Cukr – metla lidstva?
Pravděpodobně se setkáte s argumentem, že cukr je nejrychlejším zdrojem energie a té je přeci v této době plastové potřeba velmi mnoho. Je však potřeba tolik cukru, abychom ho museli přijímat i v pečivu? Zcela jistě ne, a to sice proto, že vede ke dvěma závažným onemocněním. (To, že se domníváme, že cukr bytostně potřebujeme ve větším množství je spíše otázkou ZVYKU, než skutečné potřeby.)
První je samozřejmě cukrovka. V důsledku nadměrného příjmu cukru musí slinivka břišní vpouštět do krve inzulin, který hodnotu cukru v krvi sráží. Při nadměrném (tedy nepřirozeném) dráždění této sekrece dochází k nedostatku inzulinu, což samozřejmě končí nepříjemnou potřebou dodávat inzulin do těla nitrožilně. Velmi laicky řečeno se vyplatí s inzulinem šetřit resp. držet hladinu cukru v krvi v rozumném množství. To samozřejmě zajistíte svou STRAVOU – vědět, co dávám svému tělu.
Bílý cukr má totiž velmi vysoký glykemický index, což neznamená nic jiného než, že prudce zvyšuje hladinu cukru v krvi. Jakákoliv potravina, která má vysoký glykemický index je dlouhodobě nevhodná – právě kvůli přílišnému zatěžování slinivky břišní a následné inzulinové resistenci, která vede k cukrovce. Mějme také na paměti, že cukry v těle vznikají také morfózou tuků!
Kromě cukrovky tu máme další civilizační chorobu (tak trochu skrytou), ke které bílý, tedy rafinovaný cukr velmi napomáhá. Je jím překyselení – neboli acidóza. Detaily a informace najdete v patřičném článku ZDE. Abyste si mohli být skutečně jisti, že bílý cukr vám opravdu žádným způsobem neprospívá, uzavřeme jeho démonizaci faktem, že rakovinotvorné buňky jsou vyživovány cukrem!
Existuje alternativa?
Samozřejmě, že každá situace má řešení a problém rafinovaného cukru není výjimkou.
Umělá sladidla (Aspartam, Sacharin, Acesulfam-K):
A jak rozeznat kvalitní med od toho s chemickými aditivy?
Přírodní a tedy kvalitní med poznáte podle toho, že velmi rychle cukernatí a tvrdne, zatímco medy z obchodů vydrží dlouhou dobu v tekutém stavu.
A ještě jeden problém…
V souvislosti s cukrem je nutné se také zmínit o poměrně záludné závislosti na něm. Jsou to především ženy, které často ‚bojují‘ s chutí na sladké. Čokoláda je v těchto souvislostech často připodobňována až k droze, což není úplně zavádějící. Počet lidí závislých na sladkém totiž stále roste – semínko závislosti začne klíčit tehdy, vyhledáváte-li čokoládu či obecně sladké, jako ‚první pomoc‘ při stresu. A pokud ji už musíte mít, sáhněte raději po hořké variantě. Léčba závislosti na cukru je poměrně komplikovaná a vyžadovala by širší prostor. Její podstatou je však zpravidla specifický jídelníček s ohledem na zmíněný glykemický index a také vlákninu, bílkoviny a kvalitní tuky.
Jen tak pro představu
Tabulka demonstrující počet kostek cukru v jednotlivých produktech
Produkt | počet kostek cukru | |
---|---|---|
Coca-Cola 1,5L | 27 | |
Sklenička džusu | 5 | |
Jogurt Activia | 4 | |
Tyčinka Snickers | 14 | |
Red Bull | 7 |
(zdroj: www.idnes.cz)
Sumarizace – proč se vyhýbat rafinovanému cukru v bodech?
Značné množství přijmeme nevědomky z potravin, o kterých si myslíme, že cukr neobsahují. Čtěte etikety a sami sledujte, kde všude je cukr přítomen.
Diabetes (cukrovka)
Acidóza (překyselení), které samo o sobě vede k mnoha dalším onemocněním, jako nadváha, měknutí kostí, chronická únava, podrážděnost, vyčerpanost atd.
Je skvělou potravou pro rakovinotvorné buňky
Tělo reaguje blaze na všechny přirozené formy potravin, zatímco na ty nepřirozené reaguje zpravidla negativně. Rafinovaná ani průmyslově-zpracovaná potravina není přirozená a tudíž není pro vaše tělo vhodná!
Cukr způsobuje poměrně intenzivní úbytek vápníku. Právě vápník je minerální solí, kterou lidé postrádají nejčastěji, právě v důsledku přílišné konzumace raf. cukru
Cukr může způsobit choulostivou závislost
Zkuste cukr třtinový a následně med či stévii. Sami tak rozpoznáte, co pro vás bude nejoptimálnější náhradou za rafinovaný cukr.