Proč závodníci zatím nemohou do Seiny?

autor: Lenka Kadlíková
Pár dní před olympiádou byla v Seině voda natolik čistá, že se v ní lidé teoreticky mohli klidně koupat. Učinilo tak několik politiků v čele s francouzskou ministryní sportu či starostkou Paříže. Nyní to však po deštích tak růžově nevypadá. Co je na vodě v Seině špatně?


Koupající se politici a pak déšť

Ještě před olympiádou se v Seině koupala například francouzská ministryně sportu či starostka Paříže. Větru a dešti však zatím úplně poručit nedokážeme.

Ve střevech člověka běžné a důležité bakterie E-coli

Právě tyhle bakterie se aktuálně v Seině zabydlely ve větší než přípustné míře. Co to značí? Po deštích do Seiny vyteklo ze zaplavených speciálních nádrží příliš mnoho fekáliemi znečištěné vody.

Možná by nestačily by záchody

Pokud by organizátoři sportovce do Seiny pustili, byť jen trénovat, mohla by nastat pro někoho možná trošku komická situace. Nejen na dámských, ale i pánských záchodcích by se tvořili dlouhé fronty kroutících se sportovců. Infekce patogenními kmeny téhle bakterie totiž způsobují především průjmy. Je dobře, že organizátoři za žádnou cenu nechtějí riskovat zdraví sportovců.

Záložní varianta

Nicméně takto čistá nebyla Seina skoro sto let. Paříž do jejího vyčištění investovala během několika let 35,5 miliardy korun. Bohužel i tak je kvalita vody v Seině závislá na počasí. Organizátoři samozřejmě pro tento případ mají záložní variantu. Triatlonisté si své závody mohou dle pravidel teoreticky odbýt i bez plavání, dálkoví plavci se přesunou za veslaři a kanoisty do Vaires-sur-Marne.

Inzulín z E-colli

Jak jsem již psala, tuhle potvůrku máme každý v těle a plní zde svoji funkci. Člověk se však naučil ji využít i mimo své tělo. Někteří cukrovkáři možná vědí, že jeden ze současně užívaných inzulínů se získává rekombinačně pomocí geneticky modifikované bakterie E. Coli. Původně se získával z prasat, nicméně spousta lidí na takto získaný inzulín mělo alergickou reakci.

Ekologické Indigo

Rok po té, co jsem se narodila byla objevena schopnost téhle bakterie syntetizovat Indigo, což je modré textilní barvivo. Nicméně je tu problém s nízkou produkcí. Ovšem při výrobě syntetického indiga mohou vznikat toxické meziprodukty.

Bude znovu obnovena možnost koupání pro veřejnost v Seině přesně po sto letech?

Starostka Paříže se nechala slyšet, že by ráda příští rok, přesně po sto letech od vydání zákazu koupání, na Seině otevřela tři veřejná koupaliště. Držme palce aby se to podařilo.

zdroje:
wikipedia
irozhlas.cz
Novinky.cz



autor:
datum vydání:
30. července 2024


Diskuze k článku „Proč závodníci zatím nemohou do Seiny?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!