Léčivé rostlinky pro naše cévy

autor: Blanka Holzäpfelová
Cévy jsou nezbytnou součástí našeho organismu, díky nim nám koluje v těle krev, a vlastně žijeme. Bez cév to zkrátka nejde. Proto bychom se o ně měly s náležitou péčí umět postarat, aby nám dlouho vydržely a zajistily onu toužebnou dlouhověkost a spokojenost až do pozdních let.


Vždy konzultovat s lékařem

Jelikož se však některá onemocnění neobejdou bez předepsané medikace, vždy prosím konzultujte užívání kardiologických bylinek s lékařem nebo odborníkem. Většina bylin totiž dokáže působení kardiologických léků posílit nebo naopak vyrušit a mohlo by tak dojít až k ohrožení života.

Pozor nejen na tučné jídlo, ale i mléčné výrobky

Nejvíce našim cévám neprospívá současný životní styl. Stres, vysoký tlak, nezdravá strava, to vše působí na jejich ucpávání, křehkost, zúžení a další potíže. Ze stravy cévám nejvíce škodí nasycené tuky, především ty ze smažených a tučných jídel, živočišné tuky, máslo, sádlo, tučné maso, ale také mléčné výrobky a uzeniny. Potíže mohou způsobit též potraviny bohaté na omega-6 mastné kyseliny, především palmový a kokosový tuk. Je důležité, aby poměr omega-3 a omega-6 byl vyvážený nebo aby alespoň omega-3 převyšovaly množství omega-6.

Největšími pomocníky na kardiologické problémy jsou

česnek, hloh, petržel, srdečník obecný, rozmarýn, kopřiva, celer, cibule, jinan dvoulaločný, libeček nebo březové listy. Není v silách tohoto článku uvádět jednotlivé bylinky a jejich působení na dané potíže, proto vždy prosím hledejte bylinku na základě svých potíží a vždy konzultujte s lékařem, zvlášť pokud již užíváte nějaké léky.

Pokud se o své cévy řádně nestaráme, může nás překvapit bolest na hrudi

, nebo-li angina pectoris. To je znakem právě zúžení tzv. věnčitých cév, které mají za úkol vyživovat srdeční sval. Bolest na hrudi nemusí být vždy příznakem poruch srdce, může se jednat i o obyčejné pálení žáhy, ale bohužel mohou být potíže i vážnější, například infarkt. Pokud si tedy nejste jisti, vždy raději vyhledejte lékařskou pomoc. Pokud již víte, že na anginu pectoris trpíte často a hledali byste pro sebe nějakou podpůrnou úlevu, pak velkým pomocníkem je vrbovka malokvětá nebo zelený čaj. Při konzumaci zeleného čaje však dejte pozor, mění schopnost organismu vstřebávat léky, takže konzultujte užívání s lékařem, pokud již nějakou medikaci máte.

Snad každý se v dnešní době setkal u sebe nebo u někoho ze svých známých s problémem jménem vysoký krevní tlak.

Doba je rychlá, životní styl nezdravý, stresu není pomálu, a tak není se čemu divit. Naštěstí příroda má pro nás pomoc. Největšími pomocníky jsou česnek, tužebník, meduňka, kopřiva, jilm, petržel, aloisie nebo i zdánlivě obyčejné mandle. Velice také prospěje detoxikace organismu a úprava životního stylu, k čemuž může pomoci třeba i konzumace léčivých hub nebo zeleninových šťáv.

Naopak nízký krevní tlak dokáže většinou potrápit hlavně k ránu nebo při změnách počasí

V takovém případě zase tlak efektivně zvedne rozmarýn lékařský, lékořice, pohanka, yerba maté, pravá káva (pozor na umělé náhražky z obchodu, nejde o chuť, nýbrž o obsah účinných látek), zázvor, skořice, hřebíček nebo mateří kašička či přímo med.

Povšimněme si, že jde o rostliny především prohřívacího charakteru, zatímco ty, které tlak snižují, mají charakter spíše zklidňující a ochlazující.

Dalším častým problémem cév v dnešní době je také tzv. ateroskleróza, nebo-li ucpávání cév.

Je to obvykle důsledek nezdravého životního stylu a proto řešení hledejte právě tam. Z léčivých rostlin vám nejvíce pomůže česnek, který pomáhá stabilizovat hladinu cholesterolu a uvolňovat nahromaděné pláty v cévách. Pozor však, pokud nejste na česnek zvyklí, vysoké dávky hned od začátku mohou způsobit až přílišné odlupování plátů, díky kterému by vám mohla paradoxně hrozit mrtvice, infarkt nebo jiné ucpání cévy právě uvolněným materiálem, což jistě nechcete. Proto i tady platí, raději pomalu a po troškách, než se do toho vrhnout po hlavě.

Naopak, pokud jsou naše cévy křehké, mohou nás snadno překvapit krvácivé projevy, například tvorba modřin nebo krvácení z nosu.

Zde nejvíce pomůže doplnit přirozené zdroje vitaminu K a železo. Pozor však, pokud si krev ředíte na základě indikace lékaře, tam je třeba, účinek léků nebyl vyrušen. Při krvácení z nosu pomůže čerstvá nať řebříčku, kontryhele, jitrocele nebo kokošky pastuší tobolky, mají silný stavicí účinek.

Nemalým cévním problémem jsou křečové žíly.

Známe je prakticky všichni, nejčastěji jako důsledek dlouhého stání nebo namáhavého životního stylu. Velmi pomáhá doplnit vitaminy B, C, E, flavonoidy, ale především rutin, který pomáhá zpevňovat žilní stěny. Ten obsahuje například pohanka, borůvky, ostružiny, černý rybíz, hroznové víno (především to červené, nikoliv však v podobě alkoholu) nebo hložinky. Zevně pak můžeme podpořit žíly mazáním, nejčastěji se užívá dubová mast se silným svíravým účinkem nebo mazání z jírovce maďalu, nebo-li známého kaštanu. Vždy platí, že křečové žíly natíráme směrem k srdci, nikoliv opačně, jelikož pak by se nám nahromaděné škodliviny z ucpaných nebo zúžených žil hromadily v končetinách a mohlo by docházet k nepříjemným otokům.

Nepěknou komplikací je také zánět žil. Zde nejvíce pomůže obklad z měsíčku lékařského nebo habru obecného. Mějte však na paměti, že zánět žil už je často vážnou komplikací a obvykle je třeba lékařského dohledu.

Přeji, ať krev i energie vašeho života proudí bez problémů.

Zdroje:
Bylinky Revue, 2019-2024. Praha. ISSN 1804-3135

HOLZÄPFELOVÁ, Blanka, Bc., 2022. Rostlinná léčba bez rizik. Nakladatelství Dvojka. ISBN 978-80-908601-0-0

JEŽEK, Martin, 2019. Bylinková první pomoc. Ilustrovala Barbara Gyönyör. Brno: CPress. ISBN 978-80-264-2495-6.

Státní ústav pro kontrolu léčiv. 2024. [online]. SÚKL © 2010



autor:
Blanka Holzäpfelová
zdravotní sestra, autorka knihy Rostlinná léčba bez rizik

datum vydání:
17. července 2024


Diskuze k článku „Léčivé rostlinky pro naše cévy“



 

Líbí se Vám naše články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!