Polské Krkonoše – Procházka z Karpacze kolem jezera Maly Staw

autor: Lenka Kadlíková
Dneska sice opět Krkonoše, ale tentokrát ty Polské, které jsem navštívili už na podzim. Vydáme se z Karpacze na Kopu a kolem jezera Maly Staw zpět do Karpacze.


Polské Krkonoše nejsou zdarma

Na rozdíl od Čech se v Polsku platí do Krkonoš vlezné. Pokud tedy nejedete lanovkou. Toto doporučuji ověřit. Může se změnit. Elektronicky je možné vstupenky koupit tu. Je to výhodnější než se spoléhat na otevřenou pokladnu, zejména vyrážíte-li dříve. Pokud jste se na hraničních cestách již pohybovali a byli jste zvyklí zaplatit přímo na hřebeni přes QR kód, máte smůlu. Odkazuje na staré webové stránky.

Peklo

Máme dvě možnosti jak se dostat nahoru. Buď po svých nebo lanovkou na Kopu. Ano to je ta lanovka, kterou jezdí Poláci na Sněžku. Ano teď v létě to asi bude menší peklo. Proto je lepší se vydat po svých. Ani na úseku, který je společný pro pěší turisty mířící na Sněžku a pro nás, zas tolik turistů nepotkáte. Zejména pokud si přivstanete a vyrazíte v týdnu. Za ten výhled to stojí.

Hurá jsme nahoře

Až dorazíte k rozcestníku Biely Jar, můžete si říci, hurá jsme nahoře. Pokud se Vám chce, můžete se vydat kousek výš na Kopu za výhledy na Sněžku. Nicméně, pokud se chcete vyhnout davu turistů právě sesednuvších z lanovky, nedělejte to, vydejte se rovnou po žluté . Budete se kochat krásnými výhledy na okolní strmé kopce a Polsko.

Akademická chata

Po pohodové cestě dojdete až k Akademické chatě. Tam si můžete dát občerstvení. Obecně lze říci, že Poláci jsou trošku levnější než české chalupy. Od chaty Vás pak modrá turistická cesta povede dolů krásným smíšeným lesem a vyplivne vás přímo u jezera.

Maly Staw

I zde máte možnost občerstvení. Nacházíte se na jednom z přístupných ledovcových jezer v Krkonoších. Vzniklo v době, kdy se právě o Krkonoše zastavil ledovec a začal odtávat. Tohle je jedno z jezer, které po něm zůstalo. Když se rozhlédnete uvidíte strmé srázy s kamením, které před sebou ledovec – ledovcové morény. Logicky je zakázáno se zde koupat, nicméně křišťálově čistá voda k tomu láká.
Fotogalerie k článkuKrkonoše - Nad jezerem Maly Staw - klikněte pro zobrazení detailuKrkonoše - Maly Staw - klikněte pro zobrazení detailuKrkonoše - Maly Staw - klikněte pro zobrazení detailu

Na České straně Krkonoš také jedno ledovcové jezírko máme a to v Kotelních jamách. Je však pro turisty nepřístupné.

Kolem skal

Modrá značka nás dál povede kolem krásných mohutných skal. Po chvíli dojdeme na zpevněnou cestu, která nás dovede až ke známého kostelu Wang v Karpatczi. Pokud jste nechali auto někde u lanovky, nebo chcete jít prostě přírodnější cestou, vyplatí se Vám odbočit na zelenou turistickou trasu, která je krásnější a dovede Vás podstatě přímo zpět k lanovce.
Fotogalerie k článkuKrkonoše - Skály na cestě od jezera Maly Staw - klikněte pro zobrazení detailuKrkonoše - Skály na cestě od jezera Maly Staw - klikněte pro zobrazení detailu
Pohled na jezero z vrchu z Cesty česko-polského přátelství. Víc se o této cestě dočtete tu


autor:
datum vydání:
26. července 2024


Diskuze k článku „Polské Krkonoše – Procházka z Karpacze kolem jezera Maly Staw“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!