Bez černý jako bylinka
Způsob sběru
Právě teď v červnu a červenci je ideální čas na sběr květenství. Jako u všech rostlin i tady je důležité vybírat lokalitu, kde keř nebude zaprášený či nehrozí, že by mohla být kontaminovaná půda. U bezu sbíráme celá květenství a ukládáme je do košíku či látkové tašky aby se nezapařily. Čerstvé květy mají pronikavý zápach, který však sušením zmizí. Krom květu, je možné sbírat i plody – bezinky. Ty dozrávají koncem prázdnin a v září. Neotrhejte však celý keř. Jedná se totiž o významnou potravu pro ptáky v zimním období.
Sušení
Květy bezu sušíme ve slabé vrstvě ve stínu do teploty max 45oC. Ideální je sušení na šňůře. Dbáme na to, aby květy nezahnědly. U plodů je to trošku jinak. Sušení začneme na slunci a poté dosoušíme umělým teplem tak, aby šly shrnout stopky. Dobře usušené plody jsou lesklé, mají nafialovělou barvu a nakysle sladkou chuť. Sesychací poměr je u květu 6:1, u plodů 8 : 1 a u listů 4(5) : 1.
Použití
Jako malá jsem strašně ráda jezdila k tetě, která vždy měla v zásobě bezovou šťávu, ze které nám dělala pomocí sifonu limonádu. Tato limča je velmi osvěžující, chutná a navíc bez konzervantů a barviv. Recept na bezovku najdete níže.
Horký čaj z bezových květů se používá jako podpůrný prostředek při nachlazení, začínající chřipce, rýmě, kašli a při horečce. Má projímavý účinek. Vlažný pomáhá při zácpě, vysokém krevním tlaku a díky močopudnému účinku i při ledvinových chorobách a prostatě. Studený pak při žaludečních problémech, menstruačních bolestech nebo i migréně.
Jako kloktadlo je výborný při bolestech v krku, zánětu či otoku dásní. Pomůže i při aftech. Na vnější otoky například po vytržení zubu velmi dobře působí ve směsi s heřmánkem.
Tinktura se užívá 3x denně 8 kapek při svalovém a kloubovém revmatizmu, nadměrném pocení, při suchých sliznicích v nose (zejména po probuzení), akutní rýmě, křečích v oblasti hrtanu, při nadměrném vylučování moče, bolestech kloubů a svalů, zánětech a zahlenění horních cest dýchacích, horečnatých onemocněních z nachlazení a astmatu bronchiale.
Obklady z listů můžeme využít při revmatismu nebo zánětech kloubů. Listy a nezralé plody jsou mírně jedovaté, proto se nedoporučuje je užívat vnitřně.
Bezinková šťáva je výborná při zánětech trojklanného a sedacího nervu, díky vysokému obsahu vitamínu c2 chrání proti zápalu plic.
Účinné látky
Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamin C. Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamín C, ve slupce a v semenech vitamin A a skupinu vitamínů B - B1, B2, B6, B12 a kyselinu panthotenovou. Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a dosti velké množství vápníku.
Několik zajímavých receptů pro Vás
Bezový Sirup z květů - recept
Bezinková šťáva - recept
Bezinkové víno - recept
Domácí bezinkové víno - recept
Bezinkové víno z povařených
bezinek - recept
Bezinkové portské víno - recept
Vermutové bezinkové víno - recept
Babiččin bezinkový likér - recept
Med z květů černého bezu - recept
Řízky z květů – kosmatice - recept
Recept na čaj z květů černého bezu - recept
Bezinkový džem
Bezové pohlazení pro citlivou pleť
- recept
ingredience: 30 velkých květenství černého bezu, 2 velké citrony nebo 4 lžičky kyseliny citronové, 2 kg cukru, 2l vychladlé převařené vody
postup: lehce osprchované květy zbavené nejsilnějších částí stopek zalijeme převařenou vodou, přidáme omytý a na kolečka nakrájený citron (popř. kyselinu citronovou) a necháme 24 hodin odstát. Poté přecedíme přes jemné plátno do hrnce, přidáme cukr, který mícháním důkladně rozpustíme, krátce povaříme a plníme do lahví.
- takto připravený sirup vydrží při skladování v temné chladné místnosti i několik měsíců, popř. ho můžeme 10-20 min. sterilizovat při 80°C. Po otevření láhev se sirupem skladujeme raději v lednici.
Z bezinek vylisujeme šťávu. Plody nesmí přijít do styku s ničím kovovým, nejlépe je tedy lisovat přes plátno. Do půllitrové láhve vlijeme 50 ml čistého lihu nebo 100 ml rumu, brandy či vodky, na hrot nože Petolu (benzoanu sodného nebo kyseliny benzoové) a ostatek dolijeme čistou šťávou. Při potížích (speciálně bolestivý zánět trojklanného nervu a ischias) se užívá po jídle 3x denně 1 lžíce, je-li připraveno s lihem nebo 4 lžíce s ostatními destiláty. Je dobré zajíst kouskem suchého chleba.
Do 1 l bílého vína dáme 100g vylisované šťávy nebo džemu, popřípadě 50g sušených bezinek. Uzavřeme a uložíme na 3 dny do chladna. Užíváme každé 2 hodiny polévkovou lžíci při neuralgii. V Itálii se bezinkovou šťávou falšovalo portské víno, které bylo vlivem toho velmi léčivé, a tím se prý přišlo na účinky bezových drog.
Celé bezinkové plody otrháme, necháme očištěné asi 2 dny odležet, pak obereme ze stopek, dáme do 4 litrové láhve od okurek, ovážeme papírem, ten propícháme a necháme asi 4 dny stát. Pak propasírujeme a přidáme 900g cukru. Šťáva se svaří a víno je hotové.
Bezinky na vodní lázni povaříme a vylisujeme šťávu. Na litr šťávy dáme litr vody, 500g cukru a 10g kvasnic. Vylisované zbytky bezinek můžeme ještě jednou vyluhovat jedním litrem vody, do které dáme ještě 250g cukru a přidáme do moštu. Kvašení trvá asi 14 dnů a potom lze víno stočit. Je-li bezinkové víno dobře prokvašené a všechen cukr je zkvašený na líh, je takové víno vhodné i pro nemocné cukrovkou.
5 l bezinkové šťávy,
2,5 - 3 kg cukru,
3 hřebíčky,
2 zrna nového koření.
Vše se krátce povaří a dolije do 10 litrů převařenou vodou. Potom přidáme jeden balíček živné soli a 2 balíčky vinných kvasinek značky Portské. Necháme 48 hodin předtím zakvašené ve šťávě či v moštu. Víno necháme pod kvasnou zátkou zkvasit. Po bouřlivém kvašení přetočíme, necháme znovu kvasit a ještě několikrát přetočíme. Pravidelně doléváme.
Do 10 litrů bezinkového portského vína stočeného po prvním bouřlivém kvašení přidáme
kůru z jednoho pomeranče,
5g pelyňku,
2g hořcového kořene,
1g koření anděliky,
3 hřebíčky,
2 zrna nového koření,
1g listu máty peprné,
1g listu meduňky,
1g celé skořice,
3g puškvorce,
1g fenyklu nebo jiné vermutové aromatické koření.
Přidáme ještě 1000g cukru a jedny kvasinky Portské. Po skončení kvašení přetočíme a můžeme přisladit podle chuti.
Natrháme dostatečné množství bezinek, obereme od stopek a povaříme. Předem přidáme kyselinu citrónovou podle chuti. Šťávu prolisujeme, procedíme přes plátýnko, aby se zadržely všechny vločky. Okyselením šťávy dosáhneme krásnou červenou barvu. Na 1 litr šťávy přidáme 10g hřebíčku a svaříme jej s 500g cukru. Po vychladnutí přidáme 1 litr 40% lihoviny (rumu). Výsledný likér má mít asi 20% alkoholu.
25 květů z černého bezu,
1 velký citrón,
1 litr vody,
1 kg krystalového cukru.
Citrón dobře oloupeme a nakrájíme na plátky. Květy opereme a odstřiháme velké stonky. Květy spolu s oloupaným citrónem povaříme 20 minut v litru vody, potom směs odstavíme a necháme vyluhovat 24 hodiny. Druhý den vše přecedíme přes plátno a vymačkáme. Do vzniklé šťávy přidáme cukr a vaříme tak dlouho, až se hmota začne táhnout. Med ochutnáme a podle chuti ještě můžeme přidat citrón. Horký med plníme do sklenic.
3 vejce,
trochu soli,
trochu vegety,
2-3 lžíce mléka nebo smetany,
hladká mouka podle potřeby.
Z vajec, mléka, soli a mouky vyšleháme husté jemné těstíčko. Na smažení vybíráme polorozvinuté květy bezu. Nejprve je dobře opereme, necháme okapat, namočíme do hladké mouky a potom ponoříme do těstíčka. Smažíme ve vysoké vrstvě, nejlépe rostlinného tuku. Ke kosmaticím se podává bramborová kaše a zeleninový salát. Pro děti můžeme udělat i ze sladkého těsta podobně jako omelety. V tom případě posypáváme kosmatice skořicovým cukrem.
2 polévkové lžíce sušených květů přelijeme 0.5 l vroucí vody a necháme 10 min luhovat, přecedíme a podáváme buď neslazený, nebo lehce slazený nejlépe medem.
1 kg černého bezu,
600 g cukru ,
šťáva z 5 citronů,
1 balíček petózy.
Zralé bezinky zbavíme stopek a dobře propereme. Podlité malým množstvím vody je vaříme do zhoustnutí. Vmícháme cukr, citronovou šťávu, petózu a ještě chvíli vaříme, aby se všechen cukr úplně rozpustil. Horkým džemem plníme připravené čisté sklenky, uzavřeme a při 85°C sterilujeme přibližně 20 minut.
Nálev z květů černého bezu se dá používat k čištění a omývání citlivé pokožky, která reaguje alergicky na nešetrné chemické přípravky. Nálev si připravíme stejně, jako čaj a jemně s ním omýváme obličej či jiné partie.
Zdroje informací:
www.zdravinadlani.cz
www.fiftyfifty.cz
autor:
Diskuze k článku „Bez černý jako bylinka“