Naučné stezky v okolí Pece pod Sněžkou

autor: Lenka Kadlíková
Nechcete jen na výlet po okolí Pece pod Sněžkou, ale taky se něco dozvědět? Máme pro vás několik tipů na naučné stezky v okolí.


Naučná stezka Krkonošská Tundra

Jak už název napovídá, k téhle stezce si musíme vyšlápnout až do nevyšších partií Krkonoš. Začíná na Růžové hoře a vede přes Sněžku na Luční boudu. Naučné tabule seznámí se zdejší unikátní přírodou, kde vedle sebe vidíme severské a alpské druhy flóry a fauny.

Trasa je náročnější. Z Pece pod Sněžkou buď dojedeme lanovkou nebo dojdeme na Růžohorky. Můžeme jet buď Lanovkou ,která vede přes Růžohorky až na Sněžku nebo Vyjet na Portášky a vyrazit odsud. Lanovka na Portášky je součástí půlroční výLETNí sezónky nebo čtyřdenní Enjoycard od Ski resort Černá hora – Pec.

U rozcestí na Růžové hoře stoupáme do kopce po žluté turistické trase, na vrchol Sněžky pak po červené. Pod Obřím sedlem se napojíme na modrou turistickou značku a nakonec u Luční boudy opět červená.

Co je tundra nejlépe pochopíte za horšího počasí, které se nelíbí ani stromům, proto tu nerostou. Na jedné z tabulí se můžete přečíst koho tundra zahubila a co naopak hubí ji.

Zpět do Pece pod Sněžkou můžete pokračovat přes Výrovku. Odsud máte několik možností jak jít dál. Jednou z možností je dojít až k bufetu Na Rozcestí a odtamtud dojít k další naučné stezce na na Hnědém vrchu. Odtud pak třeba lanovkou dolů.


Tetřívčí naučná stezka na Hnědém vrchu

I ti nejmenší si mohou hned u horní stanice lanovky začít hrát na tetřívka ikonu ohrožených druhů Krkonoš. Během pouhých několik set metrů dlouhé cesty vedoucí na liščí louku natrefíte na sedm stanovišť s tabulemi a herními prvky, které dětem přiblíží život tetřívka. Zpět do Pece můžete jet opět lanovkou nebo se vydat třeba Vlčí jámou.


Naučná stezka Zkáza krkonošského lesa

Pokud se vydáte přes Obří důl na Sněžku, budete míjet cedule naučné stezky Zkáza krkonošského lesa, které vás seznámí s životním cyklem smrkového lesa. Zjistíte kolika let se zhruba dožívá smrk, proč zpráva Krnapu v tomto místě nekácí stromy napadené kůrovcem a další zajímavé informace, které Vám zpestří cestu. Samotná stezka má pouze 1,6km, ale převýšení je zde 300m. Tedy celkem se zapotíte. Poslední ceduli najdete u vodopádu Rudného potoka. Odtud budete ještě chvíli stoupat až k bývalé Obří boudě a pak na vrchol Sněžky. Zpět do Pece to můžete vzít přes Růžohorky.

Přímo v Peci nebo jejím širším okolí najdete další pěkné vycházkové a naučné stezky. Za zmínku stoji ledovcové kary Vlčí jáma či Zelený důl, které můžete projít cestou z Hnědého vrchu. Na Luční boudě se můžete napojit na přeshraniční naučnou stezku Dědictví doby ledové.

Kousek popojedem

Z Pece můžete dojet do Jánských lázní a okouknout dvě naučné stezky na Černé hoře, kam se dostanete lanovkou. I ta je součástí permanentek Ski resortu Černá hora - Pec. O těchto stezkách jsme psali ve starších turistických článcích tu a tu.

Přímo v Jánkách se nachází Vřetenovčí hravá naučná stezka, která je, podobně jako výše zmíněná Tetřívčí či Kosí na Černé hoře, určena hlavně pro děti. Seznámí je s životem zajímavého plže, který žije jen v Krkonoších. Stezka měří necelý kilometr, je sjízdná kočárkem.

Od této stezky pak můžete přejít nebo přejet autem na druhý konec města na Stezku korunami stromů která Vám ukáže nejen koruny stromů a viditelný život v lese, ale i ten neviditelný v podzemí.



autor:
datum vydání:
2. srpna 2024


Diskuze k článku „Naučné stezky v okolí Pece pod Sněžkou“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!