Výlet pro děti Krkonoše - Černá hora – Portášky

autor: Lenka Kadlíková
Dnešní výlet uvítají zejména děti. Pojedeme totiž dvěma lanovkami a zastavíme se na dvou parádních hřištích. Budeme se ale i kochat přírodou. Navštívíme totiž jedno z nejcennějších míst v Krkonoších. Černohorské rašeliniště. Výlet povede podstatě celou dobu z kopce, pokud si tedy nebudete chtít Černou horu nebo kopec z Velké Úpy na Portášky vyběhnout pěšky :-)

Vyrážíme z Jánských lázní. Můžete se sem dorazit autem, z Velké Úpy se k němu dostanete autobusem. I když pozor na víkendy. Spoje bývají opravdu nabouchané, protože vezou turisty z Pece pod Sněžkou. Doporučuji být „na značkách“ u lanovky už při otvíračce, ať děti mají dostatek času na vyblbnutí. My odjížděli domů z Velké Úpy podstatě posledním možným autobusem.

Na cestu doporučuji nachystat větší svačinu. Obědový čas (poledne) totiž budete nejspíš trávit v lese někde mezi rašeliništěm a Velkou Úpou.

Lanovka číslo 1, hřiště číslo 1

Po té, co se dopravíme do Jánských lázní naskočíme na lanovku směr Černá hora. Hnedka u lanovky nás čeká zastávka v dětském parku Kabinka, kde na Vás čekají šlapací káry, trampolína, lezecká stěna nebo lodičky. Rodiče si zatím mohou dát výbornou kávu. S platnou jízdenkou na lanovku je park zdarma.

Přes Černou boudu na Rašeliniště

Od Kabinky se vydáme po Kosí naučné stezce směrem k Černé boudě. Naučná stezka není o běžném kosovi, kterého vídáte všude kolem sebe, ale o kosovi horském, kterého potkáte právě tady na horách. A to jen od jara do podzimu. Na zimu odlétá za teplem a potravou na jih. Pokud jste na Kabince neztratili příliš času, můžete si udělat zastávku i na rozhledně. Stojí za to.

Krkonošský klenot Černohorské rašeliniště

U Černé boudy se můžete pokochat krásným výhledem na Sněžku. Dál budeme pokračovat po žluté turistické značce, která nás zavede do sedla mezi Černou a světlou horou. Právě tam se nachází největší vrchovištní rašeliniště v Krkonoších. Podle vědců je staré 6 tisíc let.

Najdete zde několik klenotů krkonošské přírody jako jsou suchopýry (přelom července a května) nebo třeba tetřívek. Právě tetřívek je důvodem, proč bývá tahle lokalita v jarních měsících zavřena. Jedná se totiž o místo, kde tetřívci pořádají námluvy, odchovávají svá mláďata a potřebují na to klid. V centrální části jsou opravené povalové chodníky a nová vyhlídková věž.

Dolů z kopce

Fotogalerie k článkuČerná hora - u Hubertovy vyhlídky - klikněte pro zobrazení detailuČerná hora - Nad Vlašskými boudami - klikněte pro zobrazení detailu
Dál nás cesta povede na Hubertovu vyhlídku. Z vyhlídky jako takové už díky vysokým stromům není tak pěkný výhled, nicméně po cestě z centrální části ano. Budete procházet místy, kde se přirozeně obnovuje les, který podlehl exhalacím síry na konci minulého století a kůrovcové kalamitě. Kousek na Hubertovou vyhlídkou najdete rozcestník. Právě tady se odpojíte od většiny lidí z davu, který míří na Černohorské rašeliniště a vydáte se dolů po strmější žlutě značené lesní cestě až nad Vlašské boudy.

Javořím dolem kolem vodopádů

Nad Vlašskými boudami odbočíme na zelenou turistickou cestu, která nás dovede na rozcestí v Javořím dole. Tady se vydáme po modré dolů. Cestou můžeme obdivovat výhledy na potok, který tvoří krásné vodopády a kaskády. Nacházíte se v klidovém území Krnapu, takže prosím neopouštějte značenou cestu.

U Červenokostelecké boudy se napojíme opět na zelenou trasu, která nás dovede až k mostu ve Velké úpě. Hned u mostu je zastávka autobusu a o kousek dál dolní stanice lanovky na Portášky.

Portášky

Chalupa na kopci nad Velkou Úpou. Kolem louky, na kterých probíhal projekt záchrany krkonošských luk Life concornica. I dnes je o ně pečováno a lidé respektují ohradníky kolem nich.

K chalupě vede oblíbená lanovka a u lesa je postavené opravdu nádherné dřevěné hřiště a lanová stezka mezi stromy Herní krajina Pecka. Užijí si ho jak malé tak i větší děti. Nadšený byl i náš 12ti letý syn. Není tu tedy nouze o lidi, nicméně prostor je to tak velký, že se rozptýlí. Rodiče se mohou rozvalit na dřevěné plochy umístěné jak na sluníčku, tak ve stínu stromů. Hřiště je zdarma.

Fotogalerie k článkuPortášky Herní krajina Pecka - klikněte pro zobrazení detailuPortášky Herní krajina Pecka - rys - klikněte pro zobrazení detailuPortášky Herní krajina Pecka - stezka - klikněte pro zobrazení detailu
Na Portášky jsem dorazili kolem půl druhé. Tedy pro nás ideální čas na oběd. Za nás jídlo bylo skvělé a vzhledem k lokalitě ještě za dobré peníze.

Zůstali jsme tu asi tři hodiny. Dolů můžete sejít buď kolem lanovky nebo cestou horských nosičů.

Drahota?

Když započítáme obě lanovky a autobus, vyjde tento výlet poněkud dráž, nicméně pokud si zařídíte půlroční výLETNÍ sezónku nebo čtyřdenní EnjoyCard od Skiresortu Černá hora- Pec máte obě lanovky v ceně plus lanovku na Hnědý vrch a další atrakce.

Autobusy

V rámci těchto permanentek můžete využít i výLETNÍ bus, který jezdí mezi Pecí a Jánkami. Z Pece na Jánky jezdí i další spoje, ale potřeba počítat s tím, že jsou hodně plné. Nám se podařilo dostat do autobusu až na druhý pokus, čili do posledního možného autobusu ten den, který nás odvezl až domů do Vrchlabí.

Cesta není vhodná pro kočárky. Zejména úsek nad Vlašskými boudami.



témata článku:
autor:
datum vydání:
12. července 2024


Diskuze k článku „Výlet pro děti Krkonoše - Černá hora – Portášky“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!