé zaslané SMS účastník soutěže přispěje na záchranu goril ve volné přírodě a navíc má možnost získat tričko se speciálním znakem Odhalení.

Další informace

Převoz Kamby

Jak se můžete dočíst na stránkach projektu, převoz probíhal bez obtíží. Než se Kamba vydala na cestu, bylo nutné vyřídit spoustu papírování a veterinárních vyšetření. Ta poslední se prováděla těsně před cestou, kdy byla Kamba na malou chvili uspána, aby se mohlo provést zmíněné vyšetření a aby mohla být naložena. Tato dáma v nejlepších letech absolvovala již několik převozů, takže vše proběhlo bez problémů. Tedy až na to, že v nákladním voze, kterým byla gorilka převážena, zamrzla nafta. Kamba byla celou dobu klidná a komunikovala se svoji oštřovatelkou. Po příjezdu do Prahy si hned vzala na uvítanou od jejícho nového ošetřovatele kus jablka. To je známka, že je v naprosté pohodě. Hned také zjistila, že v pavilonu nebude rozhodně sama. Kamba byla umístěna do nezbytné karantény, odkud byla včera propustěna, to už ale víte.

Odhalení v pořadu Sama doma
Projekt Odhalení, "trochu jiná reality show" Českého rozhlasu, získal další vysílací časy v programovém schématu České televize.

Od 28. listopadu se s gorilí rodinkou mohou diváci setkávat pravidelně kolem 13.00 hod. v pořadu Sama doma. Tento pořad, nejen pro ženy, vysílá Česká televize každý den od pondělí do čtvrtka - vždy od 12.30 hod. na ČT 1.

Magazín Odhalení vysílá ČT v premiéře v pořadu Regiony ČT 24 každý všední den ve 20.25 hod. a v repríze ve 22.25 hod., sestřih dne v pořadu Dobré ráno s ČT v 7.40 hod. a reprízu v 8.40 hod. opět na ČT 24. Magazín Odhalení mohou diváci zhlédnout v repríze z předchozího dne v Dobrém ránu na ČT 1 v 6.40, sestřih dne pak v 7.40 hod.

Sledujte gorily



autor:
datum vydání:
2. prosince 2005


Diskuze k článku „Odhalení - novinky 3“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!