Řeka zázraků – povídky psané rukou čerstvého padesátníka

autor: Lenka Kadlíková
Vladimír Kořen, jedna z těch osobností, jejíchž hlas poznáte během vteřiny, si dal ke svému životnímu jubileu knihu o svém životě. Nečekejte ale klasický životopis, čekejte velmi barvitě popsaný příběh člověka, který od malička miluje přírodu.


Děda a babička

Na krásné chvíle dětství u dědy a babičky vzpomínáme snad všichni. Nejinak je tomu u Vladimíra Kořena, který své ranné dětství zažil ještě za hluboké totality. Právě děda ho přitáhl k rybám a řece. Také ale i filatelii a šachům, které sehrály v jeho životě též jednu ze zásadních rolí.

Vím, že se budu opakovat, ale poslední dobou mám opravdu štěstí na knihy, které jsou psané opravdu krásným, barvitým jazykem, který čtenáře vtáhne do míst, o kterých je řeč. V tomhle případě Teplicko, České středohoří a řeka Ohře.

50km tam a zpět každý den

Asi ne úplně ideální situace pro člověka, který o sobě tvrdí, že je špatný řidič a v knize to ukazuje hned na několika situacích. Ovšem stane se to tak, když se zamilujete do jedné z předních českých šachistek a učitelek, která dostane učitelský byt v Řepíně, kde spolu nakonec stráví krásné dva roky Vladimír při tom dojíždí při tom do Prahy.

Chceme miminko. Musíme se přestěhovat

Přece nemůžeme blokovat učitelský byt, když nebudu učit. Takové myšlenky se honily hlavou Kořínkovi a Kořence, když už nějaký ten pátek pobývali v Řepíně. Vůbec se jim odtamtud nechtělo ale museli. Začala tak známá životní etapa říčanského starosty Vladimíra Kořena a byla to etapa velmi složitá.

Dneska je to fakt nuda, co dáme za votvírák? Hele, v Americe hoří mrakodrap.

Tak trošku jakoby nic do příběhů Vladimír zamotá i zásadní události dějin, které prožíval. Jako demonstrace v 89tém, 11 září 2011, Nagano...

Když jsem tyhle řádky četla, přesně jsem si vybavila učebnu fyziky na naší základní škole. Byla to jediná místnost, kde byly televize. Tehdy se tam vměstnal celý druhý stupeň. Sledovali jsme cestu našich hochů turnajem v Naganu. Před očima mám i smsku od tehdy ještě přítele, nyní manžela: „Pusť si televizi“ . Bylo 11.září 2011 a já se právě vrátila ze školy na intr. Ano byla jsem jedna z prvních, kdo měl ve třídě tehdy mobil. A 89tý? Ten rok jsem nastoupila do 1 třídy, takže můj největší problém bylo zvyknout si říkat místo soudružko učitelko, paní učitelko. Dlouho to samozřejmě bylo soudružko paní učitelko a ta naše to nesnášela.

Jak tyhle chvíle prožíval Vladimír Kořen? Nagano viděl s manželkou. A 11 září? Služebně v televizi, jak napovídá titulek téhle části článku. Vladimír Kořen je o pár let starší než já, takže revoluci vnímal už víc. Ne sice v Praze, ale v tehdy nejšpinavějším městě republiky, v Teplicích.

Šest dílů

Mnozí z vás v téhle knize asi očekávají hlavně příhody z natáčení pořadu Zázraky přírody. Právě ten Vladimíra Kořena proslavil. Stal se vedle dalších tváří, zejména vědecké redakce, jednou z ikon popularizace vědy v Čechách. Zázrakům přírody jako pořadu Vladimír Kořen věnuje sice jen část knihy, ale zázrakům přírody jako takové, hlavně tedy řeky, je kniha plná. Věřím, že ale nebudete zklamaní. Mimochodem Zázraky přírody měly mít původně jen 6 dílů.

„Jsme vinni za skutky odehrávající se na druhé straně planety, protože o nich mlčíme. Přesněji, málo o nich křičíme. A tím tolerujeme utrpení na životě...“

Jedna z nejzásadnějších vět celé knihy, která dokládá to, že Vladimír Kořen je člověk, který si nehraje jen na domácím písečku, ale dokáže vnímat souvislosti v globálním měřítku, což je pro pochopení současného světa, nejen z hlediska ochrany přírody, velmi důležité. Tahle Řeka zázraků je inspirující životní pouť plná peřejí, klidných vod, vodopádů ale i zázraků.

„Ošperkuje příběh detailem ,který si vymyslí.“

Předmluvu téhle knihy nemohl napsat nikdo jiný než Maroš Kramár, přítel, který s Vladimírem moderuje pořad Zázraky přírody. Maroš v předmluvě prozrazuje Vladimírův dar vymýšlet barvité historky. Nicméně v knize jsou příběhy, které mají základ v realitě. Nakouknete tak do soukromí jednoho z lidí, kteří se výrazně zasloužili o popularizaci vědy v české společnosti. Získal za to i cenu Česká hlava, a nejen tu. Co se s ní stalo Vám Vladimír Kořen prozradí v knize.

Vydavatel: Nakladatelství Kazda
Rok vydání: 2023
Počet stran: 272
ISBN: 978-80-7670-172-4
Autor: Vladimír Kořen
Vazba: Pevná s přebalem

knihu koupíte tu



témata článku:
autor:
datum vydání:
12. září 2024


Diskuze k článku „Řeka zázraků – povídky psané rukou čerstvého padesátníka“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!