Stezka korunami stromů s podzemní expozicí

autor: Lenka Kadlíková
Odolávala jsem návštěvě této atrakce od chvíle, kdy ji před sedmi lety otevřeli. Letos už to ale nešlo :-) . Musím říci, že nelituji. Ten pocit být v korunách stromů, ale i být malým půdním zvířátkem pod zemí za to stojí.


Měli jsme štěstí

Na Stezku jsme se s rodinou vyrazili těsně před začátkem prázdnin. Chtěli jsme si ji totiž užít ještě bez davů. Podařilo se. Během cca dvoukilometrové cesty jsme potkali pár lidí. Pokud budete mít s sebou pejska, počítejte s tím, že jej budete muset odložit do jednoho z boxů s vodou, které jsou pro ně připraveny u vstupu.

Cesta je od začátku ve výšce mezi stromama

Mírně stoupá až k vyhlídkové věži, která svým tvarem připomíná hořec, rostlinu známou ze znaku Krkonošského národního parku. Najdete tu několik zajímavých cedulek a kukátek s informacemi o lese které zpestří cestu. Krásně je třeba udělaná cedule, která vysvětluje výhody smíšeného lesa.

Pod zem

Pro mě byl asi nejlepším zážitkem moment, kdy jsme se ocitli téměř ve tmě „pod zemí“ v patě vyhlídkové věže. Když se v tomhle místě podíváte nahoru, budete si připadat jako drobné lesní půdní zvířátko, které kouká zahrabané pod zemí na prorůstající kořeny stromu. Právě to totiž uvidíte. Krom toho se tu na osvícených panelech dozvíte spoustu informací o půdě a životě v ní. Je to expozice, která Vám vtipnou formou ukáže půdu jako neviditelnou ale nepostradatelnou součást nejen ekosystému lesa.

Nemusím výšky

No a teď hurá nahoru. Nemusíte se bát prudkého stoupání, Stezka má opravdu velmi mírný sklon, který v pohodě zvládnete s kočárkem nebo vozíkem.

Jako člověk, který úplně nemusí výšky, jsem uvítala, že celá Stezka, včetně hlavní vyhlídkové věže, je dělaná tak, že máte opravdu pevno pod nohama a stoupáte po široké cestě. Syn samozřejmě využil několik adrenalinových míst s provazy místo prken.

Výhled

Během cesty nahoru se Vám postupně budou otvírat výhledy směrem na Janské Lázně Černou horu a kopce kolem. Kdo však čeká impozantní výhled na Krkonošské hřebeny, bude zklamán. Za nimi musíte vyrazit přímo na Černou horu. Nicméně pocit, že je člověk v korunách stromů, byl velmi příjemný.

Novinka

Pár dní po té, co jsme tenhle výlet absolvovali, byla na vrcholu věže instalována skleněná vyhlídka. No nevím, jestli bych se odvážila, nicméně ten pocit, že se vznášíte mezi stromy může být úžasný.

Zpátky dolů

Větší děti se mohou dolů svézt za poplatek tobogánem, který je umístěn ve středu věže. Odměnou za výstup malým, i větším dětem jistě bude i krásné velké hřiště se spoustou atrakcí a nějaký ten suvenýr v opravdu krásném krámku na konci Stezky. Pro návštěvníky Stezky je vstup na hřiště zdarma.

Počítejte cca 2 hodiny

Na celou Stezku si vyhraďte cca 2 hoďky, zejména pokud jdete s dětmi. Plus je nutno připočítat občerstvení, návštěvu hřiště a nákup suvenýrů :-)

Jídlo

Součástí celé atrakce je samoobslužná restaurace, která je přímo u hřiště. Jídlo nenadchne, ale ani neurazí. Alespoň tak to mám já. Nicméně zaplatíte za něj v celku rozumné peníze. Na čem jsem si tu opravdu pochutnala, byla káva.

Nenechte si ujít komentované prohlídky

Během léta bude na Stezce probíhat hned několikrát Den s průvodcem. Jak znám Michala Skalku (na fotce) a další jeho kolegy z Krnapu, pozvednou zážitek z návštěvy Stezky ještě o několik levelů výše :-). Podrobné informace najdete na webu Stezky.

výLETNÍ sezónka

Docela jsem se podivila nad tím, kolik stojí vstupné. Čekala bych menší částku. Nicméně tahle opravdu povedená atrakce je v ceně půlroční výLetní sezónky nebo 4 denní EnjoyCard od Skiresortu Černá hora - Pec. S těmito permanentkami můžete, krom Stezky, vyjet na kopce lanovkami nebo si užít i další atrakce v ceně.

Stezka korunami stromů Krkonoše stojí nějaké ty Koruny, ale pokud se vyskytnete někde v okolí, nevynechejte ji.



autor:
datum vydání:
5. července 2024


Diskuze k článku „Stezka korunami stromů s podzemní expozicí“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!