Kniha Kůrovci – Příběh největšího vyvrhele z říše hmyzu, ale neprávem

autor: Lenka Kadlíková
Pro většinu z nás je velmi nelichotivý pohled na paseku plnou pahýlů mrtvých stromů, které tu zůstaly po kůrovcových kalamitách. Opravdu to způsobil kůrovec nebo ne? To je jedna z otázek, na kterou Vám odpoví tahle krásná, vtipně napsaná knížka.

Většina z nás, entomologií políbených max. na základní škole, okamžitě kůrovce zařadí mezi největší hmyzí škůdce. Po přečtení téhle knihy tomu může být ale trošku jinak. Možná kůrovce půjdete hledat, ale ne proto abyste je likvidovali.

Nejen lýkožrout smrkový

Z našich lesů známe zejména kůrovce jménem lýkožrout smrkový. Aby taky ne, když tu převažují smrkové lesy. Nicméně i u nás žije kůrovců víc. Ve světě je pak známo zhruba 6000 druhů.

Zabiják našich lesů?

Ano kůrovec zabíjí naše lesy, ale je v tom tak trošku nevinně. Podmínky k likvidaci mnohde i celého lesa mu připravil člověk a změna klimatu. Kdo by odolal naservírované hostině, že? Jiří Hulcr v knize velmi čtivě a vtipně popisuje v čem je zásadní problém. A také že kůrovci jsou krasavci. I když tohle je teda otázka vkusu a od člověka, který kůrovce studuje, se dá tento výraz očekávat :-).

Každopádně kůrovci si opravdu si nezaslouží pověst největšího zatracence z hmyzí říše. Prostě dělá jen to, co mu prostředí dovolí. V monokultuře hustě nasázených stromů, na který se specializuje, se prostě namnoží, protože tu má skvělé podmínky a nenajde se tu dostatek jeho přirozených nepřátel.

Kůrovci jsou v lese nepostradatelní

Přesně tohle se nám snaží autor v knize vysvětlit. Jiří Hulcr je jeden z těch mála vědců, kteří dokáží o svém oboru srozumitelně vyprávět i laikům. Ukazuje to nejen v této knize, ale i v rozhovoru pro jeden z naučných pořadů Českého rozhlasu.

Mají rádi kávu, korek i kanystry na benzín

Asi vás překvapí, že s kůrovcem se potýkají i na kávových plantážích. Tam ovšem nenapadají dřevo, ale přímo kávová zrnka do kterých se zavrtají. Jsou tak malincí, že se do kávového zrnka vejde celá rodina. Jiný druh kůrovce si zase rád hoduje na korku a další dokáže prokousat kanystr s benzínem a smlsnout si na alkoholu, který je v benzínu obsažen. Tohle je jen krátký výčet zajímavých druhů o kterých je v knize řeč.

Po přečtení půjdete hledat kůrovce

Ale ne proto abyste je lapili, protože ničí les, ale proto, že je prostě budete chtít vidět na živo. Jedná se o velmi milou knihu, která člověku prostřednictvím textu, i mnoha opravdu fascinujících fotografií, ukáže kůrovce v úplně jiném světle než je známe. Nejen jako umělce, který svým uměním dokáže zlikvidovat les. Po přečtení knihy prostě musíte začít mít rádi kůrovce.

Komu je kniha určena?

Kazda uvádí, že dětem od deseti let. Autor čtenáři sice tyká, nicméně přeci jen některé pasáže, zejména týkající se genetiky, jsou pro desetileté dítě zatím, na můj vkus, ještě místy dost složité. Dala bych ji tedy do ruky trošku staršímu dítěti, případně bych se pokusila dovysvětlit.

Mnoho inspirace v ní najdou například učitelé či vedoucí přírodovědných kroužků, kteří chtějí s dětmi tohle téma probrat. Sáhnout by po ní měli přírodomilci, kteří chtějí získat další zajímavé informace o tématu, které tu v této podobě ještě nejspíš nebylo knižně zpracováno. Zajímavá by mohla být i pro lesníky, kteří zatím četli jen rady jak kůrovce zlikvidovat. Autor je navede trošku jiným směrem - "Nepřítel mého nepřítele je můj spojenec".

Vydavatel: Nakladatelství Kazda
Rok vydání: 2023
Počet stran: 120
ISBN: 978-80-7670-119-9
Autor: Jiří Hulcr
Vazba: Pevná

knihu koupíte tu



autor:
datum vydání:
15. srpna 2024


Diskuze k článku „Kniha Kůrovci – Příběh největšího vyvrhele z říše hmyzu, ale neprávem“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!