Babyboom u lidoopů v ZOO Praha

autor: Lenka Kadlíková
To, že se v ZOO Praha občas narodí u goril mládě, není nijak překvapující. Po narození prvního českého gorilího mláděte , Moji, jsme si na to už zvykli. Aktuálně jsou však v rezervaci Dja dva kojenci najednou. A další je u orangutanů.


Moja je babička a také má dalšího nevlastního sourozence – příběh pokračuje

Možná si pamatujete na příběhy o prvním českém gorilím mláděti Moje, která aktuálně žije v ZOO ve Španělsku. Odtamtud nedávno přicestovala za svou babičkou a dědou do nového domova v Praze její dcera Duni. Zatímco její děda Richard, který už má tolik dětí, že mu bylo zapovězeno mít další, žije s dalšími samci ve starém pavilonu goril, Duni žije společně se svoji babičkou, dalšími samicemi a samci Kisumem a Ajabuem v novém pavilonu Rezervace Dja. Gorily můžeme vidět dovádět spolu s několika druhy opic, které s nimi sdílejí stejné prostory.

Tenhle pavilon gorilám evidentně náramě svědčí

Právě s Kisumem splodila své první mláďě, samičku Mobi. A nebyla letos jediná. Mláďě Kisumovi nedávno porodila mládě i zkušená Kijivu, Dunina babička. Nyní tak máme jedinečnou šanci pozorovat rozrůstající se gorilí skupinu s dvěma kojenci najednou.

Gorila s „dvojčaty“

Nyní je můžeme vidět převážně na hřebech a v náručí svých matek. Ovšem bylo zaznamenáno, že Kijivu už nyní své mládě půjčuje dalším samicím. Několik hodin ho u sebe měla Duni, která se tak stará o obě mláďata, včetně kojení.

Mládě u orangutanů

Gorily nejsou jediní lidoopi v ZOO Praha, kteří se chlubí novými přírůstky. Včera se po čtyřech letech narodilo mládě i u orangutanů v Indonézské džungli.

Jane Goodall v Praze

Jak píše na Facebooku ředitel ZOO Miroslav Bobek, je to pouhý týden před návštěvou světoznámé vědkyně a ochránkyně přírody Jane Goodall v Praze. Jane Goodall zasvětila svůj život právě primátům, zejména tedy šimpanzům. V Praze bude Jane křtít Kijivino mládě a také české vydání své knihy pro děti.

Zdroj:
ZOO Praha



autor:
datum vydání:
3. května 2024


Diskuze k článku „Babyboom u lidoopů v ZOO Praha“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!