Podzimní trekking. Jak přizpůsobit výbavu?

autor: Lukáš Jirsa
Podzimní horské výlety mají mnohá specifika a patří k těm možná nejtěžším, co se týče volby správného vybavení. Jak se tedy na podzimní trekking správně připravit, abyste minimalizovali riziko překvapení? Poradíme vám v dnešním článku.


Jaká má podzimní trekking specifika?

Ačkoli je počasí na horách obecně nevyzpytatelné, podobně jako na jaře i během podzimu to platí dvojnásob.

Během léta se můžete spolehnout na to, že zažijete teplé dny, potkáte bouřku a některé dny možná bude pod mrakem. Máte tedy jistotu relativně teplého a předpověditelného počasí.

V zimě je zase na horách téměř jisté, že teploty budou klesat pod nulu, na zemi bude ležet sníh a nevyhnete se s největší pravděpodobností sněžení, případně ledovému dešti.

Během podzimu ale mohou nastat prakticky všechny zmíněné scénáře. Zářijové počasí ještě může být tak trochu letní, velmi rychle se ale může změnit. Není tedy výjimečné, abyste při výšlapu jeden den zažili babí léto a další den na krok neviděli kvůli mlze, či dokonce sněhové bouři.

Z toho důvodu kladou podzimní túry mnohem vyšší nároky na to, jaké vybavení si s sebou zabalíte. Musíte počítat se spoustou variant od teplého suchého počasí přes sychravé a vlhké podmínky až po podmínky typicky zimní.

Nepodceňte oblečení

Ve vašem batohu tedy nesmí chybět nepromokavá bunda. Kromě lehčí podzimní bundy ale často budete muset přibalit i teplou zimní. Určitě nezapomeňte na kvalitní podzimní outdoorovou obuv, rovněž může být vhodné mít s sebou dva páry. Teplejší by v těchto měsících již měl být i spací pytel, budete-li nocovat pod stanem či v místě bez zdroje tepla.


Nezapomeňte na technologie

Během podzimních treků víc než kdy jindy platí, že byste neustále měli kontrolovat aktuální počasí a v případě nesnází mít jistotu, že budete mít kontakt, kterému ohlásíte, že jste v pořádku. Nebo naopak spojení pro zajištění pomoci.

Kromě chytrého telefonu a vysílačky nezapomeňte ani na kvalitní outdoor hodinky, které vám poskytnou další cenná data o vašem výšlapu.

A samozřejmostí by měl být starý dobrý plynový vařič, na kterém si můžete připravit něco teplého do žaludku.



autor:
Lukáš Jirsa

datum vydání:
14. prosince 2021


Diskuze k článku „Podzimní trekking. Jak přizpůsobit výbavu?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!