Magnólie jako lék i potravina
Povědomí o magnóliích se ovšem může brzy změnit. Zejména v tradiční čínské a japonské medicíně jsou magnólie používány již po staletí. Jejich nejatraktivnějšími obsahovými látkami jsou magnolol a honokiol. Jsou to látky netoxické, mají výrazné antioxidační účinky (zametači volných radikálů), uklidňující účinky (odstraňují psychické napětí a strach, úzkost, zlepšují náladu), prokázány u nich byly i účinky proti rakovinnému bujení. S tím se extrakty z magnóliové borky dostávají do farmaceutických přípravků, některé jsou k dostání i u nás. Praktickým využitím by mohly být i žvýkačky a bonbóny. Světově nejvýznamnější žvýkačková firma v roce 2008 oznámila záměr uvést na trh žvýkačky s extrakty z magnóliové borky (MBE - "Magnolia Bark Extract"). V roce 2010 tato firma již požádala Úřad pro bezpečnost potravin ve Velké Británii (FSA) o povolení umístit na trh extrakt z kůry magnólie a to jako složku potraviny nového typu (dle nařízení ES č. 258/97 se taková složka v EU běžně nekonzumovala před 15.5.1997).
V jedné pilotní studii s dobrovolníky, kteří žvýkali žvýkačku s obsahem extraktu z kůry magnólií bylo zjištěno, že po 30 minutách se snížil počet bakterií v ústech o 61,6 %, zatímco žvýkačka s obsahem mentolu redukovala počet bakterií jen o 3,6 %. Koncentrovaný extrakt během pěti minut dokonce zničil 99,9 % nežádoucích bakterií. Magnólie tak mohou hrát roli v prevenci zubního kazu a osvěžení dechu. Jen škoda, pokud by magnóliové žvýkačky měly nést jen nápis "natural germ killing" a tajemný údaj k obsahu "MBE". Tím spíše, pokud by takové žvýkačky měly být na bázi umělých sladidel.
Další informace:
www.wrigley.com
www.vitalsupport.cz
www.novinky.cz
www.creativeweb.cz
www.bezpecnostpotravin.cz
www.tigis.cz
autor:
Diskuze k článku „Magnólie jako lék i potravina“