Využití termovizních kamer a fotopasti k monitorování zvěře

článek je inzerce, nejde o odborný text
V dnešní době se stále více lidí zajímá o ochranu přírody a zvířat. Jedním z důležitých nástrojů, které lze využít k monitorování zvěře, jsou termovizní kamery a fotopasti. Tato zařízení pomáhají sledovat zvířata v jejich přirozeném prostředí a získat cenné informace o jejich chování a pohybu. A právě jim se budeme dnes věnovat.


Fotopasti a termovizní kamery. K čemu slouží?

Jedná se o propracovaná zařízení snímající infračervené záření, které vydávají všechny objekty s teplotou nad absolutní nulou. To znamená, že termovizní kamera umožňuje snadno detekovat zvířata v noci nebo za špatné viditelnosti. Fotopasti na druhé straně fungují na principu pohybového senzoru, který reaguje na pohyb v oblasti, kde je instalován. Jakmile pohybový senzor zaznamená pohyb, začne fotopast fotografovat nebo nahrávat video.

Použití termovizních kamer a fotopasti v oblasti monitorování zvěře má mnoho výhod. Za prvé, umožňuje získat cenné informace o zvířatech, jako jsou jejich migrace, chování a územní využití. Tyto informace jsou důležité pro výzkum zvířecích populací a mohou být použity pro vytvoření lepších plánů pro jejich ochranu. Za druhé, termovizní kamery a fotopasti mohou pomoci identifikovat a sledovat druhy zvířat, které jsou ohrožené nebo vzácné, a tedy je třeba je chránit.

Kde a jak se využívají?

V mnoha zemích se tato zařízení již používají k ochraně a sledování zvířat v přírodě. Například v národním parku Yellowstone jsou termovizní kamery používány k monitorování aktivit různých druhů, jako jsou vlci a medvědi. V České republice se používají termovizní kamery k sledování zvěře, zejména jelenů a srn, aby se minimalizovaly nehody na silnicích, které jsou v jejich blízkosti. Sledují se také některá místa, kde se hojně provozuje pěší turistika. Z důvodu bezpečnosti jak lidí, tak okolních zvířat.

Lze díky nim také snadno sledovat změny v populacích zvířat v průběhu času. Tato zařízení bývají často také používána na místech, kde dochází k velkým změnám životního prostředí. Získané informace jsou důležité pro rozhodování ochrany přírody a mohou pomoci předcházet ztrátě biodiverzity. Dalším využitím je například monitorování chování zvířat v zajetí, jako jsou zvířecí parky a zoologické zahrady. Umožňují lépe pochopit chování zvířat a poskytují jim informace o tom, jak zlepšit podmínky, ve kterých jsou zvířata chována.

Tyto užitečné nástroje slouží pro ochranu přírody a zvířat v přírodě. V budoucnosti se očekává, že tyto technologie, termovize a fotopasti, budou stále více využívány v oblasti ochrany přírody. Pomáhají nám lépe porozumět chování zvířat, monitorovat zvířecí populace a chránit zvířata před vymíráním. Pokud jsou však používány neopatrně, mohou také vést k nežádoucímu chování zvířat.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
25. dubna 2023


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!