Kozí mléko - elixír krásy a dlouhověkosti
V posledních letech se o kozím mléku začíná opět mluvit a přisuzují se mu téměř zázračné účinky. Čím to je? Právě jeho jedinečným složením. Ze světových výzkumů vyplývá, že kozí mléko pozitivně působí na lidský organizmus a pomáhá léčit mnohé civilizační choroby dnešní doby.
Je cenné pro svoji lehkou stravitelnost, zlepšuje celkový imunitní systém organizmu, je vhodné jako prevence nádorových chorob. Pravidelná konzumace kozího mléka vede ke snížení nervozity, stresu, příznivě působí při kloubových onemocněních, regulaci vlhkosti pleti, onemocněních kůže. Je též určené pro lidi trpících alergií na mléko kravské.
"Kozí mléko působí kladně na výstavbu a obnovu buněk, zúčastňuje se na jejich ochraně před škodlivými vlivy prostředí a tím pomáhá Vašemu zdraví a kondici." Pro svoje vlastnosti je tedy cennou ekologickou potravinou. Významné je jeho využití u dětí jako možnost alternativní výživy a u dospělých v oblasti prevence (protirakovinové faktory).
Nutriční význam kozího mléka.
Kozí mléko je biologicky cenným nápojem, který obsahuje minerální soli, množství vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku a fosforu, soli stopových prvků: mědi zinku, manganu, titanu, chrómu a kobaltu, vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovou. Množství bílkovin je vyšší než v kravském mléku, důležitý rozdíl však spočívá v jejich složení, to je pravděpodobně důvod, proč organizmus některých lidí snáší kozí mléko podstatně lépe než mléko kravské. Lepší stravitelnost je způsobená rozměry a složením tukových částic, které se podobají mléku mateřskému. Tuk kozího mléka je přirozeně homogenní a tím lépe stravitelný, čímž nedochází k tak rychlé arterioskleróze krevních stěn a vlásečnic. Kyselina kaprilová a kaprínová pomáhá činnosti žláz s vnitřní sekrecí při léčení intestinálních koronárních poruch dříve narozených dětí. Kazeín kozího mléka má víc aminokyselin glycinu, méně argininu a méně aminokyselin, které obsahují síru, zvlášť metioninu, než kravské mléko. P
ři výstavbě molekulární struktury bílkovin kozího mléka se zjistilo, že nejen laktalbumín, ale i ostatní frakce proteinů kozího mléka se liší od bílkovinových frakcí kravského mléka. To je pravděpodobně důvod, proč děti, které nesnášejí výrobky z kravského mléka, dobře snášejí výrobky z mléka kozího.
Kozí mléko pozitivně působí
- na nervovou soustavu, jeho pravidelná konzumace vede ke snížení nervozity, stresu, mnohým ženám trpících migrénou pomůže vyloučení kravského mléka a výrobků z něho
- kozí tuk příznivě působí při kloubových onemocněních
- zlepšuje imunitní systém, celkovou kondici
- významně reguluje vlhkost pleti
- pozitivně působí při astmatických onemocněních kůže
- při onemocněních trávícího traktu a přidružených orgánů (játra, slinivka) - má zásaditější charakter a vyšší neutralizační kapacitu
- výzkumy uvádějí, že asi 7,5% dětí je alergických na kravské mléko, ale 60-70% z nich není alergických na mléko kozí
- jako prevence nádorových nemocí - bylo zpozorované, že organizmus kozy je schopný vytvářet si účinné protilátky a nikdy neonemocní na rakovinu - jsou známe případy lidí s onemocněním na TBC, kteří se celkem vyléčili po dietě, v které bylo zařazené kozí mléko
Kozí mléko je proto cennou ekologickou potravinou. Významné je jeho využití u dětí jako možnost alternativní výživy a u dospělých v oblasti prevence (protirakovinové faktory).
Zdroje informací:
kozimleko.cz
www.mleko.alcorum.cz
www.bioprodukt.info/info_mlieko.html
kit.pef.czu.cz
autor:
Diskuze k článku „Kozí mléko - elixír krásy a dlouhověkosti“