Louky – dobrodružství poznávání

autor: Lenka Kadlíková
Recenze knihy - Nečekejte atlas lučních rostlin, nýbrž knihu, která Vám přiblíží 40ti letou práci vědců na krkonošských loukách. Nahlédnete pod pokličku výzkumu. Dozvíte se jak takové luční společenstvo funguje. Proč jsou některé louky plné květů a jiné samá tráva. Tohle populárně naučné shrnutí vědecké práce si zasloužilo cenu Magnesia litera.


Jak probíhá výzkum takové louky?

Tahle kniha je jednou z těch knih, která nejenže podá výsledky výzkumu ve vědecké hatmatilce ostatním kolegům, ale ukáže ho i laické veřejnosti bez přílišného používání vědeckých termínů co se dá zjistit z takového počítání jednotlivých rostlin ve vytyčené oblasti. Nebo co nám ukáže kořenový bal zbavený hlíny. Ukázalo se, že se rozhodně nejedná o nahodilý kořenový chaos.

Nejen to, co vidíme

Kniha nás neprovází pouze po povrchu, vede nás i pod zem, protože tam se odehrává to podstatné, boj o živiny, který dost často nevyhrává ten co se na povrchu jeví jako nejsilnější.

„Hleď aby ti nechcíp osel, zatímco křísíš nosorožce bílého“

I zde na krkonošských loukách se ukazuje jak je důležitá je péče o celý ekosystém a nutnost jejich propojování aby se jednotlivé populace dokázaly spojit a vytvořit tak silnější celek.

Putování po krkonošských loukách

Př9loha Putování po krkonošských loukách nás zavádí na jednotlivé luční enklávy, na kterých nám autoři představují různorodost a jedinečnost krkonošských luk a ukazují příklady správné i špatné péče.

V poslední části se letem světem rozjedeme po republice za dalšími zajímavými typy luk. Ať už se jedná o smilkové trávníky na Českomoravské vrchovině, zaplavované louky Jižní Moravy, polabské slatiny nebo bělokarpatské orchidejové louky.

A co fauna a houdy?

Na podrobný popis fauny nás autoři odkazují na atlasy a další publikace, nicméně popisují intenzivní vztahy rostlin s houbami a bakteriemi a nutnost lidské péče pro většinu luk.

Krkonošským hospodářům

Kniha představuje louku jako ekosystém, který je plně závislý na péči člověka. Ty krkonošské dostaly zabrat především po odsunu sudetských Němců, kteří po generace na zdejších loukách hospodařili. Po jejich odchodu louky začaly zarůstat a mizela jejich pestrost a jedinečnost, která je důležitá nejen pro oko člověka, ale zejména pro hmyz.

Podařilo se ovšem najít několik nových i starých hospodářů, kteří slyší na argumenty vědců a pozemky nejen v národním parku, ale i v jeho okolí se snaží udržovat tak, aby se navrátila jejich původní pestrost. Právě jim je kniha věnována. V čem spočívá úskalí hospodaření na krkonošských loukách, peripetie s financováním, nedostupnost pro techniku, o tom všem je v knize řeč.

Fotogalerie k článkuUkázka z knihy Louka - dobrodružství poznávání - klikněte pro zobrazení detailuUkázka z knihy Louka - dobrodružství poznávání - klikněte pro zobrazení detailuUkázka z knihy Louka - dobrodružství poznávání - klikněte pro zobrazení detailuUkázka z knihy Louka - dobrodružství poznávání - klikněte pro zobrazení detailuUkázka z knihy Louka - dobrodružství poznávání - klikněte pro zobrazení detailu

Vzkaz zemědělcům, chalupářům a úředníkům

Knihu vidím jako návod pro zemědělce, chalupáře, či úředníky a pracovníky technických služeb, kteří se chtějí starat o své pozemky tak, aby byly k užitku nejen lidem, ale také všemu živému okolo. Mluví o mulčování, hnojení ale také intenzivní pastvě či rychlé a časté seči. Na příkladu hospodáře na Klinovkách vysvětluje, že pestrá louka je pro jejich hosty krásnější než jednotvárný travní porost. Pro tyto skupiny lidí by se měla stát tahle kniha povinnou četbou.

EAN: 9788020033499
Vydavatel: Academia
Rok vydání: 2023
Počet stran: 224
ISBN: 978-80-200-3349-9
Autor: BŘEZINA STANISLAV a kolektiv
Vazba: vázaná
Knihu můžete koupit tu
Náhled v pdf


autor:
datum vydání:
27. června 2024


Diskuze k článku „Louky – dobrodružství poznávání“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!