Slunce na talíři aneb dýně, kam se podíváš

autor: Blanka Holzäpfelová
V září a říjnu vrcholí sezóna dýní, a že jich máme co do množství i druhů nepočítané množství. Mnozí však neví, že kromě kulinářské dobroty se v ní skrývá i léčivý zázrak. K čemu všemu nám tedy dýně může být užitečná?


Jak už nám napovídá její žlutá až oranžová barva, největší vliv má především na trávení.

Podporuje správnou funkci sleziny a slinivky, harmonizuje stolici, bojuje proti průjmu i zácpě a zlepšuje střevní peristaltiku. Nejen díky obrovskému množství masy, ale i obsaženým látkám zvyšuje pocit sytosti, a je tedy vhodná při hubnoucích kúrách. Harmonizuje také činnost žaludku a pomáhá při dráždivém tračníku.

Dýni je vhodné konzumovat společně s tukem, jelikož tak dojde k většímu vstřebání vitaminu A. Je lehká na trávení a obsahuje velké množství prospěšné vlákniny, dále vitamin A, vitaminy skupiny B, stopové prvky, minerály a také omega-3 mastné kyseliny. Je tedy důležitým pomocníkem i pro mozek, uklidňuje nervy a snižuje dopady stresu.

Má silné antioxidační účinky,

pomáhá také při dně i revmatismu a dokáže doplnit i důležité minerály po sportovním výkonu nebo namáhavé fyzické činnosti. Pročišťuje a posiluje organismus, má také obdivuhodné detoxikační schopnosti, a zbavuje tělo toxických látek. Tím napomáhá zpomalování dopadu stárnutí nebo nezdravého životního stylu. Pomáhá při léčení nemocí a dobíjí energií už jen svou často slunečnou barvou, která v nás vyvolává vzpomínky na teplé a slunné léto. Posiluje také imunitní systém a harmonizuje činnost jater.

Velkým pomocníkem i je pro kardiologický systém,

neboť pomáhá při ateroskleróze, a to tak, že brání tvorbě cholesterolových plátů v cévách. Stejně tak je prevencí proti vytváření krevních sraženin, nejvíce v tepnách, čímž snižuje riziko infarktu nebo mrtvice. Snižuje také krevní tlak a je prevencí nejrůznějších kardiovaskulárních chorob.

Konzumaci dýně ocení i ženy,

jelikož pomáhá na potíže s menopauzou. Kojící maminky ji zase ocení pro sebe i své děti, neboť maminkám pomáhá stimulovat tvorbu mateřského mléka, zároveň je velice vhodnou a jemnou potravinou pro první příkrmy malého kojence.

Ani kožní oblast nezůstává pozadu,

protože dýně pomáhá léčit nebo zmírňovat nejrůznější vyrážky, ekzémy, akné, kopřivku nebo lupénku, zlepšuje také stav vlasů a nehtů, kterým dodává lesk, pevnost a zdravý vzhled. V nespolední řadě, možná proto, že se v ní symbolicky schovává „kousek léta“, pomáhá pokožku chránit před působením UV záření, což oceníme hlavně po pobytu v soláriích, ale i na slunci.

V neposlední řadě dýně působí jako slabé diuretikum,

pomáhá při onemocněních ledvin a velmi blahodárně působí na močový měchýř. Podporuje tvorbu moči a vylučování tekutin z těla, což oceníme například při potížích s otoky a zavodňováním, zároveň pomáhá udržovat stav tělních tekutin v rovnováze a dokáže zmírnit i dopady inkontinence.

Kromě zralé dužiny obsahuje dýně další poklad, a to dýňová semínka.

Jsou nejbohatším zdrojem přírodního zinku, dále obsahují mnoho stopových prvků i důležitých minerálů a jsou obecně nabité živinami.

Pomáhají například snižovat riziko rakoviny plic a tlustého střeva. Mají také silné antiparazitické a dezinfekční účinky, pomáhají tak čistit střevo především od parazitů hlístů, dále odpuzuje roupy a škrkavky. Podporují imunitu, snižují cholesterol i krevní tlak a pomáhají udržovat zdraví nervového systému.

Semínka na rozdíl od dužiny ocení spíše pánové, neboť posilují mužské libido, plodnost i sexuální aktivitu, a ulevují od potíží s prostatou.

Příznivě také působí při zánětech močových cest i močového měchýře, podporují zdraví ledvin.

Díky vysokému obsahu minerálu pomáhají při léčbě zlomenin a naražených kostí i kloubů.

Jelikož jsou však semínka tak nabitá živinami i tukem, konzumujeme jich pouze malé množství,

a ideálně střídáme s dalšími druhy semen. Nekonzumujeme semínka solená ani pražená. Vhodné je semínka na pár hodin před konzumací namočit, případně možno lehce opražit na suché pánvi nebo v troubě. Pokud je chceme klíčit, pak tak činíme maximálně tři dny, neboť při delší době hořknou a mohou obsahovat nevhodné látky.

Z dýňových semínek se vyrábí neméně známý dýňový olej.

Kromě již výše zmíněného je cenným pomocníkem v kosmetice, neboť pomáhá při ztrátě vlasů. Pravidelná aplikace oleje dokáže zajistit, že jsou vlasy pevnější, zdravější a lesklejší. Podporuje též vlasovou pokožku, což zajistí, že vlasy nejsou suché a nevypadávají.

Při vnitřním užití zase podporuje prokrvení mozku, zpomaluje kornatění cév a snižuje riziko infarktu myokardu. A nejen to, pomáhá také při nachlazení, astmatu, kašli, alergiích, má také silné regenerační účinky, podporuje tak rekonvalescenci a hojení a posiluje obranyschopnost.

Málokdo také ví, že snižuje kazivost chrupu, je tedy vhodným prostředkem pro ty, kteří na kazivost zubů trpí, včetně dětí. Kvalitní olej poznáme především podle barvy, která je tmavohnědá nebo hnědozelená. Dýňový olej na rozdíl od jiných nikdy tepelně neupravujeme, přidává se až do hotového jídla, nejčastěji do salátů nebo polévek, jelikož tepelnou úpravou se ničí cenné látky v něm obsažené.

Na závěr je ještě třeba zmínit, že dýní existuje opravdu mnoho druhů, a tak je třeba vybrat si tu svoji na míru. Pro dlouhé uskladnění (někdy až 1 rok) se hodí odrůda Sweet Meat Oregon Homestead.

Pokud raději preferujeme sytou oranžovou barvu, pak se nabízí nejznámější Hokaido. Ta obsahuje nejvíce karotenů ze všech dýní a plusem je, že se před konzumací nemusí loupat.

Další dýní je tykev olejná, která se sklízí především na semena bez tvrdé slupky, tykev muškátová, která poskytne výbornou dužinu i semínka, nebo tykev špagetová, která se po uvaření rozpadne na vlákna podobná špagetám.

Pozor si musíme dát na tykev okrasnou, která není vhodná pro konzumaci, jelikož plody jsou malé a hořké, do podzimního zátiší je však ideální. Často také dochází ke křížení dýní s patizony a cuketami, a to pak vznikají plody nejrůznějších variabilit.

Věřím, že i vy si užijete sezónu dýní naplno a využijete všechny dary, které nám dokáže poskytnout.

Zdroje: Bylinky Revue, 2019-2024. Praha. ISSN 1804-3135



autor:
Blanka Holzäpfelová
zdravotní sestra, autorka knihy Rostlinná léčba bez rizik

datum vydání:
4. září 2024


Diskuze k článku „Slunce na talíři aneb dýně, kam se podíváš“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!