Brusnice borůvka – sladký pomocník při cukrovce, problémech se zrakem i proti demenci
třída: | vyšší dvouděložné rostliny - Rosopsida |
---|---|
řád: | vřesovcotvaré - Ericales |
čeleď: | vřesovcovité - Ericaceae Juss. |
rod: | brusnice - Vaccinium L. |
druh: | brusnice borůvka - Vaccinium myrtillus |
Charakteristika
Nižší hustý keřík často tvořící velké porosty. Má střídavě uspořádané, malé vejčité listy, které opadávají. Má načervenalé květy se zelenou korunou, které visí na dlouhé stopce. Bobulovité plody borůvky asi nemusím představovat :-). Jsou sice modré, ale obličej, zuby i oblečení dokáží zbarvit krásně do fialova.
Rozšíření
Brusnici borůvku nejspíš najdete ve vlhčím lese či pasece s kyselejší půdou. Narazíte na ni jak v nížinách, tak i v alpinském pásmu - jako třeba u nás v Krkonoších. Tam ji ale nesbírejte. Vyskytuje se v mírném pásu jak v Evropě, tak Asii i severní Americe.
Ochrana
Borůvka logicky není zvláště chráněný druh, nicméně to neznamená, že bychom na ni měli chodit s hřebenem a ničit keříky. Klasický ruční sběr sice to trvá déle, ale neničí keř a navíc si užijete čas venku v přírodě.
Možné užití
Dětem budou borůvky padat nejspíš rovnou do pusy, vy si je můžete nasbírat a doma z nich udělat marmeládu, knedlíky, koláč nebo třeba limonádu, zmrzlinu či koktejl (smootie). Nebo je můžete i usušit.
Borůvkový kompot či džem se hodí i do sladkých omáček k masu. Třeba vepřová panenka je s borůvkami výborná.
Borůvku můžete užívat i ve formě čaje jak z plodů tak i listů a kombinovat ji s jinými bylinkami dle vašeho zdravotního stavu a chuti.
Borůvka obsahuje třísloviny, antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamín A, resveratrol, vitamín C, vitamíny skupiny B, ovocné cukry, malé množství tuků, mikro- a makroprvky (hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek, chrom). Proto jí můžeme zařadit k nejcennějším druhům u nás rostoucího ovoce, co se týče účinků na naše zdraví.
„True eye openers - skutečné otevírače očí“
Velmi výstižná přezdívka, kterou lze najít v anglosaské literatuře. Zejména karotenoidy a provitamín A jsou známé jako látky, které pomáhají udržet udržet zrak „jako ostříž“. Říká se, že britští letci RAF za druhé světové války jedli produkty z borůvek, aby si zlepšili noční vidění.
Rovnováha a paměť
Borůvky obsahují značné množství polyfenolů, které mají blahodárný účinek na nervovou soustavu. Borůvky lze tedy doporučit zejména lidem, kteří mají větší riziko problémů s pamětí, mrtvice či demence. Vědci se zabývají též účinky borůvek na rovnováhu, které jsou velmi nadějné zejména pro starší generaci. S věkem se totiž, jak známo, schopnost rovnováhy snižuje a tím roste riziko pádu a zranění.
Metabolismus
U borůvek bylo prokázáno i snížení cholesterolu i glykémie. Tomu odpovídají informace ze starých pramenů, kde byly borůvky doporučovány diabetikům. V tomto pohledu jsou pro svůj obsah „rostlinného inzulinu“ myrtillinu důležité nejen plody, ale zejména listy. Ty lze usušit a dělat z nich čaj.
Trhejte je však tak, abyste nepoškodili rostlinu. To znamená, že na keříku musí nějaké listy zůstat. Překvapivé je zjištění, že polyfenoly v borůvkách zlepšují i metabolismus kostní tkáně a mohou být tak dobrou prevencí i například proti osteoporóze.
V USA byl výzkum látek obsažených v borůvkách a jejich vliv na zdraví populace zařazen mezi priority.
O blahodárných účincích vitamínu C , kterého borůvka obsahuje velké množství, se tu asi zmiňovat nemusím.
Pokud můžete, vyražte na borůvky do lesa a nekupujte si je v supermarketu. Jak jste si právě přečetli, borůvky jsou opravdu zázrak naší přírody. Pokud nemáte problémy s tuhou stolicí, jezte borůvky je co hrdlo ráčí. Tělo se Vám odvděčí.
Dají se velmi dobře použít i jako přírodní barvivo. Pokud Vám tedy doma nějaké zbydou, což se stává málokdy :-D, vyzkoušejte s dětmi třeba batiku.
Kulturní druhy
Pokud zamíříte pro borůvku do obchodu, koupíte nejspíše tu kanadskou borůvku, neboli brusnici chocholičnatou, která ovšem nemá tak blahodárné účinky. Má výrazně větší plody a není tak sladká. V obchodech tedy většinou nenajdete brusnici borůvku.
Ani brusnice borůvka se však nevyhnula šlechtění.
Na zahradu si tak můžete pořídit celou řadu odrůd, které se hodí na různá stanoviště, jsou různě náchylné na zálivku a počasí, mají různě velké a sladké plody. Každopádně všechny potřebují kyselejší vlhčí půdu.
Zdroje:
Wikipedia
Borůvkobraní.cz
Pěstitelka.cz
témata článku:
autor:
Diskuze k článku „Brusnice borůvka – sladký pomocník při cukrovce, problémech se zrakem i proti demenci“
Další články na podobné téma | ||
---|---|---|
Rituál sázení - od díry ke stromu | Ledovka, náledí a námraza – není to totéž | Sova jako symbol moudrosti, ale také temnoty a smrti |
zobrazit více článků... |