Luční bouda – Během jednoho týdne léto, sníh a povodeň

autor: Lenka Kadlíková
Takový „normální“ zářijový týden bernardýna Bohouše a jeho party na největší, nejstarší a nejvýše položené (1410m.n.m.) chatě v Krkonoších.


O minulém víkendu ještě sluníčko a 20 stupňů

Minulý víkend si ještě turisté toulající se po Krkonoších užívali v krátkých rukávech a kraťasech sluníčkové počasí, včetně mě :-) a Miroslavy Hlubučkové, která pořídila snímek výše.

Včera Bohouš hlásí první sníh

tu
Během několika dní se natolik ochladilo, že napadl první sníh. Sníh však začal rychle tát, k tomu se přidal silný déšť a vítr.


A dneska potopu

Kolem Luční boudy je prameniště Bílého Labe a o kousíček dál také Úpy. Rašeliniště ani koryto potoka však tentokrát příval vody nepobralo a ta tak vytvořila kolem boudy lagunu, kterou si užívá snad jen Bohouš. Takový příval aktuální aktuální majitelé za vody nepamatují. A to už jsou na boudě 20 let.


Většina vody z této lokality stéká do Špindlerova mlýna do Labe a do Pece pod Sněžkou do Úpy.

Krkonoše jako takové patří k lokalitám, které zaznamenaly v pátek a v sobotu největší úhrny srážek Díky velmi suchému období a přípravě na tuto situaci je na přehradě ve Špindlerově mlýně naštěstí dostatečná rezerva na další hlášený příval vody. Pod ní už je však na Labi 3 stupeň povodňové aktivity a nejspíš bude nutné uzavřít komunikaci do Vrchlabí. Hrozí totiž vylití Labe z břehů a poškození jednoho z mostů.


autor:
datum vydání:
14. září 2024


Diskuze k článku „Luční bouda – Během jednoho týdne léto, sníh a povodeň“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!