Nechceš cuketu? Aneb recept na cuketové „zelo“ ke knedlo, vepřo

autor: Nela Kyselová
V plném proudu je čas, kdy cuketu dáme si zas. K snídani, obědu i večeři, že je to chutné už nikdo nevěří. Pokus o veršovánky na úvod vám prozradí, o čem budou dnešní písmenka. Ano, hádáte správně. O letním hitu našich zahrádek aneb vítejte v Cuketově! Já osobně nepatřím k pěstitelům této hojně se vyskytující zeleniny, nýbrž k obdarovávaným těmi, kdož jí mají přebytek.

A jelikož přísun cuket do naší domácnosti doznal pravidelnosti, už jsme měli cuketový nákyp, cuketu alá řízek, cuketu zapečenou, cuketovou bábovku, ba i cuketový perník. Než jsem stihla obeznámit muže s existencí cuketové polévky, sám se vytasil s vepřo, knedlo a cuketovým zelo. Mimochodem cuketové zelí je vskutku dobrota náramná.

Zelenina neomezených možností

Když rozpálíme gril, můžete si tipnout, co přistane na roštu. No jistě, cuketa! Je to zkrátka zelenina takřka neomezených možností. Dá se zpracovávat poslanu i posladku. A na žádný jiný výpěstek se v letní sezoně nedělá toliko žertovných narážek. Lidé se místo otřepaného „ahoj“ teď zdraví „Nechceš cuketu?“

A dbejte v těchto dnech také na řádně zalígrované dveře, okna a vůbec veškeré možné otvory do vašich domovů či dopravních prostředků. Proč? Mohlo by se totiž stát, že vám jimi známí i zcela cizí lidé podstrčí cuketu!

Možná se vám na mysl vtírá otázka „co budeme jíst až dáme cuketové sklizni vale?“ Nebojte, hlady nepomřeme, anžto pomyslnou štafetu po cuketách převezmou svítivě oranžové dýně! Až skončí dýňočas, už budou pomalu, leč jistě, na obzoru Vánoce, kdy nám, doufejme že pouze obrazně, poleze i ušima bramborový salát. Po Vánocích se ohlásí Velikonoce aneb vajec není nikdy dosti. A pak? No přece nejvyšší čas zasejc začít vyhlížet sousedy s cuketou! Koloběh jídelních evergreenů zkrátka nezastavíme.

A jen tak mimochodem, opravdu nechcete cuketu, třeba na tohle „zelíčko“ ke knedlo s vepřem?

Převelmi jednoduchý a chutný způsob kterak zpracovati cukety, pokud vám drobet přerůstají přes hlavu. Cukety oloupeme a zbavíme je semenného vnitřku. Nastrouháme, osolíme a necháme je asi tak půl hodinky pohovět v sítku, aby z nich odkapalo co nejvíc vody. Já se s nimi nepářu a ještě je na férovku vyždímu rukama. Pak se držíme klasického postupu na přípravu dušeného zelí. Na rozpuštěném másle zpěníme nakrájenou cibuli, kterou pak skamarádíme s trochou hladké mouky. Nakonec do party přidáme hlavní kápo cuketu a na závěr do hry vstoupí cukr, sůl, kmín a ocet v chuťově námi libém množství. Vznikne dobrota náramná a můžeme se radovat, že doma máme zasejc o pár cuket méně.  



autor:
Nela Kyselová
vidlačka na farmě Rybníček, autorka knihy Vidlák Bůůk

datum vydání:
12. srpna 2024


Diskuze k článku „Nechceš cuketu? Aneb recept na cuketové „zelo“ ke knedlo, vepřo“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!