Vyschlý pramen Labe

autor: Lenka Kadlíková
Přestože data ukazují, že v ČR výrazné sucho podstatě není, jsou místa, která jsou na tom aktuálně hůře. Jedná se především o horské oblasti. Krkonoše nevyjímaje. Turisté, kteří se vydají k prameni Labe najdou jen suché balvany.


Vodu pro psa s sebou

Většina pejskařů, kteří se tímto směrem často vydávají je zvyklá, že se jejich mazlíček u pramene napije. Voda je ale fuč nejen ze skruže, ale i přítoku a odtoku. Pejsci se tak nemají kde napít. Nezapomeňte tedy na výlet přibalit o jednu lahev navíc.

Proč je sucho hlavně na horách?

Protože z hor voda odtéká do nižších poloh. Na hřebenech Krkonoš chybí voda dlouhodobě. „Když prší, tak rašelina nasává vodu a nepouští ji tolik ven,“ vysvětluje pro ČT náměstek ředitele Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Václav Jansa.

Obnovení mokřadů a rašelinišť

Správci parku proto staví zábrany, aby zadržovaly vodu zejména v místech, kde dříve lesníci budovali meliorace. „Jsou neuvěřitelným zdrojem biodiversity, takže proto se snažíme rašeliniště a mokřadní systémy obnovit,“ doplňuje Jansa. Déšť, kterého v republice bylo v létě po letech dostatek se Krkonoším vyhýbal. Když už zapršelo, pojmul ho rašeliník a nepustil ho dál.

Na sníh chudá zima

Velkým problémem letoška, který napomohl k této situaci, byla na sníh chudá zima. Srážky padaly ve formě deště a voda tak velmi rychle odtékala do údolí, místo aby zůstávala na hřebenech ve formě sněhu a postupně se vsakovala do půdy. Navíc sníh díky extrémně teplému jako velmi rychle odtál. 8 metrů sněhu na „Mapě republiky“ odtálo letos o měsíc dříve než loni.

Labe nevyschlo

Jak jistě víte, místo, které je nazýváno Pramen Labe pravým pramenem není. Ten pravý leží o něco výše, v rašeliništích ,která jsou veřejnosti nepřístupná. Zdroj: Česká televize



autor:
datum vydání:
27. srpna 2024


Diskuze k článku „Vyschlý pramen Labe“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!