Kokosový X palmový olej
Umělé nasycené tuky jsou skutečně zdraví škodlivé a to především díky transmastným kyselinám. Tyto škodlivé kyselé látky však vznikají při umělém převodu nenasycených tuků, na ty nasycené (například ztužování rostlinných olejů hydrogenací). To se děje zejména u cukrovinek, chipsů, crackerů a dalších potravin, které vyrobí přímo člověk. S přírodními nasycenými tuky tedy nemají společného nic víc, než název (který původ jednoduše neřeší).
Závěr je tedy více než prostý – přírodní a tedy přirozené nasycené tuky si zaslouží úplně jiný přístup.
Kokosový olej
Tradiční národy tropických oblastí, které kokosový olej pravidelně používají, v žádném případě netrpí oběhovými nemocemi. Jejich cévy jsou tudíž v pořádku a neucpávají se – krom toho má však kokosový olej celou řadu dalších pozitivních účinků na lidský organismus.
Působí proti plísním, bakteriím, virům
Podporuje kardiovaskulární zdraví
Podporuje snižování hmotnosti u obézních jedinců
Podporuje imunitní systém
Podporuje zdravý metabolismus
Je okamžitým zdrojem energie bez ukládání do tukových buněk
Omlazuje pokožku při vnějším použití (místo tělového mléka nebo jako masážní olej)
Podporuje správnou činnost štítné žlázy! (velmi důležité)
Pomáhá bojovat s cukrovkou II. Typu
Kokosový olej je navíc díky nasyceným mastným kyselinám tepelně stabilní. Je tedy vhodný pro teplou kuchyni. Oproti tomu běžné používané rostlinné oleje, jako slunečnicový, řepkový případně sojový jsou nevhodné díky obsahu nenasycených mastných kyselin. Ty totiž za tepla oxidují – což vede k degenerativním onemocněním.
Jak se chová kokosový olej v těle?
Kokosový olej je největším zdrojem přírodní kyseliny laurové, která v našem organismu transformuje na monolaurin, což je látka, která ničí patogenní bakterie a viry!
Zároveň je největším přirozeným zdrojem mastných kyselin se středně dlouhým řetězcem, které jsou velmi rychlým zdrojem energie. V játrech se totiž neukládají, ale mění přímo na energii. Jsou tedy vhodné při snižování hmotnosti.
Pokud chcete maximalizovat pozitivní účinky kokosového oleje, rozhodně nemůžeme doporučit jiný, než bio kokosový olej, který se lisuje za studena. Další možnosti, jako kokosový olej rafinovaný nebo částečně ztužovaný jen snižují pozitivní účinky na organismus.
A ten palmový olej?
Palmový olej je nejvíce rozšířený olej na světě a zároveň i ten nejvíce obchodovaný! Ztužovaný palmový olej se vyskytuje v celé polovině všech balených potravin! Jedná se o sušenky, krekry, margaríny, chipsy apod., ale je obsažený i v mýdlech, kondicionérech, rtěnkách. Proč to ale vadí?
V první řadě je zdraví škodlivý a to především díky jeho ztužování. Pokud je vám však tento fakt málo, možná vás překvapí, že výroba palmového oleje je hlavní příčinou naprosto kritického odlesňování deštných pralesů, v tomto případě zejména na ostrovech Borneo a Sumatra.
Odlesňování mají na svědomí „palmové společnosti“, které se nezdráhají vypalovat deštné pralesy za účelem expanze palmových plantáží. Nezákonně zakládají požáry, berou místním zemědělcům půdu a také vyhánějí orangutany ze svých domovů. Zaplatí každému, kdo pro ně zabije orangutana. Orangutan je totiž největším „škůdcem“ palem, protože požírá jejich kořínky.
Při současném tempu odlesňování může do roku 2022 zmizet až 98 % nížinných deštných pralesů na Borneu! Za to přibude lidí s civilizačními chorobami, kteří do sebe budou palmový olej dostávat. A na závěr jedna praktická rada. Na spousty výrobcích, kde se palmový olej nachází, je označen, jako rostlinný olej nebo rostlinný tuk, což je značně zavádějící. Povinnost uvádět přímo palmový olej vstoupí v platnost až v roce 2015. Vyhýbejte se tedy průmyslově zpracovaným potravinám a čtěte složení – dyť jste to, co jíte