Výlet do Krkonoš - Lanovkou na Hnědý vrch, za výhledy na Výrovku, kolem vodopádů Zeleným dolem zpět do Pece

autor: Lenka Kadlíková
Pěkná pěší procházka méně frekventovanou částí Krkonoš. Přes Hnědý vrch a Liščí horu vyrazíme za výhledy na Výrovku a zpátky do Pece se vrátíme kolem vodopádů v Zeleném dole.


Kde zaparkovat

Tenhle výlet jsme absolvovali jednu prázdninovou sobotu. Trošku jsme se báli, jestli výletníci mířící na lanovku na Sněžku nezaberou veškerá parkovací místa. Naše obava byla celkem na místě. Před vjezdem do Pece nás stavěli policajti a upozorňovali, že parkoviště u lanovky na Sněžku je obsazené.

Námi vybrané parkoviště Zelený potok bylo naštěstí poloprázdné. I to je známka, že tahle trasa je méně navštěvovaná. Tohle parkoviště má pro nás velmi výhodnou polohu. Až se budeme vracet, nebudeme muset procházet městem.

Lanovkou na horu

Od parkoviště je to cca kilometr na lanovku na Hnědý vrch, která je součástí půlroční permanentky výLETNÍ sezónka a čtyřdenní EnjoyCard od Skiresortu Černá hora – Pec. Hned u horní stanice se Vám naskytne pěkný výhled na Sněžku a okolní kopce.

Za návštěvu stojí i rozhledna.

Hravá tetřívčí stezka

Od lanovky se vydáme po silnici směrem na Liščí horu. Cestou budeme míjet jednotlivá stanoviště Hravé tetřívčí stezky, na které se vy i děti dozvíte zajímavé informace o tomto asi nejznámějším ohroženém zvířecím druhu Krkonoš. Možná si budete říkat, proč se tady teda těží, když tu má žít tetřívek? I to se dozvíte z tabulí. Krom informací u tabuli najdete hrací prvky.

Lyžařská bouda

První zastavení můžete udělat na Lyřažské boudě, která se nachází na luční enklávě s krásným výhledem na Černou horu. Naše kroky vedly ale hned dál.

Jediný větší kopec

Od Lyžařské boudy je to stoupák lesem a pak dlouhá rovinka obklopená klečí. Výhled je podstatě jen z jedné vyhlídky. Za to ale krásný. Na další výhledy si budete muset počkat až před bufet Na rozcestí. Chalupa Na rozcestí je tradiční zastávkou turistů nejen ze směru, kterým jdeme, ale i ze Strážného či Špindlu. Celá tahle cesta, kterou jdeme, láká k vyjížďce na kole, i když jsme tam cyklisty potkali, vězte, že od Lyžařské boudy až k Chalupě Na rozcestí nemáte na kole co dělat.

Vykácená kleč

Asi vás zarazí, že na vrcholcích Krkonoš je vykácená kleč. Má to své opodstatnění. Velké množství kleče tu vysázeli generace lidí, kteří hospodařili v místních lesích. Problém je v tom, že tu tato kleč zarůstá vzácné alpínské trávníky.

Studniční hora a krčící se Stěžka

Od bufetu Na rozcestí je to asi kilometr na Výrovku. Tenhle kousek cesty je trošku frekventovanější, ale není to vyloženě krkonošský Václavák. V oblibě ho mají i cyklisté, kteří míří ze Strážného na Luční boudu. Cestou se můžete pokochat celkem nevšedním pohledem na Sněžku, která se schovává nebo chcete-li vykukuje vedle Studniční hory. Právě mezi Studniční a Luční horou vede cesta z Výrovky dál na Luční boudu a Sněžku.

Kousek za Výrovkou odbočíme dolů.

Za Výrovkou se vydáme dolů po asfaltce, která nás dovede až do Pece. Pokud nemáte kočárek, určitě uvítáte cestu mimo asfalt, která vede Zeleným dolem.

Zelený důl

Zele ný důl je jedno z menších ledovcových údolí, které dotváří i potok s četnými peřejemi a vodopády. K těm sejdeme krásným lesem po lesní kamenité cestě. Cesta je strmější a místy kamenitá, ale pro většinu výletníků jistě přijemější než asfalt. Cestou narazíte na zbytky osídlení. Jakmile sejdete z kope na rozcestí důl se nečekaně otevře a cesta vás láká k zacházce na Jelení louky. My se ale vydáme dál po proudu potoka na jeden z nejkrásnějších úseků naší cesty. Budeme procházet podél potoka, který zde meandruje a vytváří krásně peřeje a vodopády.
Fotogalerie k článkuKrkonoše - Zelený důl - klikněte pro zobrazení detailuKrkonoše - Zelený důl - pozůstatky staveb - klikněte pro zobrazení detailuHořec tolitovitý - klikněte pro zobrazení detailuPeřeje v Zeleném dole - klikněte pro zobrazení detailuPeřeje v Zeleném dole - klikněte pro zobrazení detailu

Na konci cesty narazíte na pěkné odpočívadlo menším hřištěm pro děti. Odsud je to už kousíček na parkoviště.



autor:
datum vydání:
30. srpna 2024


Diskuze k článku „Výlet do Krkonoš - Lanovkou na Hnědý vrch, za výhledy na Výrovku, kolem vodopádů Zeleným dolem zpět do Pece“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!