Zkuste v létě recepty pro vegany
Poprvé jsem letos v létě navštívila „nefestival“ zaměřený na vše tak trochu alternativního. Ochutnat veganskou zmrzlinu s rýžovým základem místo mléka a s jahodami ze zahrádky od pana zmrzlináře byl pro mne neskutečný chuťový zážitek. A tak jsem se rozhodla, přestože bych se sama zařadila spíše mezi masožravce, vyzkoušet recepty pro vegany. Pravdou je, že je lepší se do nich pouštět s kvalitním mixérem s dobrou výbavou. Například s nástavcem na ovoce.
Ovoce z vlastní zahrádky je nejlepší
Z naší rodiny asi veganská ani vegetariánská nebude, ale zeleninu a ovoce neignorujeme. Máme zejména hodně vlastního ovoce ze zahrady. Kdo je na tom stejně, jen stěží se obejde bez větší mrazničky a taktéž bez dobrého mixéru s nástavcem na ovoce.
Už od jara jej lze využívat ke zpracování úrody. Domácí džemy, různé pyré, zmrzliny a rozvary jsou rozhodně levnější a též zdravější než ty z obchodu.
Již v květnu se dá začít s kamčatskými borůvkami neboli zimolezem, který dozrává jako zcela první bobulovina, ještě před jahodami. Na keři vydrží poměrně dlouho a stihne se potkat s angreštem, s jahodami – zahradními i lesními, s třešněmi i s morušemi. Obvykle i s kanadskými borůvkami.
Ovocebraní na dobře osázené zahradě trvá několik měsíců. I když se podělíte o úrodu s ptáčky, máte co zpracovávat a ke zpracování se hodí kuchyňský robot s vhodnými nástavci pro zpracování ovoce, ale též zeleniny.
TIP: Moderní vychytávkou, kterou nabízí kuchyňské roboty Kenwood, je možnost vaření přímo v mixéru. Podívejte se na Kenwood kuchyňský robot recepty a zjistíte, s jakými pochoutkami vám takto vychytaný robot dokáže pomoci.
Rychle zpracovat, ať můžete k vodě
Nástavec na ovoce vám pomůže se v létě zdravěji stravovat a též rychleji a s větším efektem vše zpracovávat. Pro jablka či hrušky oceníte odšťavňovač. Zkuste si udělat smoothie z mixovaného ovoce a nebojte se přimíchat i zeleninu. Stejně tak lze zeleninu odšťavnit a smíchat s odšťavněnou mrkví, okurkou i celerem. Pokud máte lis na citrusy, chuti pomůže taktéž šťáva z pomerančů.
Nezapomeňte, že bobuloviny obvykle neodšťavníme na klasickém odšťavňovači. Třeba na rybíz je nezbytný pomalý šnekový odšťavňovač. I ten si lze pořídit jako součást kuchyňského robotu.
Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.
autor:
Další články na podobné téma | ||
---|---|---|
Není svíčka jako svíčka | Zázvor pravý – asijské zlato, které může i škodit, pozor v těhotenství | Skořice – kůra nejen do štrúdlu |
zobrazit více článků... |