Mohli jsme se připravit lépe? Může za současné povodně klimatická změna?

autor: Lenka Kadlíková
Po desítkách let naši zemi opět zasáhly povodně na velké části republiky. Co konkrétně je způsobilo. Jaký vliv na to má současná klimatická změna?


Z léta do zimy

Během pár dní se v české republice ochladilo o zhruba 20oC a na horách napadl sníh. Tyhle teploty k nám dorazily z Arktidy. Zároveň k nám však doputoval velmi teplý a hlavně vlhký vzduch od středozemního moře. A co se stane s párou, která narazí na něco studeného? Zkapalní. Na horách dokonce zmrzla a spadla ve formě sněhových vloček. Sníh však během dne roztál. Co takový déšť a tající sníh způsobil na Luční boudě jste možná viděli. Velmi podobná situace nastala právě i povodních 1997 a 2002. Nicméně úhrny srážek byly nyní ještě o něco vyšší.

Celá situace je krásně vidět zde:


Jsou i tyto povodně způsobeny klimatickou změnou?

„Klimatická změna jako taková se projevuje extrémy počasí, nicméně nelze říci, zda zrovna tahle konkrétní povodeň je způsobena pouze klimatickou změnou. Klimatickou změnu však dokazuje zvyšující se globální teplota a čím dál vyšší frekvence těchto jevů nejen u nás, ale i ve světě. Klimatickou změna způsobila vyšší množství srážek. Povodeň je však způsobena i dalšími okolnostmi.“ říkají na tuto otázku vědci.

Degradovaná půda

Za dobu, kdy obhospodařujeme půdu je půda degradovaná a ztratila výraznou část své schopnosti pojmout vodu. Voda po ní stéká a způsobuje povodeň. Ještě více to umocňuje sucho, kdy je povrch půdy tvrdý a zhutnělý a nepustí vodu dovnitř.

Jak klimatická změna ovlivňuje déšť?

Když se podíváte na celkový úhrn ročních srážek, zjistíte, že je to v normálu. Nicméně problém je v tom jak prší. Celý měsíc sucho a pak se celý minimálně měsíční úhrn vyprší během jednoho dne a půda tento příval vody nestihne pojmout. Voda tak odteče do řek a během chvíle je zas sucho.

Dalším problémem je vyšší odpar. Zvýšení teploty moře o 1oC znamená o 7% více páry v atmosféře, která se někde zase musí dostat na zem.

Štěstí přeje připraveným

Meteorologové začali varovat před extrémním deštěm několik dní dopředu. Proto se stihla aktivovat všechna protipovodňová opatření, která se začala chystat hned po minulých velkých povodních a stála desítky miliard. Tato opatření nyní ochránila majetek ve výrazně vyšší hodnotě. I přesto ale škody budou značné.

Jak se ještě lépe připravit?

To, že v budoucnu nás tyto události čekají častěji a i v intenzivnější podobě je jasné. Letošní povodně ověřili dobrou funkčnost opatření. Nicméně i tak došlo k obrovským škodám. V čem je tedy problém? Je to zejména půda, která za desetiletí intenzivního hospodaření a meliorací ztratila opravdu vysoké procento své schopnosti pojmout vodu. Po horkém suchém létě byla vyschlá a tvrdá, takže po ní voda krásně stekla do řek, které se pak rozlily. Proto je důležité nejen stavět vysoké zdi a přehrady, ale hlavně zvýšit schopnost krajiny pojmout co nejvíce vody. Spousta takových projektů se najde například mezi nominanty a laureáty cen Adapterraa awards. Jsou to ale jen kapky v moři, kterých je potřeba mnohem více.

Zdroje:
obnovitelne.cz
Greenpeace.org
Faktaoklimatu.cz
Ceskatelevize.cz
Pořad K věci díl 260 CNN Prima News s Jakubem Hruškou



autor:
datum vydání:
18. září 2024


Diskuze k článku „Mohli jsme se připravit lépe? Může za současné povodně klimatická změna?“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!