Mražené potraviny mohou být zdravější než ty čerstvé

autor: Lenka Kadlíková
Ne neotevřeli jste reklamu mrazíren. Zásadní je to, jak a kdy se potraviny sklízí a co se s nimi děje po té. Ale pozor neplést si mraženou potravinu a polotovar.


V sezóně nejlépe čerstvé přímo od farmáře

Už brzy se rozeběhnou farmářské trhy, které budou nabízet aktuální sezónní produkty. Vědecké studie ukazují, že produkty od místního farmáře bývají lepší než produkty ze supermarketu, zejména co se týče obsahu dusičnanů. Na trhy se zejména sjíždí lokální zemědělci. Zboží tak nebude zatíženo dlouhou dopravou.

Začátkem léta budou farmáři nabízet jahody. Právě na nich si ukážeme ten zásadní rozdíl mezi čerstvým a mraženým produktem. Chuťově i nutričně nejlepší jsou opravdu čerstvé začátkem léta, kdy dozrávají. Malí farmáři, kteří nabízejí svou produkci přímo koncovým zákazníkům ji sklízejí právě ve chvíli kdy je dokonale zralá. Jahoda má v tu chvíli nejlepší chuť a nevíce prospěšných látek. Nejde ale jen o jahody, ale i další produkty.

Jak šla Maruška v zimě na jahody

Pokud si jahody chcete dopřát teď na samém začátku jara nebo v zimě, jako zlá macecha ve známé pohádce O dvanácti měsíčkách, máte možnost. Ale věřte, že pokud koupíte v obchodě vaničku „čerstvých“ jahod, budou pocházet ze skleníku někde v jižních státech a budou trhané ještě téměř zelené, aby neshnily ještě dříve, než se dostanou do obchodu. Tímto jsou u nás známé především banány, které mnohdy bývají zelené i na pultech. Platí to ale všeobecně. Taková jahoda má nejen nevalnou chuť, ale i nižší výživovou hodnotu.

Mražené jahody nebudou samotné tak dobré jako čerstvé, kupované v červnu, protože ztrácí svoji pevnou konzistenci, ale i tak si na nich ve smokie, koláči či knedlících pochutnáte mnohem více. Mimo to vám dodají to samé, co se týče vitamínů a dalších látek, jako v sezóně. Jak je to možné?

Jahody určené k zamrazení jsou sbírány v sezóně, ve chvíli nejlepšího dozrání a hned hluboce zamrazeny. Podle vědeckých studií si po delší době od sklizně zachovají v mraženém stavu podstatě vše co měli v době sklizně. Proto může být z nutričního hlediska výhodnější přes zimu kupovat zejména sezónní produkty jako jsou zmíněné jahody, maliny, borůvky, v mraženém stavu. Pokud už je musíte mít.

Jak poznat, že produkt nebyl během přepravy rozmražený?

Asi to víte, ale co kdyby ne :-). Když vezmete do ruky pytlík mražené zeleniny či ovoce a nahmatáte tam jednu velkou hroudu, do košíku ho nedávejte. Obsah evidentně někde na cestě z mrazírny do obchodu rozmrznul a riziko, že se zkazil. Správě by obsah pytlíku měl být sypký.

Zamražení doma

Mražené potraviny jsou fajn zejména, pokud si je chcete dopřát mimo hlavní sezónu. Pokud máte zahradu a chcete si udělat zásoby mražení je hodné nejen u jahod, ale také u běžné kořenové zeleniny, kdy si můžete napytlíčkovat vlastní směs třeba na polévky nebo do omáček. Pokud tedy všechnu zeleninu nespotřebujete čerstvou už během léta a podzimu. :-)

Ale pozor. V domácím mrazáku to neuděláte tak dokonale jako v mrazírně, kde k promrznutí dojde mnohem rychleji. Proto je potřeba obsah mrazáku opravdu během zimy zpracovat.

Zdroje:
Selected nutrient analyses of fresh, fresh-stored, and frozen fruits and vegetables - Linshan Li a, Ronald B. Pegg a, Ronald R. Eitenmiller a, Ji-Yeon Chun b, Adrian L. Kerrihard

Mineral, Fiber, and Total Phenolic Retention in Eight Fruits and Vegetables: A Comparison of Refrigerated and Frozen Storage

Srovnání obsahu živin v produktech ze supermarketu a farmářského trhu

Obsah vitamínu c v čerstvé a mrazené zelenině a ovoci



autor:
datum vydání:
26. března 2025


Diskuze k článku „Mražené potraviny mohou být zdravější než ty čerstvé“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!