Značky na stromech – ne každá znamená kácení

autor: Lenka Kadlíková
Jistě jste si při procházkách lesem všimli krom turistických značek i mnoha dalších, které tu nechali nejen lesníci, ale i další organizace. Ne všechny znamenají konec života stromu. Mnohde je tomu právě naopak.


I les je rozdělen na části

aby bylo pro lesníky jednodušší se v lese orientovat, je vždy rozdělen na několik částí. Hranice často tvoří cesty, potoky, průseky nebo okraj lesa. Mnohde však je označena i na stromech. Značka se podobá té turistické, nicméně jedná se jen o dva bílé pruhy bez barvy uprostřed.

Má to za pár

Pokud najdete neonové obrácené téčko, puntík, nebo vodorovný proužek, našli jste stromy, které to mají bohužel spočítané. Rozdíl mezi těmito značkami je ve způsobu kácení. Puntíky značí pouze prořezávku. Téčko značí hranici plošného kácení. Různé barvy se používají pro rok, kdy bude strom pokácen.

Nejen turisti potřebují navigaci

šipky, ne ty turistické jsou navigací pro lesníky a k těžaře do míst, kde je třeba provést nějaká akce.

Červené vodorovné pruhy – rezervace

Červený pruh Vás upozorňují, že se nacházíte u nebo přímo v přírodní rezervaci. Jeden z proužků není po celém obvodu. Pokud jdete směrem, kde je proužek delší, vcházíte do přírodní rezervace a měli byste se podle toho chovat. Někde je vstup zakázaný. Pokud jdete směrem, kde proužek končí, rezervaci právě opouštíte.

Zachráněn

paradoxně křížem je označen strom, který je pro tentokrát zachráněn. Další značky chrání stromy s hnízdy, budkami či staré stromy, které jsou „semennou bankou“ pro les. Pokud najdete žlutě očíslované stromy, vězte, že tu právě probíhá výzkum.

Modrým trojúhelníkem může být označen starý strom, takzvaný doupný, který je útočištěm pro ptáky a hmyz. Nesmí být vytěžen ani jako mrtvý, padlý k zemi. Podobný účel má nově i zelená vlnovka. Pokud narazíte na tečku v kolečku, hledejte budku.


Nejen lesnické značky

Turistické značky, ať už pro pěší, cyklisty, lyžaře či koňáky, zná z našich lesů asi každý. Vězte, že Česká republika opanuje první příčku v kvalitě a hustotě turistického značení na světě. Mnozí se k nám jezdí inspirovat.

Nicméně turistické značky nejsou jediné , mimo lesnické. Můžete narazit například na trojúhelník postavený na špičku s tečkou uvnitř. Jedná se o označení hranice pozemku v katastrálních mapách.

Zdroj:
Lesy ČR



autor:
datum vydání:
22. července 2024


Diskuze k článku „Značky na stromech – ne každá znamená kácení“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!