Jezte podle barev
Zelená
Zelené potraviny jsou často plné luteinu, což je antioxidant, který obohacuje a zlepšuje zrak. Nejedná se však o jediný antioxidant, který je často zastoupen v zelené zelenině. Dalšími často přítomnými látkami jsou draslík, vitamín C, vitamín K, ale také kyselinu listovou. Čínská medicína přisuzuje zelené barvě v jídelníčku velký vliv na játra a žlučník. Ta také tvrdí, že játra rozvádějí energii do celého těla a mohou tak ovlivnit naše myšlenky a přání. Pokud chcete být v rovnováze, nikoliv podrážděni či až agresivní – jezte špenát, avokádo, brokolici, salát, ale také hroznové víno.
Oranžová
Oranžová barva značí přítomnost velkého množství beta karotenu a vitamínu C, což opět napomáhá lepšímu zraku, ale krom toho působí blahodárně také na vaši pokožku, což ocení zejména ženy. Oranžově zbarvená zelenina také velice intenzivně podporuje imunitní systém. Pro konkrétní příklady není třeba chodit daleko – všichni velmi dobře známe mrkve, karotky, ale také oranžové papriky, pro které výše zmíněné vlastnosti rovněž platí.
Červená
Mezi červenou zeleninu řadíme zejména papriky mnoha druhů (velké i malé) a rajčata. Právě ty jsou bohaté na tzv. fytochemikálie, což jsou látky, jako lykopeny a antokyany. Pokud se jedná o neznámé pojmy – nezoufejte. Jejich působení na lidský organismus lze vysvětlit velmi jednoduše. Jedná se o látky, které výrazně působí na srdce a zároveň snižují riziko onemocnění rakovinou.
Fialová
V zelenině fialové barvy najdete opět vysoký počet antioxidantů (které tělo vždy uvítá!) a již zmíněné fytochemikálie. V případě fialové barvy se však jejich účinek mění a místo srdíčka, působí velmi silně proti stárnutí buněk. Dále rozjasňují mysl a jsou tak velmi příhodné pro positivní myšlení. Díky přítomným látkám působí rovněž, jako prevence proti rakovině.
TIP na článek: 6 tipů jak zpomalit stárnutí
Bílá
Zástupci bíle barvy vám jistě nebudou neznámé. V kuchyni s nimi přicházíme do styku každý den. Stačí pouhý česnek, o jehož účincích jste se mohli dočíst i v předchozích článcích, zabývajících se zdravou výživou. Bílá barva vám zajistí snížení krevního tlaku, snížení hladiny cholesterolu a v poslední řadě slouží přítomné látky také jako prevence proti cukrovce.
Černá
Mezi černé potraviny řadíme v našem případě ořechy, sezam, švestky a třeba tmavé hrozny. Ano, ve skutečnosti nejsou úplně černé, ale pro nás je podstatné, co můžou dát našemu tělu. Paradoxně pro černou barvu nám pomůžou především v oblasti mentální. Navozují klid, zbavují nás úzkosti, špatných pocitů a depresí. Podporují také funkci ledvin.
Výzva na závěr
Většina zeleniny, která se nachází v obchodech je geneticky modifikována, upravená, obsahuje pesticidy a další chemikálie, její přirozená chuť je potlačena, prospěšných látek je méně… přesto, že se stále jedná o zeleninu – je znehodnocena. Vyzýváme tímto všechny lidi, kterým jde o skutečné zdraví a zdravé potraviny pro naši společnost, aby spíše než korporace, které znehodnocují naše jídlo, podporovali lokální farmáře či pěstovali přímo sami. Situace je trochu složitější, a proto není možné uvést v závěru všechny souvislosti. Berte však na vědomí, že KVALITA je u jídla, které vyživuje naše tělo – to hlavní a stěžejní.