Proč si nejspíš opět připlatíme za, i v českých domácnostech, čím dál oblíbenější, olivový olej.
Olivovníky vypadají jako by již bylo sklizeno
Běžně se touto dobou olivovníky prohýbají pod tíhou nových plodů. Letos je tomu však jinak. Několik let trvající sucho olivovníkům velmi nesvědčí. Stromy s hn2dými uvadlými listy a uschlých oliv. Pokud bude i podzim suchý, "Možná budu mít 10 procent svého normálního výnosu." říká Cano jeden z pěstitelů a tajemník regionálního svazu malých zemědělců. Už loni byli na polovině běžné produkce.
Olivovníky omezují fotosyntézu – růst a plodnost
Podobně jako každý jiný strom, i olivovník v období sucha uzavře průduchy v listech, aby se z nich neodpařovalo tolik vody. Problém je ovšem v tom, že tím omezí nejen odpar, ale i fotosyntézu. Tím pádem nemá dostatek živin pro svůj růst a plody.
Španělsko jako největší producent olivového oleje
Ze Španělska, především z oblasti Andalusie, pochází téměř polovina světové produkce oliv. Zemědělci se tak modlí v lepší podzimní počasí. Výpadek většího procenta produkce ze Španělska ovlivní celosvětový trh s touto komoditou a ceny nejspíš poletí znovu raketově nahoru. Cano situaci popisuje jako katastrofu. Běžně totiž po suchém roce přišlo zlepšení. Nyní se tak nestalo a prognózy nejsou příliš optimistické.
Olivovníku nevadí ani tak horko jako nedostatek vody
Několik suchých let, které jsou příčinou klesající hladiny vodních nádrží, bylo tak omezeno zavlažování, které je, nejen pro olivovníky, životně důležité. Ke zlepšení situace nedošlo ani po pár menších deštích ,které přišli, shodou okolností, po veřejné modlitbě pořádané biskupem Jaénu, města považovaného za hlavní město olivového oleje.
Zemědělci hledají způsoby jak udržet vlhkost v půdě
Zásadní tedy pro další roky bude jak se zemědělcům podaří vlhkost z drahocenných dešťů udržet v půdě. V tuto chvíli řeší jak půdu zastínit. Například nechávají větve z prořezávek na místě, které působí i jako přírodní hnojivo. Další oblasti, na které s zaměří je budování nádrží a efektivní kapkové závlahy.
Zdroj:
scientificamerican.com
témata článku:
autor:
Diskuze k článku „Proč si nejspíš opět připlatíme za, i v českých domácnostech, čím dál oblíbenější, olivový olej.“