Nezkreslená věda 2 - Jak pochopit současnost

autor: Lenka Kadlíková
Je tomu už nějakou dobu, co si Akademie věd uvědomila, že je 21. století a je potřeba lidem ukázat vědu moderně a zábavně. Pro starší děti připravila již druhý díl knihy vycházející z cyklu videí na Youtube kanále Otevřená věda. Tentokrát zaměřený více na aktuální témata, nejen přírodní, ale i společenská.


Hlavně obrázky a málo textu pro starší školáky

Jen málokteré dítě zaujme dlouhý text, i když je o sebezajímavějším tématu. Tato kniha i stejnojmenný seriál na již zmíněném Youtube kanále Otevřená věda   ale ukazuje vědu jinak. A to pomocí krátkých textů - komentářů a názorných obrázků, které vznikají přímo ve videích. Vraťme se ale ke knize.

Aktuální témata

Autoři do knihy vybrali hodně témat, která aktuálně hýbou světem ať už je to klimatická změna, epidemie, ale i nedávná historie a souvislost s válkou na Ukrajině.

Klimatická změna

a některá s ní související témata byla probrána už v prvním díle. Hned několik kapitol se však, logicky, najde i tady. Je to Počasí, kde děti díky názorným obrázkům a textům velmi rychle pochopí rozdíl mezi počasím a klimatem. Zrovna tuto kapitolu by si měla přečíst i spousta dospělých. Podle některých komentářů pod příspěvky na Facebooku, které se týkají klimatické změny, si to totiž spousta lidí plete. Další příbuzné téma v knize jsou ekosystémy Samotná kapitola klimatická změna pak shrnuje informace o jejích projevech a skleníkovém efektu.

Tématu se pak dotýká i kapitola o vodíkovém pohonu, který je jednou z alternativ místo spalovacích motorů. Kniha velmi hezky vysvětluje rozdíly a výhody a nevýhody. Elektromotoru se věnuje první díl.

Pro budoucí lékaře

tu máme témata jako srdce, mozek. Z těch aktuálních epidemie nebo také kapitolu o pro člověka nejnebezpečnějším zvířeti žijícím v ČR, o klíštěti.

Nemálo stran je v knížce věnováno novodobé historii

Válka na Ukrajině nám všem velmi rychle připomněla, co jsme už mnozí z dějepisu nebo z vlastních životů zapomněli, nebo prostě vytěsnili ze vzpomínek. Je to Mnichovská dohoda, rok 1968, Sametová revoluce nebo rozpad Československa a vznik České republiky.

Hlavně kluky by mohla zajímat témata jako Černá díra, laser, super počítače nebo teorie her.

Knihu jsem podala mému 12ti letému synovi

Typickému současnému teenagerovi, který nejraději hraje hry a sjíždí videa na Youtube. Má však několik témat, která ho celkem zajímají. Sbírá kameny nebo rád chytá a zkoumá hmyzáky. Nikdy by třeba nezabil vosu. Dostal za úkol si vybrat a přečíst jedno téma z knihy. Vybral si mozek.

Stejně jako první díl, je i tento úžasným doplňkem k hodinám přírodopisu, fyziky, chemie, ale i dějepisu. Vydavatelé učebnic a učitelé by se mohli touto knihou i videi inspirovat, jak dětem názorně vysvětlit některá témata a společně je propojit. Díky širokému záběru témat bych řekla, že jde o knihu určenou dětem, které nemají vyhraněný zájem o určitou oblast, ale baví je obecně hltat informace, hledat souvislosti a zkoumat.

Možná by stálo za to vydat i monotématické knihy, které se budou týkat například klimatu, soudobé historie... Zpracovaných kapitol už je na to, bych řekla, na Youtube kanále docela dost.

Vydavatel: Academia
Rok vydání: 2024
Počet stran: 208
ISBN:978-80-200-3483-0
Autor:KAJÁNKOVÁ LUCIA, KUBÁTOVÁ SMOLÍKOVÁ MARKÉTA
Vazba: flexi
Knihu lze koupit na www.academia.cz


témata článku:
autor:
datum vydání:
22. srpna 2024


Diskuze k článku „Nezkreslená věda 2 - Jak pochopit současnost“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!