Sky Bridge 721 na Dolní Moravě už asi není nejdelší na světě

autor: Lenka Kadlíková
Láká vás nejdelší vysutý most pro pěší na světě? Tak se brzy možná budete muset vydat za hranice ČR. Sky Bridge 721 na Dolní Moravě byl donedávna nejdelším vysutým mostem pro pěší na světě. V červnu byl však otevřen Zemplén 723 v Maďarsku.


Celková délka?

Maďarská média zmiňují, že čeští architekti do délky Sky bridge (721m) započítali i pevnou plochu mostu. Vzdálenost mezi podpěrami je 695m u Maďarského je to podle projektu 700m. Vypadá to tedy, že Dolní Morava o svůj primát možná přijde.

Most národní jednoty

Maďaři jsou na tuto novinku, nakonec placenou z národního rozpočtu, patřičně hrdí. Je to znát už z jeho názvu – Most národní jednoty. Název má přímou souvislost v historii. Právě v těchto místech prý vznikaly základy současné spisovné i hovorové Maďarštiny. Především se ale jedná o místo, které bylo velmi ovlivněno Trianonskou dohodou (součást Pařížské dohody po 1 světové válce), která určovala nové státní hranice. Město Sátoraljaújhely, kde se most nachází, bylo dohodou rozděleno a jeho část (současné Slovesné Nove mesto) připadla nynějšímu Slovensku. Symbolika jednoty je tedy více než jasná.
Nicméně stejně jako tomu bývá mnohde jinde, Dolní Moravu nevyjímaje, i tady se proti stavbě protestovalo.

8 hodin od Prahy

Zemplén 723 - Most národní jednoty spojuje vrch Szárhegy a Várhegy. Je součástí Zemplén Adventure Park u, již zmíněného, města Sátoraljaújhely na Slovensko – Maďarském pomezí, cca 8 hodin od Prahy. Z Košic je to 60 Km.

Z mostu je pěkný výhled na Zemplínské vrchy a slovenské pohraničí. Nikoli však tak pěkný jako na Dolní Moravě :-). Na rozdíl od Sky Bridge 721 se zde můžete pohybovat oběma směry a pobýt jak dlouho chcete. Určitým omezením je maximální počet 300 návštěvníků, kteří mohou být na mostě v jeden moment.

Zážitkem pro silné žaludky může být prosklená plošina, která je umístěná zhruba uprostřed mostu Zemplén 723. Pohled do hlubin pod nohama může být impozantní.


Soupečný původ

Jedná se podobnou lokalitu jako je Dolní Morava se spoustou dalších atrakcí kolem, včetně možností výletů do přírody. Okolní kopce sopečného původu jsou částí rozsáhlého geologického celku Karpat. V lesích najdete celou řadu zajímavých kamenných polí a vyhlídek do okolí.

Zdroj:
zemplenkalandpark.hu/
szabadfold.hu
https://zempleninfo.eu/



autor:
datum vydání:
30. července 2024


Diskuze k článku „Sky Bridge 721 na Dolní Moravě už asi není nejdelší na světě“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!