Není sucho, nastal ten pravý čas vrhnout se na opatření proti suchu

autor: Lenka Kadlíková
Někomu se to možná zdá jako nesmysl, ale kdy jindy udělat opatření, která zadrží vodu v krajině než ve chvíli, kdy je té vody dostatek? Kdy jindy začít na poli pěstovat meziplodiny, které dodají půdě živiny? A jak to, že vlastně není sucho, když před ním všichni varovali?

Většina z nás začne o tomhle uvažovat ve chvíli, kdy zjistí, že nemá žádnou vodu v sudu či studně, kdy má místo zeleného trávníku poušť a je mu hic. To už je ale pozdě.

Proč bych teď měl dělat nějaká opatření proti suchu, když žádné sucho není?

Situace, kdy v létě v Čechách nikde není sucho nastala poprvé po deseti letech a neznamená to, že se sucho nebude opakovat. Zatím opravdu nemáme vyhráno. Ano, vrchní vrstva půdy je nasycená, podzemní vody se též částečně doplnily. Horké počasí však způsobuje vyšší výpar, takže voda z krajiny velmi rychle mizí. Situaci zhoršují paradoxně i srážky, které jsou lokálně velmi intezivní a voda, která odtéká do potoků a řek s sebou bere i půdu. Stačí se na řeky či potoky v blízkosti polí podívat při dešti jak jsou hnědé.

„Varujeme před extrémním suchem v létě“

Takto nějak zněly titulky článků v médiích po letošní extrémně teplé zimě, kdy velmi rychle nastoupil vývoj vegetace, která spotřebovávala zásoby vody v krajině takovou rychlostí, že už v květnu, kdy mají být zásoby vody největší, bylo vody málo. Vidět to bylo třeba v Krkonoších, po odtání sněhu. Vědci se modlili, aby začalo pršet. Zejména v červnu se to vyplnilo. Bohužel díky tomu, že se prognóza sucha nevyplnila, jsou teď vědci u veřejnosti takříkajíc „za blbce“. Oni však neříkali bude extrémně sucho. Oni říkali: "Pokud bude takové počasí jako v posledních letech, bude v létě extrémní sucho." Což naštěstí nebylo a není. Často se ovšem jedná o lokální lijáky, které příroda nevstřebá. Nejen, že voda odteče pryč, ale dochází k lokálním povodním aktuálně ne zas ta k daleko od našich hranic v Rakousku nebo Německu. Lokálně se řeší zatopené obce i u nás. Proto se musíme znovu naučit v krajině zadržovat.

Co tedy podniknout?

Nesekat trávníky na drn,

nechat je trochu vyrůst. I tráva totiž dokáže velmi příjemně ochladit klima. Zkuste si schválně v horkém dni sáhnout na vydlážděnou cestu, krátce střižený vyschlý trávník a ten narostlý, který nemusíte ani zalívat. Ano, zjistíte velký rozdíl už pocitově. Dětem zkuste dát do ruky teploměr a společně se podívejte, jak je to opravdu. Navíc taková rozkvetlá loučka bude mnohem více lahodit oku.

Vytvořit tůňky a další opatření, která zadrží vodu

Pokud máte možnost, vytvořte na zahradě tůňky. Nejen, že pomohou zlepšit klima na Vaší zahradě, ale také je využijí mnohá zvířata jak o zdroj vody. Obojživelníci si z nich udělají porodnici a spolu s dalšími obyvateli zahrady udrží na uzdě například populaci slimáků či jiné škodící havěti. Pokud jim dopřejete úkryt a pastvu v podobě části rozkvetlé neposekané louky.

Sázejte stromy

Od dětství se velmi ráda vracím na strýcovu zahradu. Nejen že je od jara do podzimu plná dobrot, ale vzrostlé ořešáky a další ovocné stromy a keře dodávají zahradě neskutečně osvěžující klima i v horkých letních dnech a to nejen venku, ale i v domě, kdy jsme po návratu od nedalekého písníku kolikrát zalézali pod deky. Ano tohle dokážou vzrostlé stromy, které stíní nejen zahradu, ale i dům. Na zimu stromy opadají, takže v době, kdy je slunce naopak žádoucí se k domu a na zahradu dostane. Proč je pod stromem lépe než pod slunečníkem? Dozvíte se tu :-).

Nepřítel vašeho nepřítele je váš přítel
Teď to bude především pro zemědělce, ale mnohé si z těchto slov vezme každý. Nechte prostor přirozené vegetaci aby dokázala zadržet vláhu a také vaši drahocennou půdu, která při každém velkém dešti mizí spolu s vodou v potoce či řece. Peníze za výnos z těch pár metrů, které neosejete se Vám bohatě vrátí na lepší půdě. Také se Vám do blízkosti pole nastěhují tvorové, kteří Vám pomohou udržet na uzdě škůdce. Další pozitivum, které Vám ušetří čas a peníze. Za toto počínání budete odměněni i státem v podobě dotace.

Nenechte půdu vyschnout a dodejte jí živiny

Zkuste místo utrácení za chemická hnojiva pomoci půdě přírodní cestou. Taková svazenka vratičolistá, pokud ji teď po sklizni zasejete, velmi rychle, vyroste, zastíní půdu, která se tak nevysuší, dodá jí živiny a navíc ještě do podzimu stihne vykvést, takže Vám poděkují i včelaři a hmyz obecně. Nebojte svazenka vám pole nezaplevelí. Naopak zabrání růstu plevele. V našich podmínkách její semena do jara vymrznou, takže můžete s klidem zasít na pole co potřebujete aniž by vám mezi tím potom rostla svazenka. Zasít ji klidně můžete i na zahradě na zeleninové záhony.


autor:
datum vydání:
20. srpna 2024


Diskuze k článku „Není sucho, nastal ten pravý čas vrhnout se na opatření proti suchu“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!