Používáte granule proti slimákům? Pozor, nejen, na domácí mazlíčky, můžete je zabít

autor: Lenka Kadlíková
V posledních dnech na mě vyskočilo několik příspěvků od veterinářů, kteří varují před použitím některých granulí proti slimákům. Nejde ale jen o domácí mazlíčky. Můžete tím zlikvidovat i přirozené nepřátele slimáků. Který moluskocid tedy použít?

Koho by nenaštvalo jít si ráno na zahradu pro čerstvý salát k snídani a on je pryč. Mě teda určitě. Nicméně je třeba se trošku zamyslet co na slimáky, na ty bestie nenažraný použít.

Přípravky na hubení měkkýšů, kam spadají právě tito škůdci se nazývají moluskocidy. Na trhu jich je hned několik s různými účinnými látkami a tím pádem i různou mírou nebezpečnosti.

Nebezpečný Metaldehyd

Účinkuje velmi rychle. Kromě likvidace mrtvých slimáků je nutné se připravit na to, že budete mít zahradu od slizu. Tento jed totiž vyvolává nadměrnou produkci slizu. Tím pádem dochází k dehydrataci a smrti slimáka. Pokud se zrovna chystáte na nákup a najdete ve složení přípravku metaldehyd, dejte od něj raději ruce pryč. Je totiž velmi nebezpečný pro kočky i psy. I když se ve složení objevují i látky, které psy a kočky odpuzují, myslím, že není třeba riskovat. Nejen pes může být zvědavý co to ti páníčkové zajímavého nasypali na záhony a neodradí ho ani hořká chuť. Pro takového jorkšíra může být smrtelná i čajová lžička tohoto přípravku. Pokud otráveného slimáka sní například ježek, můžete si být téměř jisti, že už Vám od dalších slimáků nepomůže.

Jak zjistit otravu

Základní klinické příznaky jsou zrychlené dýchání, slinění, nekoordinovaná chůze, ulehnutí, křeče svalů, poruchy dýchání až zástava, později i selhání jater .

Neexistuje protijed

Jako první pomoc vyvolejte zvracení naředěným peroxidem vodíku, který psovi podáte injekční stříkačkou. Můžete podat mléko, které sníží absorbci metaldehydu. Neprodleně se vydejte k veterináři, který pomůže zmírnit příznaky.

Klidně to tam nasypu domácí mazlíčky nemám

No jo, ale co taková sousedovic kočka, opravdu chcete aby jim uhynula? Nebo ježek, který Vám pomáhá slimáky likvidovat ani o tom nevíte.

Raději slimáky pořádně nakrmte, ale samozřejmě ne vlastní úrodou :-)

Pokud opravdu musíte na své zahradě používat chemii, buďte ohleduplní a používejte bezpečnější přípravky. Na slimáky například s fosforečnanem železitým, jako účinnou látkou. Ten je pro ostatní zvířata neškodný. Funguje tak, že slimák po tom, co se nažere těchto granulí, bude mít pocit, že už má plné panděro, nebude Vám dál okusovat zahradu a odebere se do svého úkrytu pod zem kde uhyne. Nebudete mít tak práci s úklidem mrtvolek a nemusíte se bát kontaminace zahrady tak škodlivou látkou.

A co takhle přizvat na pomoc přírodu?

Už jsem se zmínila o ježcích. Pro ty jsou slimáci delikatesa. Vyplatí se tedy jim udělat na zahradě útočiště v podobě keřů nebo i hromady listí. Říká se, že na slimácích si rádi pochutnají indičtí běžci, jednom z plemen kachny domácí. Nebo i slepice. Pozadu nezůstanou ani někteří další ptáci nebo třeba ropuchy či slepýš. Ne slepýš není had :-). Jo a rozmyslete se, než začnete vyhánět krtka.

A co kytičky?

Vyzkoušejte na zahradě šalvěj, levanduli nebo lichořeřišnici či hořčici. Možná vám zafunguje. Pokud ne, krásně Vám zahradu provoní.

Pivko
Spousta zahrádkářů nedá také dopustit na misky s pivem zahrabané do země, do kterých slimáci nalezou a utopí se. Tam ale pozor. Nalákáte si slimouše i z okolí.

Zdroje:
MVDr. Libuše Krejčová - www.pamlsek.vet



autor:
datum vydání:
5. června 2024


Diskuze k článku „Používáte granule proti slimákům? Pozor, nejen, na domácí mazlíčky, můžete je zabít“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!