Proč dát přednost bioklimatické pergole před klasikou?

článek je inzerce, nejde o odborný text
Vytvořit si na zahrádce venkovní posezení není nic snadného, nicméně tento krok se rozhodně vyplatí. Člověk tím defacto získá nový pokoj, který navíc bude na čerstvém vzduchu. Aby bylo možné tento pokoj využívat co možná nejvíce, je potřeba ho vybavit vhodnou střechou.


Levná řešení jsou spíše na škodu

Zastřešení by rozhodně nemělo chybět žádnému venkovnímu posezení. Kdo nechce, aby mu do obličeje svítily otravné sluneční paprsky, respektive aby na něj pršelo, měl by si nějakou stříšku pořídit.

Hodně lidí se snaží vytvořit si něco svépomocí. Zkušení kutilové s tím obvykle nemají velké problémy a dobře pro ně, jelikož tím v konečném důsledku mohou dost ušetřit. Ovšem ten, kdo střechy dělat neumí, by se do takovéhoto projektu pouštět vůbec neměl. V lepším případě jeho stříška nebude dlouhodobě fungovat, v tom horším na něj spadne.

Ideálním řešením je profesionálně vyrobená pergola. Jedná se o klasickou zahradní stavbu, která má svůj původ již v antice. Odjakživa se tyto konstrukce vyráběly hlavně ze dřeva, nicméně s moderní dobou přicházejí i nové materiály. I proto jsou dnes hodně v kurzu hliníkové pergoly.


Proč hliník?

Otázkou je, proč si vybrat hliník, když dřevo je tak krásné? Problém dřeva spočívá v jeho zranitelnosti. Stále jde o velmi houževnatý materiál, avšak pouze, pokud se v pravidelných intervalech náležitě ošetřuje. Komu se nechce pergolu dvakrát ročně natírat ochrannými oleji, dá obvykle raději přednost hliníkové variaci.

Hliník je totiž mnohem odolnější a nepotřebuje žádné další ošetřování. Jedná se o bezúdržbovou surovinu a konstrukce z ní vyrobené vydrží sloužit dlouhá léta.


Bioklimatická specialita

Tradiční forma pergoly je rozhodně dobrá volba pro každou zahrádku i dvorek, nicméně existují i lepší možnosti, například bioklimatické pergoly.

Na rozdíl od standardních typů zahradních zastřešení má každá bioklimatická pergola střechu tvořenou otočnými lamelami, jež se dají velmi intuitivně ovládat i na dálku. Tyto lamely slouží primárně k regulaci slunečního záření, potažmo k odvětrávání. Díky tomu si lze udělat pod takovouto pergolou ideální klima třeba i během velkých veder.

Tento druh pergol nabízí například výrobce ATYPY. Konkrétně si může zákazník vybrat ze dvou základních modelů – Adam a Aerolux.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
19. června 2024


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!