Vidlák bůůk aneb vstupte do světa vidláctví

autor: Lenka Kadlíková
Takové milé prázdninové počteníčko od jednoho opravdového vidláka, tedy vidlačky :-D.

Nela chová řehtavce, rohatce, vlnatce a drůbežstvo, ušatce. Samozřejmě má i štěkavce a její framu navštěvují mńoukavci. O nich, o práci vidláka a také o své rodině píše Vidlákblog. Tahle knížka z něj vychází.

Základním poselstvím knížky

je to, že vidláctví je zaměstnání jako každé jiné a že tohodle „joudu z vesnice“ jen tak nemůže nahradit „městský zatracenec“. Stejně jako vidlák těžko okamžitě nahradí městského zatracence v jeho kancelářské práci. Prostě každá práce má něco.

Chci pomoct

Nela v knize také vysvětluje jeden velký omyl. To , že chcete na farmě pomoci je ušlechtilé, ale většinou to pro vidláka znamená práci navíc, než její ušetření.

Vidlákův rok

Velkou část knihy zabírá kapitola, kde se Nela brodí jarním, podzimním i zimním bahnem a v létě nepraktikuje válení se na lehátku a popíjení drinku z vysoké sklenice. Vidlákovo léto totiž bývá ryze pracovní, zvláště pokud je vidlák zároveň ubytovatelem a ukazuje jak to chodí na pravém venkově. V zimě roztlouká led u zamrzlých vrátek k drůbežstvu nebo vyráží za kurýrem který ji dovezl nákup jídla, který odmítá slet po ledu k jejich domu.

Nela svůj život na farmě popisuje, jak na blogu tak v knize, velmi vtipně

Už na začátku tohodle textu jste si jistě všimli zvláštních názvů pro zvířátka. Vězte, že takovýchto slov je tahle knížka plná. Nemusíte se ale bát. V knize najdete i slovníček :-D.

Vidlák bůůk vás připraví na to, že i na farmě budete bydlet v čistotě, ale pokud opravdu chcete zažít venkov, počítejte s botami od bahna a oblečením samý chlup seno nebo nějakou tu dírku. Naopak nepočítejte s anglickým trávníkem střiženým na jeden centimetr a boty na jehlách raději nechte doma. Fakt je tu neužijete.

Děti přivezte poučené o tom jak se chovat ke zvířatům a s vidlákem vždy konzultujte, za kterýmí zvířaty je možno vlézt a před kterými se mít na pozoru.

Knihu jsem měla přečtenou už za večer, tak mě chytla a nepustila. Doporučuji ji každému městskému člověku, který chce sobě a svým dětem ukázat venkov v pravém slova smyslu a užít si to a vidlákovi nepřidělat víc starostí než je nutné.

Líbit se zajisté bude i dalším vidlákům, kteří v knize uvidí sami sebe.

Pokud je Vaše alergie na zvěř, prach či seno natolik silná, že už i představa těchto věcí ve vás vyvolá alergickou reakci, kniha pro Vás asi nebude to pravé. Píše trošku jinými slovy Nela v anotaci na knihu.

Nela Kyselová už pár let hospodaří na farmě Rybníček. V roce 2003 koupili polorozpadlé stavení, které postupně přetvořili v bydlení pro sebe, spoustu zvířátek, ale také třeba pro Vás. Blog najdete tu.

Vydavatel: Nela Kyselová
Rok vydání: 2023
Počet stran: 229
ISBN: 978-80-11-03697-3
Autor: Nela Kyselová, ilustrace Eva Bystrianská
Vazba: Pevná

knihu koupíte tu



autor:
datum vydání:
25. července 2024


Diskuze k článku „Vidlák bůůk aneb vstupte do světa vidláctví“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!