Kniha Ani na to nemyslete – proč náš mozek ignoruje klimatickou změnu

autor: Lenka Kadlíková
Klimatická změna tu nepopiratelně je, její důsledky pociťujeme a pociťovat budeme. Proč tedy nejsme schopni s ní začít opravdu něco dělat? Zásadní otázka, kterou si položil George Marshall, britský odborník na komunikaci, environmentální aktivista a spisovatel. Při práci na této knize vyslechl alarmisty, skeptiky, popírače, ale i politiky a hledá to, co je i nás spojuje.

Odborníci mnoha oborů se vzácně shodují na závažnosti situace a to už desítky let. Proč tedy nejsme schopní tuto situaci začít adekvátně řešit? Proč zrovna tuto hrozbu vidíme jako menší než třeba terorizmus? Proč třepí společnost, když vědecká fakta jsou jasná?

Ven ze své sociální bubliny

Autor při hledání odpovědí na tyto základní otázky vylezl ze své sociální bubliny a vydal se nejen za vědci, alarmisty ale i za popírači, skeptiky, politiky, faráři.

Snažil se třeba zjistit, proč popírači, pro které je nejdůležitější svoboda, milovaná země, rodina, současný životní standard, odmítají to, co tyto hodnoty nejvíc ohrožuje.

Zdůrazňuje klimatickou změnu jako multidisciplinární problém, ne jen jako problém životního prostředí, kam je aktuálně hlavně zařazena. Zamýšlí se nad tím, v čem tkví um jednoho faráře přilákat větší davy lidí než největší akce „za záchranu planety“

Nevidíme to

V čem se tedy klimatická změna liší od jiných hrozeb? Z pohledu kognitivního nastavení člověka má podle autora toto téma prostě parametry, na které člověk reaguje jen vlažně. Jedná se o příliš komplexní, neviditelné, zdlouhavé, vzdálené, mezigenerační téma, které nemá jednoznačného pachatele, proti kterému bychom měli bojovat. Z ekonomického hlediska jde o jisté krátkodobé ztráty aby se zabránilo nejistým dlouhodobým ztrátám.

Takto to viděl autor v roce 2014, kdy vyšla tahle kniha v originále. Za těch deset let se mnohé změnilo. Počínaje Pařížskou dohodou, Green deelem a válkou na Ukrajině konče. Zejména ale klimatickou změnu pociťujeme už opravdu všichni, jen někteří si to ještě nepřipustili.

Je to náboženství?

Mnozí popírači vidí tohle téma jako náboženství. Najdeme tu však jeden zásadní rozdíl, díky kterému to tak být nemůže. Víra v klimatickou změnu se opírá o důkazy, kterým ovšem stále hodně lidí prostě nerozumí a proto je odmítá.

„Odpověď musí ležet jinde – nikoli v problému samotném, ale v tom, jak o něm hovoříme.“

Zásadní myšlenka celé knihy, která se prolíná celým textem. Není možné lidem jen předkládat nová a nová fakta a strašit je, ale naslouchat jim a pomoci jim ta fakta pochopit. V knize najdete fakta o klimatu jen velmi okrajově, protože je určena hlavně lidem, kteří tato fakta znají a potřebují je lépe komunikovat. V tom jim kniha může velmi pomoci. Je plná velmi zajímavých myšlenek, které stojí za to si zapamatovat a využít je.

Všechny myšlenky autor shrnuje v poslední kapitole a převádí je do návrhů „jak se dostat z této šlamastiky“ Probíhá tady a teď, obnova ztraceného, zdůraznit okamžik, kdy je hrozba blízká, debata o dlouhodobé připravenosti, vznik rovnoprávnějšího světa, naučit se správně vyprávět příběhy, hrozba i příležitost, těžba i výfukové plyny ( zabývat se původcem problému, ne jen důsledkem), truchlit za konec věku fosilních paliv.

Touhle kapitolou nám autor velmi pomáhá vzít si z knihy to podstatné. Nicméně, kdo by si myslel, že stačí přečíst pouze toto, nestačí :-) . K pochopení je třeba knihu přečíst celou.

Místy mi připadalo, že autor trošku skáče z místa na místo, nicméně z knihy jsem si vzala opravdu spoustu zajímavých myšlenek, které jsou platné nejen při komunikaci na téma klimatická krize, ale obecně.

„Pamatujte, že se naše dnešní reakce stane šablonou pro ty budoucí. Přijetí, soucit, spolupráce a empatie povedou ke zcela odlišným výsledkům jež agresivita, konkurence, obviňování a popírání. Obě možné budoucnosti držíme ve svých rukou, a pokaždé, když se rozhodujeme, jestli a jak přemýšlet o změně klimatu, rozhodujeme také o tom, jak budeme přemýšlet o sobě a novém světě, který tvoříme.“

Vydavatel: Host
Rok vydání: 2022
Počet stran: 348
ISBN: 978-80-275-1024-5
Autor: GEORGE MARSHALL, překlad Tomáš Kačer
Vazba: měkká

knihu koupíte tu



autor:
datum vydání:
18. července 2024


Diskuze k článku „Kniha Ani na to nemyslete – proč náš mozek ignoruje klimatickou změnu“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!