Neuvěřitelný, přesto skutečný příběh: Tři mořské panny zachránily potápěče

autor: Petr Kadlík
Myslíte, že mořské panny patří jen do pohádek a ve skutečnosti neexistují? Máte samozřejmě pravdu, v žádné seriózní přírodovědné publikaci se o nich nedočtete. Přesto se před pár dny „mořské panny“ skutečně zachránily něčí život. Tak proč zde se o nich nezmínit?


Existují mořské panny?

Mořská panna je mytická bytost v podobě krásné lidské ženy, která má místo nohou rybí ocas.

Toto čarokrásné stvoření se objevuje v mýtech a pověstech po celém světě. Dnes už těžko říct, kde má tato legenda svůj počátek. Obecně se předpokládá, že za mořské panny pokládali osamělí a unavení námořníci kapustňáky a podobné mořské savce.

Pokud tedy ale mořské panny neexistují a patří místo do přírodovědných lexikonů do bestiářů (knih, popisujících mýtické bytosti), tak jak mohly někoho zachránit?

Potápěčova šťastná náhoda

Jistý Pablo Avila se 23. října 2022 rozhodl, že se bude s přáteli potápět u jednoho z kalifornských ostrovů. V ten samý den se na samém místě odehrával i kurz potápění pro „mořské panny“ - profesionální umělecké plavkyně, které při svých vystupujících vystupují v kostýmu mořské panny. Takže nic tajemného, žádné mýtické stvoření, kvůli kterým by bylo potřeba přepsat učebnice přírodopisu.

To nečekané a překvapivé ale teprve přišlo. Výše zmíněný potápěč v seniorském věku Pablo Avila začal mít ve vodě problémy a jeho přátelé zoufale začali volat o pomoc. A nejblíže jim byly ... právě ony zmíněné mořské panny. Tři z nich včetně instruktorky Elle Jimenezové měly potápěčskou certifikaci PADI, jedna z nich navíc byla hasička a další soutěží ve volném potápění.

Tyto tři zkušené plavkyně si okamžitě natáhly „ploutve“, které jim dávají ve vodě velkou rychlost, a vyrazily potápěči v problémech na pomoc. Když k němu doplavaly, tak měl již pěnu u úst a byl v bezvědomí. Mnoho času tedy nezbývalo, ale mořské panny mu díky své rychlosti i kvalifikaci dokázaly pomoci.

I samotné záchranáře, kteří následně přebrali péči o topícího se potápěče na souši, udivilo, jak dobře si mořské panny vedly. A šťastně zachráněný Pablo Avila na své zachránkyně jistě nezapomene až do smrti.

Pokud se ale potápíte u nás, tak si raději dávejte velký pozor. Na našich rybnících většinou mořské panny nepřebývají, ale mohl by tam na vás čekat vodník Česílko. A ten místo zachraňování jen lapá dušičky do hrnečků...


zdroj: FoxNews



témata článku:
autor:
datum vydání:
15. listopadu 2022


Diskuze k článku „Neuvěřitelný, přesto skutečný příběh: Tři mořské panny zachránily potápěče“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!