Koi kapři: Jak se o ně postarat

článek je inzerce, nejde o odborný text
Připojte se k nám v tomto článku, v kterém prozkoumáme fascinující svět koi kaprů. Zabýváme od nezbytného vybavení pro jejich chov po detailní pokyny pro jejich péči. Prozkoumejte s námi, jak vytvořit ideální a zdravé prostředí pro tyto nádherné ryby.


Vznik barevných kaprů

Za jejich místo vzniku je považováno Japonsko a to před více než dvěma tisíci lety. Koi kapr byl vyšlechtěn z kapra divokého a odlišoval se od kapra, na kterého jsme zvyklí, štíhlejším tělem. Japonci jsou velcí milovníci zahrad a potřebovali do jejich zahradních rybníčků ryby, které by měly nápadné barvy.

Avšak větší rozvoj zažívalo šlechtění barevných kaprů až kolem roku 1912. Do Evropy se dostali tito kapři až po druhé světové válce, až když si čím dál více lidí pořizovalo na svých zahradách rybníčky. Pokud se rozhodnete chovat KOI kapry, musíte se věnovat jejich péči a nutnému vybavení, které je potřeba pro jejich pohodlný život.

Vybavení pro chov KOI kaprů

Výběr správného vybavení je klíčovým faktorem pro úspěšný chov KOI kaprů. Prvním krokem je vybrat vhodné místo pro jejich chov, které musí být dostatečně velké a hluboké. Ryby potřebují mít k dispozici alespoň 1000 litrů vody pro každého KOI kapra.

Filtr

Rybám musí být k dispozici také filtr, který čistí vodu a udržuje optimální kvalitu vody pro život ryb. Pro tento účel můžeme použít například mechanické filtry nebo filtry biologické. Filtry musí mít dostatečně výkonné, aby byly schopny zpracovat vodu a odstraňovat odpadní látky. Kromě toho musíte mít k dispozici také kyslík pro ryby, který pomáhá udržovat zdravou a čistou vodu.

Teplota vody

Důležitou věcí při péči o KOI kapry je kontrola teploty vody. KOI kapři preferují teplotu vody mezi 20 - 25 °C, ale jsou schopni přežít i v teplotách vody od 5 °C do 30 °C. Pokud je voda příliš studená, ryby se mohou zdržovat u dna nádrže a být méně aktivní. A pokud je voda příliš teplá, může dojít k nedostatku kyslíku a ke stresu ryby. Proto je důležité pravidelně teplotu vody kontrolovat a přizpůsobit ji podle potřeb ryb.

Péče o KOI kapry

Péče o KOI kapry je důležitá pro jejich zdraví a dlouhověkost. Je důležité sledovat kvalitu vody a pravidelně testovat pH, amoniak a dusičnany v ní. Pokud tyto parametry nejsou správné, mohou způsobit problémy s trávením u ryb a mohou vést ke smrti.

Strava

Ryby musí také mít k dispozici kvalitní stravu, která obsahuje všechny nutriční potřeby pro zdravý růst a vývoj. KOI kapři mají rádi různé druhy potravy, jako jsou například krmiva ve formě granulí, tablet nebo různé druhy živé potravy jako například krill nebo dafnie. Je důležité se vyhnout překrmení, protože to může vést k obezitě a dalším zdravotním problémům ryb. Doporučuje se krmit KOI kapry několikrát denně v malých dávkách.


Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
11. května 2023


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!