Kos horský – kos s půlměsícem na hrudi, kterého v zimě v Čechách nepotkáme

autor: Lenka Kadlíková
Blízký příbuzný snad stále ještě všudypřítomného kosa černého. Kos horský na sebe upoutá zejména bílým půlměsícem na hrudi. Na rozdíl od kosa černého je na břiše kropenatý. Jak už říká jeho jméno, u nás se zdržuje zejména na horách. Turek tu však v zimě nemá většinou co jíst, tak odlétá do teplých krajů.


S kosem černým si ho nespleteme.

Nenechte se zmást, kos horský je u nás doma. Turek se mu říká kvůli jeho typickému půlměsíci na hrudi. Právě ten je základním rozpoznávacím znakem tohoto druhu. Sameček ho má jasně bílý. Samička ho má výrazný méně. Když se k němu náhodou dostanete blíže, zjistíte, že má kropenaté bříško, stejně jako jeho příbuzní drozdi. Jeho náčiní k lovu potravy není tak výrazné jako u kosa černého, je tmavší. Na rozdíl od kosa není tak tmavý. Peří má spíše hnědé s bílými okraji.


Domovem jsou mu u nás Sudety

Tenhle druh kosa je po Evropě rozšířen ostrůvkovitě. U nás ho najdeme především v horách bývalých Sudet a to i v kleči nad hranicí lesa a také v Beskydech. V Čechách hnízdí většinou v jehličnatých lesích v nadmořské výšce cca 800 – 900m.n.

Na severu obývá i níže položené oblasti tundry a bažin.

Pestrý jídelníček

Základ jeho potravy tvoří hmyz a plži. Rád si ale pochutná na chutných bobulovitých plodech. S tímto si nikterak nezadá se svým příbuzným kosem černým.

Zima v teple

Jedná se o velmi plachý druh, který prchá v okamžiku, kdy se kolem něco šustne. Spíš můžete mít štěstí na jeho chrčivé "zrrp-zrrp" nebo melodické "tak-tak-tak", musíte ale na hory vyrazit na jaře nebo v létě na zimu většina jedinců odlétá do teplých krajin.

V Krnapu je Turkovi věnována jedna z hravých naučných stezek.

Najdete ji na Černé hoře. Vyjet si tam můžete lanovkou. Lanovka na Černou horu je součástí půlroční permanentky výLETNÍ sezónka a čtyřdenní EnjoyCard od Skiresortu Černá hora – Pec. Víc k tomuto výletu za vzácnějším bratrem kosa černého, a nejen jím, najdete tu. Za kosem se můžete vydat i s kočárkem.


autor:
datum vydání:
13. srpna 2024


Diskuze k článku „Kos horský – kos s půlměsícem na hrudi, kterého v zimě v Čechách nepotkáme“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!