Palubky mají bohaté možnosti využití

článek je inzerce, nejde o odborný text
Těžko byste hledali univerzálnější materiál, než jsou dřevěné palubky. I proto se mezi stavebníky těší velké oblibě. Pojďme si je proto o něco blíže představit a rozebrat.

Pod pojmem palubka rozumíme tenkou desku vyrobenou z masivního kusu dřeva disponujícího celou řadou výhod, ať již se jedná o jejich izolační vlastnosti, trvanlivost, udržitelnost, odolnost vůči deformacím a praskání, snadná montáž a cenová dostupnost. Svou roli u nich ale hraje i estetická stránka věci. Palubky na pohled velmi dobře vypadají, v interiéru i exteriéru.

Palubky druhy

Na trhu, například na e-shopu kup-drevo.cz (https://www.kup-drevo.cz/PALUBKY-c19_0_1.htm) najdete palubky několika druhů, ať již se jedná o palubky na podbití, na strop, palubky venkovní interiérové, srubové, saunové či podlahové. Podle materiálu můžete mít palubky smrkové, borovicové, cedrové. Pojďme si je představit o něco podobněji.

Venkovní a vnitřní

Základní rozdělení palubek je na venkovní a vnitřní. Hlavní rozdíl mezi nimi je v jejich síle. Tenčí jsou palubky vnitřní primárně určené do interiéru, které se vyrábí v tloušťkách 12–19 mm. Silnější, a tím pádem i odolnější musí být palubky vnější určené do exteriéru, kde musí odolávat počasí, nekroutit se ani nepraskat. Proto by tato palubka neměla být tenčí než 19 mm. Na trhu ale najdete i palubky silné 24 mm. Obecně platí, že čím silnější palubka, tím kvalitnější a odolnější. Sílu palubky je vhodné volit podle jejich účelu, stupně zatížení a druhu dřeva.

Na podbití

Palubky na podbití přicházejí na řadu v konečné fázi montáže střechy. Jejich úloha ale není jen estetická, jak se mnozí mylně domnívají, ale i funkční. Palubky v tomto přispívají k udržení správného mikroklimatu uvnitř stavby, zabraňují pronikání vlhkosti do jejího interiéru a poskytují ochranu zdí před sněhem a deštěm.

Na strop

Dalším, místem, kde mají palubky své místo, je strop. Zkušenosti stavebníků ukazují, že právě obložení stropu palubkami se ukazuje jako jedno z vůbec nejlepšího řešení. Nejenže se na stropě pěkně vyjímají, ale rovněž na ní fungují jako skvělý izolant. Tepelný i zvukový. Je ale nutné použít palubky z dobře vysušeného dřeva.


Podlahové

Z palubek můžete mít i pěknou a velmi odolnou dřevěnou podlahu. Tu lze díky skvělým zvukovým i tepelně izolačním vlastnostem dřeva jako takového doporučit v místech, kde je nutné udržovat příjemné klima s snižovat hluk. Kvalitní podlahové palubky jsou odolné a vynikají dlouhou životností. Při správné péči vám vydrží i desítky let. A stejně dlouhou dobu budou i dobře vypadat. Je ale zapotřebí z nich pravidelně odstraňovat prach a nečistoty, čistit je speciálními prostředky na čištění dřevěných podlah, popřípadě jejich povrch pravidelně ošetřovat ochrannými vosky. Ty nejkvalitnější vosky se ale aplikují jednorázově.

Saunové

Máte v plánu stavbu sauny? V tom případě zaměřte sovu pozornost na saunové palubky. Ty ve srovnání s těmi klasickými lépe absorbují teplo, pohlcují vlhkost, jsou schopny v sauně udržovat optimální klima a zajistit rovnoměrné rozložení teploty. K tomu krásně voní a díky jejich zlatavé barvě, výrazným letokruhům a drobným sukům velmi dobře vypadají. I tato kombinace přispívá k dokonalé relaxaci, kterou od pobytu očekáváme. Nezdá se to, ale i vizuální a čichové vjemy mají v odpočinku důležitou roli.

Srubové

Stavíte srub, roubenku či jinou dřevostavbu? Popřípadě jinou stavbu s dřevěným obložením? V tom případě se neobejdete bez palubek srubových, které primárně slouží k obkladu fasád. Je ale možné je použít i pro obklady interiérů, podbití střech a v neposlední řadě jsou skvělým materiálem pro stavbu drobných zahradních staveb, jako jsou altány a pergoly. Typický pro tento typ palubek je jejich hladce opracovaný povrch a jednostranně zaoblená hrana. Na podélné straně je srubová palubka opatřená perem, z rubové strany se nachází výsuvná drážka, popřípadě je palubka hladká. I srubová palubka stejně jako stropová musí být vyrobená z dobře vysušeného dřeva.

Smrkové

Palubky mohou být smrkové, borovicové či cedrové. Největší oblibě se mezi stavebníky těší palubky smrkové, které mají své místo jak v interiéru, kde navozují útulnou atmosféru, tak i exteriéru. Je možné jimi obložit stěnu, strop i podlahy. Patří ale i na balkony, terasy a drobné zahradní stavby. K tomu, aby si po dlouhou dobu zachovaly svůj vzhled i funkčnost, je ale třeba jim věnovat patřičnou péči, především jejich povrch pravidelně obnovovat ochrannými nátěry, ať již oleji, laky či lazurami.

Borovicové

Pokud sháníte velmi odolné palubky, zaměřte svou pozornost ty borovicové vynikající skvělými exploatačními vlastnostmi. K tomu jsou i velmi zajímavé a originální na pohled. Další výhodou borovicového dřeva je jeho plastičnost v kombinaci se sílou. Velmi dobré jsou jeho tepelné i izolační vlastnosti.

Cedrové

Šperkem mezi palubkami jsou ty cedrové. Jedná se o materiál těch nejvyšších kvalit. Ne nadarmo se cedr používá na výrobu těch nejkrásnějších dřevěných výrobků. Své místo ale má i při obkládání saun, parních lázní a fasád, na kterých se vyjímá jako šperk. Typická je pro něj i jeho osobitá vůně, které se dokonce připisují léčivé účinky. Člověku prý cedrové dřevo napomáhá načerpat nové síly a z místnosti odstraňuje choroboplodné zárodky. Zkrátka v místnostech navozují příznivé klima.

Kde nakupovat

Všechny zmíněné palubky najdete například na e-shopu kup-drevo.cz, popřípadě v jeho kamenné prodejně v Praze či Terezíně. Firma vám je pak doveze na jakékoliv míst po ČR, cena dopravy začíná od 499 Kč.



Článek je INZERCE, nejde o odborný text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.
V případě Vašeho zájmu mít na www.priroda.cz svou reklamu nás neváhejte kontaktovat.

autor:
datum vydání:
3. července 2024


 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!