Z Černé hory do Vrchlabí po naučných stezkách a za kozami

autor: Lenka Kadlíková
Popadněte kola a vyrazte s dětmi lanovkou na Černou horu. A pak hurá z kopce až do Vrchlabí. Cesta je nenáročná. Zvládnou ji i menší cyklisté, kteří si užijí spoustu zábavy na naučných stezkách, průlezkách, s kozami nebo i v potoce. Připravte se, že se bude dost zastavovat. Hlavně na začátku :-)


Lanovkou na horu

Na vrchol Černé hory Vás vyveze lanovka z půvabného městečka Janské lázně. Pokud jste zatoužili kraj okolo Pece Pod Sněžkou a Černé hory lépe poznat, možná by Vás mohla zajímat nabídka výLETNÍ sezónky, která Vám umožní celý půlrok jezdit lanovkami. Vyrazit můžete nejen Černou horu, ale také na Portážky a Hnědý vrch. Děti si v rámci této Sezónky užijí zábavu na nejrůznějších atrakcích jako je Stezka Korunami stromů v Janských lázních, Herní krajina Pecka a další. Využít můžete i výletní bus.

Nejdřív kouknout, kde to vlastně jsme

Kola zatím zamkněte u lanovky a vydejte se nejprve na rozhlednu. Než se z této kovové věže stala rozhledna, byl to lanovkový sloup. Když vystoupáte až nahoru, naskytne se Vám krásný výhled na všechny strany. Jistě poznáte charakteristický tvar Sněžky. Pokud jste se už pokochali výhledem a nakoupili turistické známky, tak šup zpět k lanovce, nasednout na kola a hurá na Václavák.

Co na Václaváku?

Ano od lanovky se vydáme po Václaváku. Tak se nazývá asfaltová cesta vedoucí přes Černou horu. Podél ní vás nejspíš čeká několik zastávek u cedulí naučné stezky :-). Dojedete až k rozcestí, které značí odbočku na Černohorské rašeliniště, které rozhodně stojí za průzkum. Nedá se tam ale jet s kolem. Zamkněte je tedy někde u tohoto rozcestí a vydejte se po povalovém chodníku až k Hubertově vyhlídce. Naskytne se Vám pohled na jedno z nejhezčích a nejcennějších míst Krkonoš.

Hurá z kopce za průlezkami a zvířátky na Kolínskou boudu

Teď to bude trošku kamenité, možná kola kousek poponesete, ale fakt jen malý kousek. Odměnou budou dětem průlezky a kozičky na Kolínské boudě. Tohle místo je ideální na i oběd :-). Kousíček od Kolínské boudy se naskytne pěkný výhled na Sněžku a další kopce. Hned po té zapadneme do lesa vyjedeme z něj podstatě až v Dolním Dvoře.

Cestou lesem

Fotogalerie k článkuČerná hora - cesta lesem - klikněte pro zobrazení detailuTetřeví boudy - klikněte pro zobrazení detailuPotok nad Dolním dvorem - klikněte pro zobrazení detailu
Teď to bude trošku delší sjezd po asfaltové nebo štěrkové cestě. Pojedeme hlavně lesem. Sem tam po luční enklávě kolem bud. Budete míjet klidové území Krnapu mezi Hrnčířskými a Tetřevými boudami, které je oblíbeným hnízdištěm tetřívka. V jarních měsících zde kvůli tomu bývá uzavřená oblíbená pěší turistická stezka. Cyklotrasy se to ale netýká.

Dolní Dvůr

Dál nás cesta zavede až do obce Dolní Dvůr. Zde určitě stojí za vidění unikátní zvonkohra. Pro každé roční období jsou nachystány 4 melodie. Specialitku pak můžete slyšet o Vánocích. Musíte však mít štěstí na čas, kdy zrovna hraje. Mrkněte na web obce.

Rozhodnutí je na vás

Fotogalerie k článkuPoštovní cesta - výhled na Černou horu a lom v Lanově - klikněte pro zobrazení detailuHančina stezka Nad Vrchlabským letištěm - klikněte pro zobrazení detailu
Z Dolního Dvora se do Vrchlabí můžete vydat buď po trošku frekventovanější asfaltové silnici do prostředního Lánova a pak po cyklostezce kolem letiště k autobusovému a vlakovému nádraží. Nebo po žluté a poštovní cestou a městským parkem do centra.

Pro děti bude nejlepší třetí varianta, i když je do kopce. Užijou si ještě jednu naučnou stezku. Vydáme se kousek dolů po asfaltce. Hned za mostem uhneme mezi domky a dojedeme až k penzionu Bílý hořec. Odtud je to kousek do prudšího kopce k odpočívadlu a prvnímu stanovišti stezky. I touto cestou vyjedeme u autobusového nádraží. Ve stánku u hlavní silnice mají vynikající zmrzku. Jen pro info :-).



témata článku:
autor:
datum vydání:
14. června 2024


Diskuze k článku „Z Černé hory do Vrchlabí po naučných stezkách a za kozami“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!